Witte lasagne met paddenstoelen

Vandaag was een dag met veel verrassingen. Waaronder de opdracht waarvan de kandidaten van MasterChef Holland dachten dat het hen gespaard was gebleven: het maken van een lasagna. Omdat ze maar een uur hadden, konden ze niet op de klassieke manier te werk gaan. Dit recept is een combinatie van oud en nieuw: ongebruikelijke ingrediënten als paddenstoelen en pastinaak, géén tomatensaus, maar wel pastavellen en een romige bechamelsaus. Buon appetito!


Ingrediënten (Voor 4-6 personen)

- 400 g verse worstjes (liefst met salie, zoals Lincolnshire)

- 400 g gemengde paddenstoelen

- 6 takjes oregano

- 12 blaadjes salie

- 2 el olijfolie

- 60 g boter

- 75 g bloem

- 350 ml melk

- 250 ml paddenstoelenbouillon

- 60 g Manchego, geraspt

- ½ knolselderij

- 2 pastinaken

- 250 g verse lasagnebladen

Benodigdheden

Ovenschaal van ca 20 x 30 cm

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Knip het vel van de worst over de lengte in met een schaar en haal de vulling eruit.

3. Maak de paddenstoelen schoon met keukenpapier en snijd grof. Hak de kruiden fijn. Houd een paar kleine paddenstoelen en een paar takjes oregano achter voor de garnering.

4. Bak het worstvlees in een grote koekenpan, wok of braadpan in de olie. Duw tijdens het bakken met een houten lepel steeds het vlees in stukjes tegen de zijkant van de pan.

5. Voeg als het bruin is de paddenstoelen toe en bak een paar minuten mee. Roer de kruiden erdoor.

6. Laat voor de bechamelsaus de boter smelten in een steelpan. Voeg de bloem toe en laat in 3-4 minuten op laag vuur gaar worden.

7. Voeg de melk en de bouillon aan de roux toe. Roer goed en breng de saus op smaak.

8. Schil de knolselderij en de pastinaak goed. Snijd of schaaf zo dun mogelijke plakjes.

9. Verdeel een kwart van de bechamelsaus over de bodem van de ovenschaal. Leg er 4 lasagnebladen, een derde van het worst-paddenstoelenmengsel en de helft van de knolselderijplakjes op. Maak zo nog twee lagen, waarvan de middelste met pastinaak in plaats van knolselderij. Eindig met de bechamelsaus.

10. Leg in de bovenste laag bechamelsaus, de achtergehouden takjes oregano en kleine paddenstoeltjes.

11. Laat in ca. 50 minuten gaar worden in de oven. Dek indien nodig af met aluminiumfolie.

Wil jij nog meer uit jouw recepten halen en gerechten naar een hoger niveau brengen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een stoomoven. AEG heeft verschillende types in haar assortiment.