Strudel van aardappel en shiitake

De aardse smaken binnenin de knapperige deegkorst staan garant voor een heerlijke lunch.

Ingrediënten

(Voor 4 personen)

500 g glazige middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes van 2,5 cm gesneden
1 el. boter
100 g shiitake, zonder steeltjes en in kwartjes gesneden
1 bosje verse peterselie of korianderblaadjes, fijngehakt
1 el. sojasaus
Peper en zout
1 eierdooier
2 x 30 cm x 25 cm vellen strudel- of filodeeg

Bereiding

1. Snij de aardappelen in blokjes en leg die op het geperforeerde bakrooster (meegeleverd met de oven). Zet programma en stoom op 99°C gedurende 30 minuten, of tot ze gaar zijn. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

2. Smelt de boter in een grote pan en bak de aardappelblokjes enkele minuten. Doe er de shiitake bij en laat nog een minuutje garen. Roer er de gehakte peterselie (of koriander) en sojasaus onder en kruid met peper en zout. Haal van het vuur en houd opzij.

3. Klop de eierdooier op met een eetlepel water en leg de deegvellen op een werkvlak.

4. Leg op elke lange zijde van een deegvel een helft van het aardappelmengsel. Maak 2 rollen, vouw de uiteinden toe en leg in een met bakpapier beklede schaal.

5. Kies het 'Multi Hetelucht'-programma en bak de strudel op niveau 2 op 190°C gedurende 12 minuten of tot hij goudbruin en knapperig is.

Het geheim van de chef
Voor dit recept gebruik je beter doorsnee aardappelen dan nieuwe. De shiitake kan je vervangen door elke soort paddenstoelen die je lekker vindt, of door een mengsel - oesterzwammen, cantharellen of eekhoorntjesbrood.

Serveertip
Snij de strudel met een gekarteld mes in plakken en serveer met een groene salade.

Bereidingstijd
Ca. 30 + 12 minuten.