Koken en knutselen

Lekkere en leuke tips voor de pompoen

De pompoen schillen? Niet altijd.

Een pompoen schillen is niet altijd even simpel. De schil is vaak te hard voor de dunschiller en met een mes schiet je al gauw uit. Gelukkig is het bij veel pompoenen en gerechten met pompoen niet nodig om de schil te verwijderen. Onder andere de winterpompoen, de hokkaido en de flespompoen of butternut kun je mét schil eten. Andere soorten, zoals de spaghettipompoen, de muskaatpompoen en de pattinson, zijn lekkerder zonder de schil.

De pitten? Opeten natuurlijk.

Als je een pompoen schoonmaakt, haal je het draderige vruchtvlees en de pitten uit de binnenkant van de pompoen. Gooi dit niet zomaar weg. De pitjes zijn namelijk een echte lekkernij als je ze roostert. Was het vruchtvlees van de pitten, kook ze een 20-tal minuten en leg ze op de bakplaat van de oven. Daarna is het aan jou: besprenkel de pitjes met olijfolie en kruid zoals jij dat wilt. Daarna schuif je de bakplaat in de oven en na een kwartiertje heb je een heerlijk gezonde snack of bijgerecht. Uiteraard kun je dit recept ook in je AEG stoomoven klaarmaken.

De pompoen zelf? In de oven ermee.

Net als de pitten is geroosterde pompoen in de oven even eenvoudig als lekker. En ook hier kun je de pompoen kruiden naar eigen smaak. Dat kan gaan van heel eenvoudig besprenkelen met olijfolie en afkruiden met peper en zout tot verrassende combinaties zoals in dit recept met steranijs en honing.

Voor ieder wat wils? Glutenvrij en ideaal voor vegans.

Pompoen leent zich qua structuur perfect als aardappelvervanger, in blokjes of als puree. Ideaal voor iedereen die gluten of koolhydraten uit zijn of haar dieet wilt weren. Maar er is meer! Van een spaghettipompoen maak je heel eenvoudig - je raadt het al - lekkere spaghettislingers. Snij deze pompoen doormidden, verwijder de pitten en leg op de bakplaat in de oven. Na een 40-tal minuten kan je met een vork makkelijk door het vruchtvlees gaan dat zo in sliertjes uit elkaar valt. Doe je er favoriete saus over en je hebt een prima veganistisch en glutenvrij alternatief voor spaghetti. Of bekijk dit recept, honingzoete pompoen met pit.

Nog ideeën? Waarom geen pompoensmoothie.

Het is ondertussen wel duidelijk dat je 1001 kanten kan opgaan met een pompoen. Van de vele andere opties zoals pompoenchips, pompoenbrood en pompoenwafels is er nog één die we zeker willen vermelden: de pompoensmoothie. Gooi een handvol pompoenblokjes, een banaan, een sinaasappel en een snuifje kaneel in de blender samen met een glas water en blenden maar. Het resultaat is een lekkere en gezonde herfstsmoothie. Voor een optimale smaak en textuur van je smoothie ontwierp AEG de innovatieve Gourmet 7 Blender

Halloweentip voor de kinderen!

Save the best for last. Er is nog één superleuke toepassing die we nog niet hebben vermeld, de jack-o’-lantern of pompoenlantaarn. Heel leuk om rond Halloween met de kinderen te maken en heel eenvoudig. Snij de stam of het ‘hoedje’ van de pompoen, hol de pompoen uit (tip: gebruik een ijsschep!) en snij ogen, mond en wat je maar wilt uit. Daarna zet je een kaars of theelichtje in de pompen en pronken maar! Je kan samen met de kinderen je inspiratie de vrije loop laten, de mogelijkheden zijn eindeloos.