Roestplekken op het bestek na afwassen in de vaatwasser

Laatst bijgewerkt 23-3-2020 15:40

Probleem

 • Roestplekken op het bestek na afwassen in de vaatwasser

Heeft betrekking op

 • Vaatwasser

Oplossing

 1. Laat geen bestek bedekt met etensresten in de vaatwasser.
 2. Spoel het bestek af voordat u het in de vaatwasser plaatst of start het spoelprogramma van de vaatwasser als de vaatwasser niet direct hoeft te worden gestart.
 3. Roest op roestvrij staal kan worden verwijderd met een staalpoets.
 4. Staal dat bekend staat als 'roestvrij staal' is zeer goed bestand tegen roest.
   Het metaal vormt een beschermende laag op het oppervlak, een zogeheten 'oxidelaag'.
   Bij beschadiging van het oppervlak, bijvoorbeeld bij krassen op een mes, zal zuurstof uit de omgeving direct een nieuwe beschermlaag vormen. Sommige stoffen kunnen de beschermende laag echter beschadigen en doorbreken zonder dat deze kan regenereren. Deze omvatten sterke en zure voedingsmiddelen zoals zout, citroen, azijn, ketchup en mayonaise.
   Vaatwasmiddelen die zuren of chloor bevatten, kunnen ook de beschermlaag afbreken.
 5. Als bestek of ander roestvrijstalen artikelen bijvoorbeeld een kaasschaaf of eiersnijder gedurende langere tijd is blootgesteld aan fruitzuren, azijnzuur, melkzuur of zout, kan de roest zich verspreiden.
  Doe deze items of onderdelen niet in de vaatwasser.
 6. De plastic coating op de vaatwasser korf is zeer sterk.
   Het is bestand tegen de chemicaliën in afwasmiddelen en stoten. Het kan echter mechanisch worden beschadigd door snijwonden en schaafwonden op de plastic coating, zoals veroorzaakt door het plaatsen van lange, scherpe messen in de korf.
   Als er een gat in de plastic coating zit, komt er roest vrij uit het metalen frame van de korven.
   Vervang de korven om dit probleem op te lossen.
 7. De waterleidingen die naar de vaatwasser leiden, kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals gegalvaniseerd staal, koper en messing.
   De verschillende metalen kunnen met elkaar reageren waardoor er corrosie ontstaat in de leidingen. De corrosie zal uiteindelijk leiden tot roest in het water dat naar de vaatwasser leidt.
   Neem contact op met een loodgieter en vraag hem om de watertoevoer naar de vaatwasser te controleren.
 8. Als er roest in een vaatwasser zit, 'zweeft' het rond tijdens het wassen. Vandaar de naam "zwevende roest".
   Zwevende roest kan overal in de vaatwasser terechtkomen.
   Dit kan bruine vlekken op porselein veroorzaken, die op roest lijken.
   Zwevende roest die in de onderdelen van de vaatwasser zijn neergedaald, moeten worden verwijderd met een machine reiniger.
  Deze machine reiniger is verkrijgbaar in onze webshop zwevende roest die op het bestek is neergeslagen, kan met een staalpoets worden verwijderd.
 9.  Neem contact op met onze servicedienst voor een afspraak. 

Wanneer de bovenstaande suggesties het probleem niet hebben opgelost, adviseren wij een bezoek van een technicus aan te vragen.

Service-afspraak maken
Service-afspraak maken

Dankzij onze betrouwbare en professionele service kun je erop vertrouwen dat wij elke dag de best mogelijke zorgkwaliteit leveren. Dat is onze belofte aan jou. We hebben vakkundige technici die je in het hele land snel van dienst kunnen zijn. Bij reparaties maken we uitsluitend gebruik van originele AEG onderdelen.

Onderdelen en accessoires
Onderdelen en accessoires

Vind originele reserveonderdelen of accessoires voor je apparaat in onze webshop en laat ze direct bij jou thuis leveren.