De beste manier om je kleding te wassen

De beste manier om al je kleding te wassen

Je kleren wassen kan vaak nog een behoorlijk gecompliceerde klus zijn. Moet je ze eerst voorbehandelen? Op welke temperatuur moet je wassen? En hoe krijg je die ellendige vlekken uit je mooie jurkje? Wij geven je een routine die je kunt gebruiken bij elke wasbeurt om al je kleren keurig schoon en fris te krijgen. 

Voordat je kleding gaat wassen

Om te voorkomen dat kleding stuk gaat of dat je wasmachine vastloopt door kleine onderdeeltjes van je kleding of muntjes en dergelijke uit je zakken, is het belangrijk om eerst alle zakken van je kleding na te lopen. Niet alleen voorkom je hiermee dat losse onderdelen vast komen te zitten in je wasmachine, je voorkomt ook dat spullen die in je zakken zijn achtergebleven stuk gaan doordat ze meegenomen worden in de wasmachine. Om de kleur van je spijkerbroeken zo lang mogelijk in stand te houden, doe je er goed aan om je broeken binnenstebuiten te keren, zodat ze minder snel vaal worden. Dit geldt ook voor jou gekleurde t-shirts of kleding met een opdruk. Als jij je kleren wast, doe dan alle ritsen en knopen dicht en zorg er voor dat loszittende onderdelen vastzitten. Zo voorkom je schade aan je kleding of aan je wasmachine. Zorg ervoor dat de was gesorteerd is zodat je elk soort textiel een specifieke behandeling kan geven. 

Maximale capaciteit van de wasmachine

Let op de maximale lading

Je kan veel kleren wassen in een wasmachine met een vulgewicht van 9 kg, maar je hoeft niet altijd een volle wasmand te hebben, kleine wasjes draaien kan ook. De meeste wasmachines hebben sensoren die kunnen bepalen hoeveel was er in een trommel zit. Het waterverbruik en de tijdsduur van je wasprogramma worden hierop aangepast. Sommige wasmachines geven ook een wasmiddeladvies op basis van de hoeveelheid was die in de trommel zit. Als je de wasmachine te vol gooit met je wasgoed, worden je kleren niet goed schoon en kunnen ze ook beschadigen. Je kan checken of je wasmachine niet te vol is met een simpel trucje. Maak een vuist en stop je arm boven de was in de wasmachine. Als je dit nog kan doen, dan is je wasmachine niet te vol. Een fijne was of een waterafstotende behandeling voor je kleding, vereist een lichtere lading.

Bepaal je wasprogramma

Afhankelijk van hoe vies je kleding is, kan je bepalen of een voorwas nodig is. In de meeste gevallen is een gewoon wasprogramma voldoende voor schone kleren. Als je kleding maar één keer gedragen is en niet heel vies, dan kan je met wasmachines die ook een stoomprogramma hebben, dit programma gebruiken om je kleding op te frissen. Of ontkreuken, als je geen zin hebt om te strijken. Om de beste zorg te dragen voor je kleding, kan jij je kleren het beste op een lage temperatuur wassen. Vaak veel lager dan de maximale temperatuur die op het waslabel staat. Tegenwoordig kan je kleren over het algemeen helemaal schoon krijgen op een temperatuur van 30°C. Verder kan je nog bepalen of jij je kleren wilt centrifugeren. De wasmachine draait dan op hele hoge snelheid om al het vocht uit je kleding te wringen. Als laatste kan je nog gebruik maken van extra opties, zoals bijvoorbeeld de stoomfunctie, dankzij de stoom tijdens de wascyclus kan jij kreukels in je kleren tot een derde verminderen. Ook handig zijn de extra functies als startuitstel of tijdsbesparing, die geven je meer controle over wanneer je de was precies wilt laten eindigen. 

Nieuwe kleren wassen

Heb je nieuwe kleren gekocht? Dan doe je er goed aan om deze kleren te wassen. Er kunnen namelijk bepaalde stofjes in de kleding zitten die kunnen zorgen voor jeuk of uitslag. Bovendien heb je geen idee wie deze kleren allemaal hebben gepast, voordat jij er mee naar huis ging. Het is wel zo hygiënisch dus om ze te wassen. Deze kleren kan je gewoon op een kort programma wassen. Laat je nieuwe kleren eventjes weken in lauwwarm water met azijn voordat je ze wast, dit kan ervoor zorgen dat je kleren hun kleur langer behouden.  

Vieze kleding wassen

Afhankelijk van het materiaal van je kleding, kan je erg vieze kleren in de wasmachine een voorwas geven. Dit programma gebruik je om vlekken los te weken voor het hoofdprogramma. Je hebt in de meeste wasmachines ook een apart wasmiddelvakje voor de voorwas, maar in veel gevallen hoef je deze niet te gebruiken. Als je vlekken op je kleding krijgt, kan je deze het beste direct aanpakken door te deppen met water. Hardnekkige vlekken kan je ook een tijdje in laten weken met speciaal vlekkenmiddel voordat je ze in de wasmachine doet voor het beste resultaat.

Hoe laat jij je kleding drogen?

Stoffen zoals katoen kunnen prima in de droger. Veel kleding bevat echter ook fijnere stoffen, zoals acryl of polyester. Veel mensen vragen zich dan ook af wat de beste manier is om deze kleding te wassen. Afhankelijk van hoe jij je kleren wilt verzorgen kan je ervoor kiezen om bepaalde stoffen buiten aan de waslijn of binnen aan het droogrek te hangen. Maar tegenwoordig zijn de drogers geavanceerd genoeg om verschillende fijne stoffen, zoals wollen kleding, te drogen, zonder ze te laten krimpen of beschadigen. 

Minder kreukels dankzij stoom

Wel of niet strijken? 

Sommige kleren hoef je niet te strijken na het wassen. Het ligt vaak aan de stof of het echt nodig is om de kreukels uit je kleding te halen. Strijken kan ervoor zorgen dat je kleren beschadigd raken, zeker als jij je kleding te heet strijkt. Wees dus altijd zorgvuldig met fijne stoffen en strijk vooral niet te heet. Je kan tijdens het wassen ook kreukels verminderen met een speciaal stoomprogramma.