
Groenten en fruit bewaren
Van bananen tot tomaten en maïs in blik tot verse groente. Wij stoppen van alles in de koelkast, maar de vraag is of het wel goed is voor al die producten. Sommige etenswaren moeten echt in de ijskast gelegd worden, maar er liggen ook altijd wel een aantal artikelen in de koelkast die je beter op kamertemperatuur bewaart. Bovendien moet je opletten welke soorten groenten en fruit je bij elkaar legt. Wij geven je hier een aantal tips hoe je groente en fruit het langst vers kan houden.

Welke groenten bewaar je in de koelkast?
Een groot deel van de groenten bewaar je het beste in de koelkast. Veel groenten bederven namelijk snel als de temperatuur waarin ze bewaard worden boven de 10°C ligt.
Denk bijvoorbeeld aan groenten zoals bloemkool, andijvie, broccoli, champignons, prei, spinazie, wortels en allerlei soorten sla.
Verse asperges moet je bewaren in de ijskast. Je kan ze dan het beste in een vochtige doek wikkelen.
Heb je voorgesneden groenten gekocht, zoals bijvoorbeeld wok- of soepgroenten? Deze moet je allemaal in de koelkast leggen om de groenten zo lang mogelijk goed te houden.
Welke groenten bewaar je buiten de koelkast?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat je alle soorten groenten in de koelkast moet leggen. Sterker nog, voor bepaalde soorten groenten is het zelfs slecht om ze in een koude omgeving te bewaren. Deze groenten kunnen niet goed tegen de kou, waardoor ze sneller bederven. Groenten zoals aubergine, avocado en paprika houd je het beste buiten de ijskast om ze zo lang mogelijk goed te houden.
Een komkommer ligt bij veel mensen in de koelkast, maar in de koelkast kan de komkommer uitdrogen. Je kan deze beter buiten de koelkast bewaren. Ook komkommers houden niet van koude. Leg ze liever in een frisse berging of op kamertemperatuur. Hou ze echter uit de buurt van bananen, tomaten en meloenen. Die scheiden namelijk ethyleen uit, een stof waar komkommers gevoelig aan zijn en een bittere smaak door krijgen.

Welk fruit bewaar je in de koelkast?
Zachte soorten fruit kan je het beste vers houden in de koelkast, denk bijvoorbeeld aan aardbeien, frambozen en bramen.
Appels zijn langer houdbaar in een koele omgeving. Je kan ze daarom het beste in de groentela van de koelkast leggen. Let wel op dat je er geen andere fruitsoorten bij bewaart, want appels kunnen ander fruit sneller later bederven.
Ook peren zijn langer houdbaar in de koelkast, je kan ze tot wel drie weken goed houden. Tenzij ze nog moeten rijpen, dan leg je ze beter in de fruitschaal.
Welk fruit bewaar je buiten de koelkast?
Net als bij sommige groenten zal veel fruit ook sneller slecht worden in de kou. Daarom is het bijvoorbeeld bij tropische producten nodig om deze buiten de koelkast te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan fruitsoorten zoals ananas, kiwi, mango, perziken, pruimen en meloen.
Ook citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruit, limoen en citroen bewaar je beter buiten de koelkast. Buiten de koelkast behouden ze meer hun smaak en aroma’s, waardoor ze je recepten kunnen verrijken.
Bananen zijn ook gewend aan een warm klimaat, daarom moeten deze buiten de koelkast bewaard worden. Let wel op dat je de bananen niet bij tomaten of appels legt, deze scheiden stoffen af waardoor bananen sneller kunnen bederven.
Meloenen zijn langer houdbaar buiten de koelkast.