Crème brûlée

Crème brûlée

crème brûlée als dessert is wat ons betreft de perfecte afsluiting van de avond. De klassieke Franse crème brûlée bestaat uit een romige laag crème met daarop een knapperig laagje gekarameliseerde suiker. Geef de crème brûlée een persoonlijk tintje door wat lavendel, cacaopoeder of kaneel toe te voegen. Benieuwd naar hoe je de crème brûlée zelf kunt maken? Lees dan snel verder.

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • 7 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 200 ml melk
  • 300 ml room
  • 1 vanillestokje

Bereiding

  1. Roer de eierdooiers en de suiker goed door elkaar. Doe de melk en de room in een pot. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap er de zaadjes uit. Doe zowel de zaadjes als het stokje in de pot, breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.
  2. Haal het stokje uit de pot en roer het melk-/roommengsel beetje bij beetje door het eimengsel. Probeer zo min mogelijk bellen te maken. Roer voorzichtig met een garde, zonder op te kloppen.
  3. Verdeel het mengsel over 8 vuurvaste ramequins en zet ze op een ovenrooster.                                                                                                       
  4. Zet op niveau 2, kies het 'Hoge Vochtigheid'-programma en bak op 95°C gedurende 50 minuten. Laat de crème brûlées even afkoelen.

Het geheim van de chef

Bij crème brûlée draait alles om de combinatie van texturen – de zoete karamelkorst, de smeuïge room... Verslavend gewoon.

Serveertip: bestrooi de crème brûlées met bruine suiker en karamelliseer met een keukenbrander. Dien daarna onmiddellijk op. Serveer met koekjes en lampionbessen.

Meer inspiratie

Heb je de crème brûlée uitgeprobeerd en ben je op zoek naar meer dessert inspiratie? Bekijk dan eens onze andere stoomoven recepten. Naast het crème brûlée recept vind je hier bijvoorbeeld ook een recept voor een heerlijke crème anglaise of Franse madeleines. Veel plezier met uitproberen!