Kreeft met asperges

Twee klassieke smaken, gecombineerd met de moderne knipoog van een pittige citrusreductie.

Ingrediënten

(voor 12 personen)

400 g asperges, schoongemaakt
2 kleine gekookte kreeften
250 ml vers geperst sinaasappelsap
50 ml krachtige visbouillon
Een stevige tl. maïzena
2 tl. sherry
2 eierdooiers, lichtjes opgeklopt
50 ml room, lichtjes opgeklopt
Tabasco
Peper en zout

Bereiding

1.  Doe de asperges in een vuurvaste schaal, zet ze op niveau 3, kies het 'Stomen'-programma en stoom op 99°C gedurende 10 minuten, of tot ze beetgaar zijn.

2. Haal de poten van de kreeft en sla er met een groot, stevig mes op om ze te breken. Knip de kreeft over de lengte van haar schaal doormidden. Maak het vlees in de schaal los en leg de kreeftenschalen met de opengeknipte zijde naar boven in een ovenschaal.

3. Doe het sinaasappelsap in een pan, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat met een derde indikken. Doe er de visbouillon bij, breng opnieuw aan de kook, zet het vuur weer lager en laat voor de helft indikken.

4. Meng de maïzena met de sherry en roer door het ingedikte sap tot een licht romig geheel. Roer de licht opgeklopte eierdooiers door de opgeklopte room, spatel dit mengsel door de sinaasappelsaus met enkele druppels tabasco, en kruid met peper en zout.

5. Giet dit mengsel over de kreeft, zet op niveau 5, kies het 'Grillstand 2'-programma en barbecue op 230°C gedurende 3-4 minuten, of tot ze goudbruin ziet.

Het geheim van de chef
Gebruik je een levende kreeft, breng dan water aan de kook in een grote pot met 1/2 gepelde ui, 1 el. paprikapoeder, 1 tl. karwijzaadjes en zout. Doe de kreeft in het kokende water en laat 20 minuten sudderen.

Serveertip
Serveer met de gestoomde asperges en citroenpartjes.

Bereidingstijd
Ca. 10 / 3-4 minuten