Frikadeller

Deze balletjes smaken verrassend exotisch dankzij de komijnzaadjes en het kaneel.

Ingrediënten

(Voor 4 personen)

Gehaktballetjes
150 ml melk
100 g broodkruim
400 g gehakt (½ varken, ½ rund)
1½ tl. zout
1 tl. komijn
½ snufje witte peper
½ snufje kaneel
1 snufje gedroogde munt
½ snufje cayennepeper
1 ei

Tomatensaus
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1½ el. olijfolie
400 g tomatenpuree
½ tl. zout
½ tl. suiker
1 snufje zwarte peper
1 tl. witte balsamicoazijn
Tabasco
4 tomaten
½ takje peterselie

Bereiding

1. Voeg de melk en het broodkruim bij elkaar, laat 10 minuten rusten en doe er dan het gehakt, zout, komijn, witte peper, kaneel, munt en cayennepeper bij. Voeg ook het ei toe en meng goed door elkaar.

2. Rol 12 balletjes van dit mengsel. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg daar de balletjes op. Stop de kerntemperatuursensor in het midden van één balletje.

3. Zet de gehaktballetjes op niveau 2, kies het 'Lage programma en bak op 180°C tot de temperatuur binnenin de balletjes 75°C bedraagt.

4. Pel ondertussen de ui en de knoflook en hak ze fijn. Sauteer ze in olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg de tomatenpuree, zout, suiker, peper en azijn toe en laat 10 minuten sudderen. Besprenkel met wat tabasco voor nog meer smaak.

5. Snij de hele tomaten in blokjes, hak de peterselie, voeg bij de tomatensaus en laat nog 2 minuten sudderen.

Het geheim van de chef
Het gemengde runderen varkensgehakt geeft sappige, smaakvolle Frikadeller, maar je kan naar eigen smaak variëren met het gehakt dat je gebruikt. Probeer bijvoorbeeld 100% rund, of een combinatie met lam of kalf.

Serveertip
Werk af met een takje peterselie en serveer met een kruidige couscous.