Coq au Vin

Coq au Vin

Franse klassiekers hoeven niet ingewikkeld te zijn. Dit recept bevat alle smaken die u zich maar kan wensen.

HET GEHEIM VAN DE CHEF: Gebruik voor dit recept verse (geen diepgevroren) scharrelkip voor een extra mals en sappig resultaat. Kies een rode wijn van goede kwaliteit om te koken – bijv. dezelfde wijn die bij de maaltijd wordt geserveerd.

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4-6 personen

12 sjalotten

2 teentjes knoflook

100 g wortelen, geschild

100 g selderij

250 g bruine champignons

½ bosje peterselie

1 takje tijm

1 kg kip

peper en zout

1 tl. bloem

50 g geklaarde boter

300 ml rode wijn

500 ml kippenbouillon

150 g spekblokjes

1 kleine kom zilveruitjes

1 el. maizena

 

1 el. port

Stappen

1. Pel de sjalotten en snij ze in fijne plakjes. Pel de knoflook en hak hem fijn. Snij de wortelen en de selderij in stukjes van 1 cm. Snij de champignons in kwartjes. Haal de peterselie en de tijm van de takjes. Maak de kip schoon, kruid met peper en zout, en strooi er de bloem over.

2. Verhit de geklaarde boter in een braadpan op het vuur, en bak er de kip aan alle kanten mooi bruin in. Doe er de sjalotten, wortelen, selderij en knoflook bij en bak die eveneens goudbruin. Blus met rode wijn en laat het vocht voor de helft indikken.

3. Voeg de bouillon toe en breng opnieuw aan de kook. Doe er de peterselie, tijm, spekblokjes, champignonpartjes en zilveruitjes bij. Braad de kip 75 min. op 170°C op niveau 2 op het 'Multi Hetelucht'-programma. Snij dit indrukwekkende braadstuk pas aan tafel aan.

4. Haal de kip uit de oven, roer de maizena in wat port en voeg dit bij het braadvocht om de saus te binden.

5. Snij de kip in 8 delen met een gevogelteschaar.