Sint-jakobsschelpen met gestoomde groenten

Sint-jakobsschelpen op een bedje van gestoomde seizoensgroenten. Een gezond gerechtje boordevol smaak!

Ingrediënten

(Voor 6 personen)

12 grote sint-jakobsschelpen
1 tl. sesamzaadjes, geroosterd

Vinaigrette
1 citroengrasstengel
½ citroen
1 tl. gember, gepeld
1 rode chilipeper
2 tl. maïzena
2 tl. water
100 ml sojasaus
50 ml zoete sojasaus
30 ml vissaus

Groenten voor het slaatje
100 g asperges
200 g bloemkool of romanesco-kool
100 g sugar snaps of peultjes
2-3 lente-uitjes, gepeld
1 courgette
½ bosje koriander
Peper en zout

Bereiding

1. Hak het citroengras fijn. Rasp de citroen en pers het sap eruit. Hak de geschilde gember en de chilipeper fijn.

2. Meng de maïzena met het water. Breng alle andere ingrediënten voor de vinaigrette aan de kook, voeg daar het maïzenamengsel aan toe en roer tot de saus begint in te dikken. Zet het vuur lager, laat 2 minuten sudderen en giet door een zeef.

3. Schil de asperges en was de andere groenten schoon (behalve de geschilde uien). Snij alle groenten in vierkante blokjes van 2 cm, leg ze op het geperforeerde bakrooster (meegeleverd met de oven) en kruid met zout. Leg de schelpen op een schaal en zet in de koelkast.

programma en stoom op 99°C gedurende 20 minuten. Rol de schelpen door de geroosterde sesamzaadjes en leg ze na 10 minuten op de groenten. Laat nog 5 minuten stomen.

5. Haal de korianderblaadjes van de steeltjes en hak ze grof. Meng ze met de gestoomde groenten en breng verder op smaak met peper en zout.

Het geheim van de chef
Je kunt de Sint-jakobsschelpen in dit recept vervangen door scampi of dikke filets van witte vis (ongeveer 40 g).

Serveertip
Schik de groenten op voorverwarmde borden, leg er 2 Sint-jakobsschelpen
bovenop en besprenkel met de vinaigrette.

Bereidingstijd
Ca. 25 minuten.