De vaatwasser inruimen als een expert

Het is natuurlijk een klein kunstje om de vaatwasser in te ruimen, maar soms gaat er nog wel iets fout. Bij AEG vinden wij dat alles beter en makkelijker moet kunnen, ook de vaat doen. Leer de vaatwasser inruimen op een manier dat alles schoon wordt en ontdek de unieke vaatwassers van AEG die het inruimen van de vaat nu nog makkelijker maken. 

AEG Vaatwasser

De vaatwasser inruimen

Een vaatwasser is altijd op een zekere manier ingericht. In de meeste gevallen horen de grote spullen, zoals borden, pannen en ovenschotels in de onderste mand van de machine. Het bakje voor het bestek bevindt zich ook meestal in de onderste mand. De bovenkant biedt ruimte aan de kleinere vaat, zoals kopjes, glazen, schaaltjes, maar ook lange messen en soeplepels bijvoorbeeld. Voor zover is het duidelijk, maar toch komt de vaat er niet altijd even schoon uit. Vies water blijft in schalen en pannen achter en breekbare vaat, zoals wijnglazen willen wel eens stukgaan in de vaatwasser. Wij geven je een aantal tips om de vaatwasser zo goed mogelijk in te ruimen. 

 

Onze tips om de vaatwasser in te ruimen.

 • Zorg ervoor dat de vaatwasser niet te vol is. Het water moet de ruimte hebben om langs alle vaat kunnen spoelen.
 • Zet borden, schalen en pannen altijd zo neer dat ze naar voren hellen. De stralen water in de afwasmachine komen van onder. Als borden rechtop staan of achterover hellen, spoelt het water niet goed langs de vuile vaat waardoor de vaat niet goed schoon wordt en water achter kan blijven op de vaat.
 • Was koekenpannen, wokpannen en andere pannen met een anti-aanbaklaag met de hand. Je bespaart een hoop ruimte en je pannen blijven ook langer goed als je ze met de hand wast.
 • Verdeel de bestek in het bestekbakje en zet de handvaten naar beneden. Zorg dat lepels, vorken en messen niet tegen elkaar aan staan, zodat het spoelwater al het vuil kan wegspoelen en de vaat goed schoon wordt. Zet messen met de scherpe kant naar beneden in de afwasmachine.
 • Zet kleine bakjes, kopjes en glazen altijd ondersteboven, zodat ze goed gespoeld kunnen worden en restwater weg kan lopen.
 • Houten voorwerpen, zoals messen met een houten handvat, spatels of snijplanken kunnen sneller splijten als je ze in de vaatwasser doet. Je kan deze het beste met de hand afwassen en zo snel mogelijk weer afdrogen.
 • Let op met speciaal servies. Heb je een duur soort servies, bijvoorbeeld met een gouden rand of met sierlijke afdrukken? Dan is het beter om deze met de hand af te wassen, want in de vaatwasser kunnen deze afbeeldingen vervagen.
 • Je hoeft borden niet af te spoelen. Sauzen, vet en jus zijn gemakkelijk af te spoelen door de wasmachine zelf. Je hoeft alleen grote etensresten af te vegen om te voorkomen dat de vaatwasser verstopt raakt. Bovendien bespaar je nog water ook.
 • Controleer of de sproeiarmen vrij rond kunnen draaien voordat je de wasmachine aanzet.  

Til je vaat naar een hoger niveau

De vaatwasser inruimen is geen pretje, maar naast deze tips heeft AEG nog iets extra’s om de vaat doen gemakkelijker te maken. Daarom heeft AEG de ComfortLift geïntroduceerd. Als eerste merk ter wereld heeft AEG een vaatwasser ontwikkeld waarvan de onderste mand omhoog te plaatsen is tot een prettige werkhoogte. Zo kan jij de hele vaatwasser in en uitruimen, zonder ook maar één keer te bukken. Maar daarnaast heeft AEG nog een aantal handige features die de afwas nog gemakkelijker maken, zodat jouw vaat altijd schoon is. 

Ontdek onze vaatwasser
Met Softs Grips blijven glazen altijd staan in de vaatwasser

Accessoires voor de vaatwasser van AEG

Met het AEG Glazenrek, de SoftGrips en SoftSpikes voorkom je dat breekbare glazen, zoals bier- en wijnglazen kapot gaan. De glazen worden vastgehouden tijdens de wascyclus, zodat glazen niet kapot kunnen vallen of tegen elkaar aan kunnen stoten. Al je kwetsbare glazen kan je vol vertrouwen hiermee in de vaatwasser plaatsen.

Met de AirDry-technologie voorkom je dat je schone vaat nog nat is. Tijdens de laatste 10 minuten van de wascyclus, opent de deur automatisch zodat de vaat goed kan drogen en er geen water achterblijft.

Tijdens de cyclus kan jij precies in de gaten houden hoe lang het nog duurt voordat jouw vaat schoon is. De TimeBeam projecteert de tijd op de vloer, als de vaatwasser klaar is wordt ‘clean’ op de vloer weergeven. 

Tips voor optimale prestaties van je vaatwasser

Je vaatwasser maakt elke vuile vaat weer keurig schoon, maar maak jij de vaatwasser wel eens schoon? Vet, kalk, en etensresten kunnen een behoorlijke impact hebben op je vaatwasser. Het is belangrijk dat jij je vaatwasser onderhoudt om de elke vaat weer schoon te krijgen. Bovendien verleng je zo ook de levensduur van je apparaat en voorkom je storingen, defecten en vieze geurtjes.

Verwijder vetten en overgebleven etensresten. Vetten kunnen zich opbouwen in de wasmachine en achtergebleven etensresten kunnen voor onaangename geurtjes zorgen. Dit kan je voorkomen door af en toe een ontvetter te gebruiken om de vaatwasser vetvrij te maken, zodat de vaat weer keurig schoon is. Heb je veel last van een onaangename geur? Gebruik dan eens de Fresh Plush luchtverfrisser van AEG. Deze zorgt voor een frisse geur en absorbeert vieze luchtjes.  

Laat je vaatwasser ontkalken. Door de opbouw van kalk kan je vaatwasser na verloop van tijd minder goed functioneren. Daarom doe je er goed aan om de vaatwasser af en toe te behandelen met een ontkalker, zodat de leidingen goed schoongemaakt worden.  Je kan hiervoor ook vaatwaszout gebruiken.

Ontdek alle accessoires voor de vaatwasser
schone vaat, elke keer weer.

Schone vaatwasser, schone vaat

Zorg ervoor dat je vaat elke keer weer schoon uit de vaatwasser komt door je vaatwasser regelmatig schoon te houden. Met de care set van AEG heb je alles in huis om vet, kalk en nare geurtjes te bestrijden. Bovendien kan je de levensduur van je vaatwasser verlengen. Wat zit er in de AEG care set voor de vaatwasser?

 • - Ontkalker
 • - Ontvetter
 • - 1 kg. regenereerzout
 • - 2 luchtverfrissers