Op welke temperatuur moet ik mijn koelkast instellen?

Deze vraag komen we vaak tegen, je kan een koelkast natuurlijk ook van ijskoud tot een bijna lauwe temperatuur instellen. Op welke temperatuur jij je koelkast moet instellen is natuurlijk afhankelijk van de producten die jij in je koelkast wilt bewaren. Maar over het algemeen is een temperatuur instelling van 3 °C a 4 °C het beste voor je koelkast.

Zalm in de koelkast

Hoe stel je de temperatuur van de koelkast in?

Jouw koelkast heeft een display waarop de temperatuur van de koelkast wordt weergegeven. De standaard ingestelde temperatuur van de koelkast is 5°C. Jij kan deze temperatuur zelf gemakkelijk aanpassen door de temperatuurregelaar in te drukken en de gewenste temperatuur in te stellen. Over het algemeen wordt een temperatuur van 3°C tot 4°C aangeraden, dit heeft met name te maken met het feit dat schimmels en bacteriën slecht tegen kou kunnen en zich daarom minder snel vermenigvuldigen. 

Hoe moet ik de temperatuur van mijn koelkast aanpassen?

In principe is het niet nodig om de temperatuur van je koelkast aanpassen. Dit zou je bijvoorbeeld willen doen als het erg warm is of als je net boodschappen hebt gedaan. Maar dankzij een aantal handige functies is het helemaal niet nodig om dit te doen. De Coolmatic-functie op de koelkast van AEG is speciaal ontwikkeld om warme producten of restjes van het eten zo snel mogelijk af te koelen, zodat andere gekoelde producten niet verwarmd worden. Als je veel nieuwe producten in de koelkast doet, hoef je deze functie simpelweg alleen maar in te schakelen. De functie gaat na 6 uur automatisch uit, maar deze kan je zelf ook uitschakelen door het handmatig uit te zetten of een andere temperatuur in te stellen. 

koelkast met producten

Is de temperatuur in de koelkast overal hetzelfde?

Als je een oude koelkast hebt kan het zo zijn dat er wat temperatuurverschil zit tussen de groentelade en de verschillende planken. Het is ook mogelijk dat de rubbers van je koelkastdeur versleten zijn waardoor je de deur niet goed afsluit. Dit kan ervoor zorgen dat de temperatuur niet gelijk is in je koelkast, bovendien kan het ertoe leiden dat je last krijgt van condens of vocht in de koelkast. Als dat zo is doe je er goed aan om er over na te denken hoe jij je koelkast indeelt, zodat al je producten goed bewaard blijven. De koelkast van AEG beschikken over de DynamicAir functie. Deze functie zorgt ervoor dat de temperatuur over hetzelfde is, zodat alles onder de meest optimale omstandigheden wordt gekoeld. Groente, eten, frisdranken of sauzen, jij kunt helemaal zelf bepalen waar je het wilt bewaren in de koelkast.

Twintech

Of je nu op zoekt bent naar een koelkast, een diepvries of beide. AEG heeft een ruim assortiment aan koelkasten, koel-vriescombinaties en diepvriezers. Van klein tot groot en van inbouwmodellen tot vrijstaande Amerikaanse koelkasten. 

Ontdek onze keelkasten

En op welke temperatuur moet je de vriezer instellen?

Een koelkast met vriesvak of een vriezer van AEG staat standaard ingesteld op -18°C, dit is ook de meest ideale temperatuur om je producten in te vriezen. Op deze temperatuur kan jij je producten en restjes  van het eten snel invriezen en bovendien is het ook nog eens duurzamer dan een lagere temperatuur. Op een hogere temperatuur kan het wel heel lang duren voordat je producten ingevroren zijn en als je de vriezer op een hele koude temperatuur instelt, is het alleen maar energieverspilling. En ook als je veel producten wilt invriezen is -18°C een prima temperatuur. De vriezers van AEG beschikken namelijk ook over de Frostmatic-functie, waarmee jij snel je producten en etenswaren kunt invriezen. De maximale hoeveelheid die je kan invriezen wordt weergegeven op het typeplaatje aan de binnenkant van je apparaat.