Groente en fruit bewaren

Van bananen tot tomaten en ingeblikt maïs tot verse groente. Wij stoppen van alles in de koelkast, maar de vraag is of het wel goed is voor al die producten. Sommige producten moeten echt in de koelkast bewaard worden, maar er liggen ook altijd wel een aantal producten in de koelkast die u beter op kamertemperatuur zou moeten bewaren. Bovendien moet u opletten welke soorten groenten en fruit u bij elkaar bewaart. Wij geven u hier een aantal tips hoe u groente en fruit het beste kunt bewaren.

 

Welke groentes moeten in de koelkast

Welke groentes bewaart u in de koelkast?

Een groot deel van de groentes bewaart u het beste in de koelkast. Veel groentes vergaan snel als de temperatuur waarin ze bewaard worden boven de 10 ° C ligt. Denk bijvoorbeeld aan groentes zoals bloemkool, andijvie, broccoli, champignons, prei, spinazie, wortels en allerlei soorten sla.

Verse asperges moet u bewaren in de koelkast. U kunt ze dan het beste in een vochtige doek wikkelen.

Heeft u voorgesneden groentes gekocht, zoals bijvoorbeeld wok- of soepgroenten? Deze moet u allemaal in de koelkast bewaren om de groentes zo lang mogelijk goed te houden.

De koelvriescombinatie met TwinTech®-technologie van AEG is een koelvriescombinatie die je etenswaren en de smaken ervan langer behoudt. Het dubbele koelsysteem zorgt ervoor dat de vochtigheid en temperatuurniveaus altijd ideaal zijn. De luchtvochtigiheid in de koelkast wordt geregeld voor maximale versheid, terwijl de lucht in de vriezer droog is om de vorming van ijs te voorkomen.

Bewaren van groentes in de koelkast

Welke groentes bewaart u buiten de koelkast?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat je alle soorten groenten in de koelkast moet bewaren. Sterker nog, voor bepaalde soorten groentes is het zelfs slecht om ze in een koude omgeving te bewaren. Deze groentes kunnen niet goed tegen de kou, waardoor het rottingsproces sneller verloopt. Groentes zoals aubergine, avocado en paprika kunnen snel bederven in de koelkast. Deze groentes kunt u het beste buiten de koelkast bewaren om ze zo lang mogelijk goed te houden.

Een komkommer ligt bij veel mensen in de koelkast, maar in de koelkast kan de komkommer uitdrogen. U kunt deze beter buiten de koelkast neerleggen.

Uien kunt u het best buiten de koelkast bewaren op een koele, donkere plek. Uien zijn in principe levende gewassen. Ook bosui of lenteui kunt u goed buiten de koelkast bewaren.

Tomaten moet u absoluut niet in de koelkast leggen. Door de kou worden ze slap, daarom doet u er goed aan ze op kamertemperatuur te bewaren.

Chilipepers behoren tot dezelfde gewassen als aardappels of tomaten en ze zijn niet meer weg te denken bij het bereiden van onze favoriete recepten. In de supermarkt liggen ze meestal in het koelvak, maar hier bederven ze wel het snelst. U kunt deze het best op kamertemperatuur bewaren.

Fruit bewaren in de koelkast

Welk fruit bewaart u in de koelkast?

Zachte soorten fruit kunt u het beste in de koelkast bewaren, denk bijvoorbeeld aan aardbeien, frambozen en bramen.

Appels zijn langer houdbaar in een koele omgeving. u kunt ze daarom het beste bewaren in de groentela. Let wel op dat u geen andere fruitsoorten bij de appels bewaart, want ze kunnen andere producten sneller laten bederven.

Ook peren zijn langer houdbaar in de koelkast, u kunt ze tot wel drie weken goed houden.

Welk fruit bewaart u buiten de koelkast?

Net als bij sommige groentes gaat fruit ook sneller bederven in de kou. Daarom is het bijvoorbeeld bij tropische producten nodig om deze buiten de koelkast te bewaren.  Denk bijvoorbeeld aan fruitsoorten zoals ananas, kiwi, mango, perziken, pruimen en meloen.

Ook citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruit, limoen en citroen kunt u beter bewaren buiten de koelkast. Buiten de koelkast behouden ze echter meer smaak, waardoor ze uw recepten kunnen verrijken.

Bananen zijn ook gewend aan een warm klimaat, daarom moeten deze buiten de koelkast bewaard worden. Let wel op dat u de bananen niet bewaart bij tomaten of appels, deze scheiden stoffen af waardoor bananen sneller kunnen bederven.

Meloenen zijn langer houdbaar buiten de koelkast.