Kreeft met asperges

Kreeft met asperges

Twee klassieke smaken, gecombineerd met de moderne knipoog van een pittige citrussaus.

HET GEHEIM VAN DE CHEF: Gebruikt u een levende kreeft, breng dan water aan de kook in een grote pot met 1/2 gepelde ui, 1 el. paprikapoeder, 1 tl. karwijzaadjes en zout. Doe de kreeft in het kokende water en laat 20 min. sudderen.

Ingrediënten

(voor 12 personen)

400 g asperges, schoongemaakt

2 kleine gekookte kreeften

250 ml vers geperst sinaasappelsap

50 ml krachtige visbouillon

een tl. maizena met kop

2 tl. sherry

2 eierdooiers, lichtjes opgeklopt

50 ml room, lichtjes opgeklopt

Tabasco

 

Peper en zout

Bereiding

1.       Doe de asperges in een vuurvaste schaal en stoom ze 6 min. of tot ze beetgaar zijn op 96°C op niveau 3 op het 'Stomen'-programma.

2.       Haal de poten van de kreeft en sla er met een groot, stevig mes op om ze te breken. Knip de kreeft over de lengte van haar schaal doormidden. Maak het vlees in de schaal los en leg de kreeftenschalen met de opengeknipte zijde naar boven in een ovenschaal.

3.       Doe het sinaasappelsap in een pan, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat met een derde indikken. Doe er de visbouillon bij, breng opnieuw aan de kook, zet het vuur weer lager en laat voor de helft indikken.

4.       Meng de maïzena met de sherry en roer onder het ingedikte sap tot een licht romig geheel. Roer de licht opgeklopte eierdooiers door de opgeklopte room, spatel dit mengsel door de sinaasappelsaus met enkele druppels tabasco, en kruid met peper en zout.

5.       Giet dit mengsel over de kreeft en barbecue 3-4 min. of tot ze goudbruin ziet op 230°C op niveau 5 op het 'Grillstand 2'-programma.

6.       Serveer met de gestoomde asperges en citroenpartjes.