Gazpacho met gestoomde tijgergarnalen

Gazpacho met gestoomde tijgergarnalen

Deze gekoelde Spaanse soep is perfect als lunch of als voorgerecht op een warme zomeravond.

 

Ingrediënten

(voor 4 personen)

2 rode paprika's
1 komkommer
1 ui
2 teentjes knoflook
600 ml groentebouillon
100 ml extra vergine olijfolie
30 ml rodewijnazijn
400 g tomaten, geschild
2 kleine sneetjes wit brood
Peper en zout
Basilicum
12 tijgergarnalen

Bereiding

1. Schil de paprika's met een dunschiller, snij ze doormidden en verwijder de zaadjes. Snij een van de paprika's in kleine blokjes en snij de andere in grove stukken. Schil de komkommer en snij hem doormidden. Verwijder de zaadjes (maar gooi ze niet weg) en snij één helft in blokjes; snij de andere helft in grove stukken.

 

2. Doe de grof gesneden groenten samen met de komkommerzaadjes in een kom. Voeg er de geschilde en fijn gesneden ui en knoflook aan toe, samen met de groentebouillon, olijfolie, azijn, geschilde tomaten en de sneetjes brood. Breng op smaak met peper en zout en zet ten minste twee uur weg in de koelkast.

 

3. Haal enkele basilicumblaadjes van hun steeltje en voeg ze bij de fijn gesneden komkommer- en paprikablokjes. Zet in de koelkast.

 

4. Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Breng ze op smaak met peper en zout, en leg ze op een bakplaat. Zet op niveau 3, kies het 'Hoge Vochtigheid'-programma en stoom op 95°C gedurende 15 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Mix de grof gesneden groenten in een blender tot een gladde puree en breng verder op smaak met peper en zout.

 

Tip van de chef

Deze fruitige, aromatische gazpacho krijgt nog Breng pit als je hem kruidt met paprikapoeder, dat je overigens zowel pikant als minder pikant kan kopen. Ik houd van de krachtige, gerookte Pimenton de la Vera uit Extremadura en voeg verder een scheutje of twee heel goede olijfolie toe.

 

Serveertip

Serveer de soep in gekoelde soepkommen met drie garnalen per kom. Bestrooi met de fijn gesneden groenten en basilicum.

 

Bereidingstijd

Ca. 15 minuten