Hoe je je AEG-oven schoonmaakt en onderhoudt

Laatst bijgewerkt 24-4-2024 12:58

Keuken met oven
Het regelmatig schoonmaken van je AEG-oven is essentieel voor zowel het behoud van een hygiënische omgeving als het in onberispelijke staat houden van de oven en accessoires. Door je oven consequent schoon te maken, verbeter je de prestaties, zowel op korte als op lange termijn.

Je oven heeft verschillende reinigingsbehoeften, afhankelijk van het model en type. Verschillende AEG-ovens kunnen verschillende reinigingsfuncties hebben om hun onderhoud te ondersteunen - controleer welke van toepassing zijn op jouw specifieke ovenmodel. Combineer met ons assortiment reinigingsproducten voor het beste resultaat.

Je oven schoon houden

Dagelijkse schoonmaak:

 • Ovenruimte: Idealiter zou de ovenruimte na elk gebruik moeten worden schoongemaakt. Veeg de holte en de glazen binnendeur schoon met een zachte doek
 • Voorkant van de oven: Maak de voorkant van de oven schoon met een zachte doek, warm water en een mild reingingsmiddel
 • Metalen oppervlakken: Gebruik een reinigingsoplossing om metalen oppervlakken schoon te maken
 • Vlekken: Reinig vlekken met een mild reinigingsmiddel

Voor de voorkant van de oven, metalen oppervlakken en vlekken raden we de Oven & Microgolfoven Reinigingsspray aan. 

Grondige reiniging:

Bekijk eerst welke reinigingsprogramma's er bij jouw oven beschikbaar zijn. Deze zullen zowel dagelijkse als grondige schoonmaakbehoeften ondersteunen. Soms moet je de inschuifrails en de glazen deur grondiger reinigen. Hieronder vind je een overzicht van hoe je deze delen kunt reinigen.

 • De inschuifrails reinigen: voor een grondigere reiniging raden we aan de inschuifrails te verwijderen. Je doet dit door de voorkant van de inschuifrail weg te trekken van de muur en dit vervolgens te herhalen met de achterkant van de rail. Maak ze schoon door ze in de gootsteen te laten weken of door ze in de vaatwasser te wassen
 • Glazen binnendeur: het is mogelijk om de binnenruit van de deur te verwijderen en schoon te maken als deze vies is geworden. Raadpleeg de handleiding om te zien hoe dit wordt gedaan voor jouw specifieke ovenmodel. Verwijder de ruiten voorzichtig en maak ze schoon met een natte doek of gebruik een ovenreiniger voor bijzonder hardnekkige etensresten. Wij raden de Oven & Microgolfoven Reinigingsspray aan

Reinigingsproducten

Onze aanbevolen reinigingsproducten zijn te koop in onze webshop.

 • Oven en Microgolfoven Reinigingsspray
 • Ontkalker voor stoomovens

Reinigingsherinneringen

Veel van onze ovens hebben reinigingsherinneringen. De oven herinnert je eraan wanneer het tijd is om schoon te maken en/of te ontkalken voor blijvende optimale prestaties. De herinneringen kunnen worden in- en uitgeschakeld via INSTELLINGEN of zijn toegankelijk via de AEG-app.

Reinigingsprogramma's

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende reinigingsprogramma's die beschikbaar zijn in onze ovens om ze gemakkelijker schoon te houden. Raadpleeg de handleiding van jouw oven om te zien welk programma van toepassing is op jouw model.

Katalytische reiniging – een katalytische reiniging absorbeert vet, dat wordt losgemaakt en gemakkelijk kan worden verwijderd na het uitvoeren van het reinigingsprogramma. Meer informatie over katalytische reiniging.

Pyrolytische reiniging – vuil, vet en etensresten worden bij hoge temperaturen omgezet in as en kunnen gemakkelijk worden weggeveegd. Meer informatie over pyrolytische reiniging.

AquaClean – maakt gebruik van vochtigheid om vet en voedselresten voor te behandelen, waardoor het gemakkelijker wordt om je oven schoon te maken. Meer informatie over AquaClean.

Als je een stoomoven hebt

Als je een stoomoven hebt, heb je mogelijk ook de volgende programma's.

Stoomreiniging – een automatische reinigingsfunctie die stoom gebruikt om vet en resten zacht te maken, waardoor het gemakkelijker wordt om je oven schoon te maken. Meer informatie over stoomreiniging.

Stoomreiniging PLUS – een intensiever stoomreinigingsprogramma. Meer informatie over stoomreiniging.

Drogen – je kan dit reinigingsprogramma uitvoeren om de ovenruimte na het koken met stoom te drogen.

Ontkalken – Het stoomsysteem van je oven moet regelmatig ontkalkt worden. Deze functie helpt je daarbij. Meer informatie over ontkalken.

BELANGRIJK

 • Zorg er altijd voor dat de oven is afgekoeld voordat je deze schoonmaakt
 • Als je ovenreinigingssprays gebruikt, spuit dan op een doek en veeg daarmee de ovenruimte schoon in plaats van rechtstreeks in de ovenruimte zelf te spuiten. Hierdoor kan de reiniger na verloop van tijd de capillaire kabels achter de ventilator raken
 • Gebruik geen schurend reinigingsmiddelRaadpleeg de handleiding voor meer informatie over jouw specifieke ovenmodel. Jouw handleiding kan je hier vinden.

Registreer je producten
Registreer je producten

Registreer je producten bij MyAEG en je hebt alles wat je nodig hebt op één plek.

Vind je gebruikershandleiding
Vind je gebruikershandleiding

Los problemen op en vind instructies voor je apparaat.

Onderdelen en accessoires
Onderdelen en accessoires

Vind originele reserveonderdelen of accessoires voor je apparaat in onze webshop en laat ze direct bij jou thuis leveren.