Roulade van courgette en snijbiet

Een goed voorgerecht moet licht zijn, en deze luchtige hapjes zijn de perfecte, verse start van je maaltijd.

Ingrediënten

(Voor 6 personen)

500 g courgettes
1 tl. zout
8 stevige bladeren van snijbiet
75 g boter
50 g ui, fijngehakt
100 g gewone bloem
150 ml melk, opgewarmd
4 eieren, gescheiden
75 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt
Zwarte peper van de molen
50 g pijnboompitten, geroosterd

Bereiding

1. Was de courgettes en rasp ze grof. Meng met een theelepel zout, spreid uit in een vergiet en laat 20 minuten uitlekken. Knijp er daarna het resterende vocht uit met de hand. Vet een bakblik van 21 cm x 30 cm in en bekleed met bakpapier.

2. Breng een pot lichtgezouten water aan de kook, snij de witte kern uit de snijbiet en hak fijn. Doe de fijngehakte kern in de pot en laat enkele minuten koken tot hij net gaar is. Voeg daarna de bladeren toe en laat nog een minuutje koken. Laat de biet uitlekken en koel af in ruim, ijskoud water (zo behoud je beter de kleur). Laat daarna opnieuw uitlekken.

3. Smelt de boter in een kleine pot, stoof er de gehakte ui 6 minuten lichtjes in aan tot hij zacht en glazig is, maar zonder te kleuren.

4. Voeg de bloem toe en laat onder regelmatig roeren 5 minuten garen op een zacht vuurtje tot het geheel licht goudbruin wordt.

5. Klop er de warme melk door tot je een glad geheel krijgt. Giet in een grote kom en laat 5 minuten afkoelen. Doe er dan, één na één, de eierdooiers bij en klop telkens op. Roer er de courgette en de geraspte Parmezaanse kaas onder en kruid met zwarte peper.

6. Klop in een aparte kom de eiwitten stijf met een snufje zout. Roer de helft van de opgeklopte eiwitten stevig door het courgettemengsel (om het luchtiger te maken), en voeg er dan voorzichtig de rest bij.

7. Verdeel het courgettemengsel gelijkmatig in het bakblik, kies het 'Lage Vochtigheid'-programma en bak op niveau 2 op 180°C gedurende 15 minuten, of tot het geheel mooi goudbruin ziet en een houten stokje er schoon weer uitkomt wanneer je erin prikt.

8. Haal de roulade uit de oven en uit het blik, en leg ze voorzichtig op een schoon werkvlak. Haal het bakpapier weg, verdeel de snijbietbladeren gelijkmatig over het oppervlak, bestrooi met geroosterde pijnboompitjes en rol op langs een van de lange zijden. Zet 5 minuten terug in de warme oven en snij daarna in plakken van 2,5 cm dik.

Serveertip
Dien onmiddellijk op met tzatziki en een slaatje van verse en halfgedroogde tomaten.

Bereidingstijd
Ca. 20 minuten.