Labneh: Libanese specerijendip met yoghurt

Het thema van de dag in MasterChef Holland was vandaag specerijen. Na een geblinddoekte reuktest voor de kandidaten gaf Robert Kranenborg hen een Masterclass over het gebruik van specerijen in de keuken. Robert maakte sous vide gemarineerde spicy aubergine, die hij vervolgens bakte. Een ander gerechtje uit het Midden-Oosten met specerijen, dat vandaag de dag op heel veel menukaarten staat als appetizer is: labneh, een Libanese specerijendip met yoghurt.

Ingrediënten

Voor 4 personen

- 500 g Griekse yoghurt

- 25 g gerookte amandelen

- 1 tl komijnzaad

- 1 tl korianderzaad

- 1 tl zwarte peperkorrels

- ½ tl kaneel

- ½ tl chilivlokken

- 4 el olijfolie

- 1 tl gerookt paprikapoeder

- flatbread of Turks brood, pitabroodjes, wraps of roti

Benodigdheden

vijzel

theedoek

Bereidingswijze

•  Doe de yoghurt in een vochtige, goed uitgeknepen schone theedoek en laat een uurtje uitlekken in een zeef boven een kom. Knijp voorzichtig het vocht er een beetje uit als het nog in de doek zit. Doe de yoghurt in een kom en roer er wat zout door.

•  Rooster het komijn- en korianderzaad in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot de zaadjes beginnen te ploffen. Schud regelmatig met de pan.

•  Meng de noten, koriander- en komijnzaad met de peperkorrels, kaneel en chilivlokken in een vijzel en stamp fijn.

•  Meng de olie met het paprikapoeder en breng op smaak met zout.

•  Doe de yoghurt op een bord en garneer met de olie en het noten-specerijenmengsel. Serveer met brood naar keuze.