De compressor van mijn koel-vriescombinatie draait continu

Laatst bijgewerkt 31-3-2022 13:22

Probleem

 • De compressor van mijn koel-vriescombinatie werkt continu.
 • De compressor blijft heel lang draaien.
 • De compressor van mijn koelkast slaat regelmatig aan.

Heeft betrekking op

 • Koel-vriescombinatie
 • Koelkast
 • Vriezer

Oplossing

 1. Stel de temperatuur correct in.
  Koel-vriescombinaties met een aparte temperatuur regeling: temperatuur voor het koelgedeelte aan van +/- 4 °C en voor het vriesgedeelte -18 °C.
  Koel-vriescombinaties met een draai thermostaat: stand 3
 2. Controleer of één van de deuren van de koel-vriescombinatie niet is open blijven staan.
 3. De temperatuur van het voedsel was op kamertemperatuur, hierdoor zal de compressor langer moeten draaien om de temperatuur van het voedsel op de ingestelde temperatuur te krijgen. Door het gebruik van een zuinigere compressor zal deze regelmatig aanslaan om de juiste temperatuur te verkrijgen.
 4. Controleer de omgevingstemperatuur ten opzichte van de klimaatklasse , die op het typeplaatje staat vermeld in de zijwand van het koelgedeelte.
 5. Controleer bij een inbouw koel-vriescombinatie of er voldoende ventilatie aanwezig is, zoals aangegeven in de installatie instructie.
 6. Neem contact op met onze servicedienst voor een afspraak. 

Wanneer de bovenstaande suggesties het probleem niet hebben opgelost, adviseren wij een bezoek van een technicus aan te vragen.


De klimaatklasse van een koel-vriescombinatie geeft aan in welke omgevingstemperatuur de koel-vriescombinatie mag staan, om goed te kunnen functioneren.

Klimaat KlasseMinimale omgevingstemperatuur °C Maximale omgevingstemperatuur °C
SN10 °C32 °C
N16 °C32 °C
ST16 °C38 °C
T16 °C43 °C

Combinaties van klimaatklassen zijn ook mogelijk. Heeft een koel-vriescombinatie een klimaat van bijvoorbeeld SN-T , dan kan de koel-vriescombinatie geplaatst worden in een ruimte waar de temperatuur tussen de 10 °C en 43 °C is.

Voorkom in de winter dat de koel-vriescombinatie in een onverwarmde schuur of garage komt te staan, waar de temperatuur te laag.
Voorkom in de zomer dat de koel-vriescombinatie in een zonnige ruimte komt te staan, waar de temperatuur te hoog is.

Oorzaak

 • Bij een verkeerd ingestelde temperatuur, kan de compressor continue of heel lang blijven draaien.
 • Als er één van de deuren is open blijven staan, zal de temperatuur in de koelruimtes stijgen, hierdoor zal de compressor langer moeten draaien om de juiste temperatuur weer te verkrijgen.
 • Wanneer er vers voedsel in de ruimte wordt geplaatst, zal de compressor langer draaien om het voedsel te koelen.
Service-afspraak maken
Service-afspraak maken

Dankzij onze betrouwbare en professionele service kun je erop vertrouwen dat wij elke dag de best mogelijke zorgkwaliteit leveren. Dat is onze belofte aan jou. We hebben vakkundige technici die je in het hele land snel van dienst kunnen zijn. Bij reparaties maken we uitsluitend gebruik van originele AEG onderdelen.

Onderdelen en accessoires
Onderdelen en accessoires

Vind originele reserveonderdelen of accessoires voor je apparaat in onze webshop en laat ze direct bij jou thuis leveren.