Lasagne

Deze klassieker moet niet meer worden voorgesteld. Dankzij het koken met stoom is deze variant ongekend smeuïg en smaakvol.

Ingrediënten

(voor 4-6 personen)

3 el. olijfolie
500 g rundergehakt
150 g ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
1-2 el. tomatenpuree
250 ml rode wijn
400 g tomaten in stukken (blik)
2 takjes verse oregano, blaadjes verwijderd en fijngehakt
50 g boter
3 el. bloem
500 ml melk
200 g room
Peper en zout
180 g lasagnevellen
250 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt

Bereiding

1. Verhit de olie in een grote pan. Verkruimel het gehakt en doe het in de pan. Bak het gehakt 6-8 minuten of tot het een bruine kleur begint te krijgen. Roer er de gehakte ui, geplette knoflook en tomatenpuree doorheen en laat nog een minuut verder bakken.

2. Roer er dan de rode wijn, tomaten en oregano doorheen. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat ongeveer 20-30 minuten sudderen of tot de saus stroperig wordt.

3. Voor de witte saus: smelt de boter in een andere pan, voeg de bloem toe en klop op tot een glad geheel. Klop er beetje bij beetje de melk en de room doorheen tot de saus opnieuw mooi glad is. Kruid met peper en zout, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 10 minuten sudderen op een laag vuurtje. Roer geregeld om. Haal de pan van het vuur en dek het oppervlak af met bakpapier of huishoudfolie.

4. Bedek de bodem van een vuurvaste schaal van 27 cm x 20 cm x 5 cm met een laag lasagnevellen en verdeel er gelijkmatig de witte saus over. Schep daar een dunne laag van de vleessaus over en bestrooi met wat Parmezaanse kaas. Herhaal deze verschillende lagen met de resterende ingrediënten. Eindig met een laag witte saus, bestrooid met parmezaan.

5. Kies het 'Lage Vochtigheid'-programma en bak de lasagne op niveau 2 op 160°C gedurende 55 minuten, of tot hij goudbruin is en de kaas begint te 'borrelen'.

Het geheim van de chef
Voor een pittigere versie kan je (de helft van) het rundergehakt vervangen door lamsgehakt, wat meer knoflook toevoegen en kruiden met een extra draai van de pepermolen.

Bereidingstijd
Ca. 55 minuten