Pizza met katenspek en hazelnoten

In de allereerste Masterchef Holland groepsopdracht op de bloemenveiling in Aalsmeer, moesten de kandidaten in een echte Italiaanse houtoven een pizza 2.0 bakken. Dat leverde aardig wat stress, maar ook een paar culinaire hoogstandjes op. Gelukkig kan pizzabakken ook thuis, in een gewone huis-tuin-en-keuken-oven, met dit foolproof recept. Met een twist in de topping.

Ingrediënten

Voor 4 pizza’s

Voor het deeg:

- 475 g bloem

- 2 el olijfolie

- 1,5 tl zout

- 1/2 zakje gedroogde gist (3.5 g)

- 1 tl suiker

- 270 ml lauwwarm water

 

Voor de topping:

- 1 blik pomodorini (kerstomaatjes)

- 50 g zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt

- 2 bolletjes buffelmozzarella, in blokjes, uitgelekt

- 150 g katenspek, in plakjes

- 100 g hazelnoten, geroosterd

- 1/2 bosje basilicum

 

Benodigdheden

- keukenmachine

- plastic folie

- staafmixer

- bakpapier

- 2 bakplaten

Bereidingswijze

1 Kneed de ingrediënten voor het deeg in 5 min. tot een soepel deeg in de keukenmachine met de deeghaak. Verdeel in vier  gelijke ballen en bestrooi deze met bloem. Laat op een warme plaats 1 uur rijzen in een kom, afgedekt met plasticfolie.

2 Pureer de tomaten met de zongedroogde tomaatjes met behulp van de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

3 Verwarm de oven voor op 220°C (of hoger, als je oven hoger kan; hoe heter hoe beter). Kneed het deeg goed door en duw en trek met je handen elke bal uit tot een ronde lap van 30 cm. Een deegroller maakt het deeg taai, volgens echte pizzabakkers. Leg 2 pizza’s samen op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

4 Verdeel de tomatensaus en over het deeg. Verdeel hier mozzarella en spek over. Laat in 15 min. in de oven gaar en krokant worden. Verdeel de kleinste blaadjes basilicum en de hazelnoten erover.

Wil jij nog meer uit jouw recepten halen en gerechten naar een hoger niveau brengen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een stoomoven. AEG heeft verschillende types in haar assortiment.