Care label project

WE WILLEN DE TRADITIONELE WASMETHODEN DOORBREKEN

Waarom? Omdat we 90% van onze kledingstukken lang voordat het nodig is weggooien, en we blijven vasthouden aan het gebruik van verouderde wasvoorschriften uit de jaren '50. Dit moet veranderen.

HET CARE LABEL PROJECT

Het Care Label Project is onze manier om als ontwikkelaars, ontwerpers en fabrikanten van apparaten de wereld te inspireren, te onderwijzen en op de hoogte te houden van de manier waarop we allemaal zorg dragen voor onze kleding. We moeten stoppen met het labelen van onze delicate stoffen met het wasvoorschrift 'Alleen chemisch reinigen', stoppen met op hoge temperaturen te wassen en ophouden met bang te zijn om onze wollen kleding in de wasmachine of droger te stoppen. Sterker nog, dezelfde wasvoorschriften die ons richtlijnen zouden moeten geven, werken vaak juist verwarrend.


WE GAAN DE STRIJD AAN MET WASVOORSCHRIFTEN

We werken samen met een groot aantal opkomende designers en kledingproducenten, die onze passie voor innovatie in de modesector delen. Samen met hen gaan we de strijd aan. We testen kledingstukken van de designers met behulp van moderne wasapparatuur in ons O&O-lab en weerleggen de bestaande wasvoorschriften.

30 GRADEN

Wat de meesten van ons niet weten, is dat de temperatuur op de waslabels de maximale wastemperatuur aangeven en niet de aanbevolen temperatuur. Wassen op lagere temperaturen verlengt de levensduur van uw kledingstukken en bespaart energie. Sterker nog, als u op 30 graden wast in plaats van op 40 graden, kan het energieverbruik tot 60% lager zijn. Han Ates richtte in 2016 Blackhorse Lane Ateliers op, de eerste denimfabriek in 40 jaar die een productiefaciliteit in Londen opende. Hun visie is het creëren van een duurzaam, ethisch en transparant merk. 

De kledingstukken werden behandeld met behulp van het ÖKO Power-programma en de SoftWater-technologie van AEG.

Als u uw kledingstukken en spijkerbroeken minder vaak en op lagere temperaturen wast, zullen ze langer meegaan.

Han Ates

Londen, VK

ALLEEN STOMEN

Op de meeste delicate stoffen en kledingstukken vindt u waslabels die 'alleen chemisch reinigen' aangeven. Hoewel stomen onze kledingstukken inderdaad schoon krijgt, is het een proces dat veel chemische stoffen gebruikt, wat slecht is voor het kledingstuk en het milieu. Tegenwoordig vermijdt één op de drie personen de aankoop van een kledingstuk met het voorschrift 'alleen chemisch reinigen', vanwege al het gedoe. Doriane van Overeem is een bekroonde designer, gespecialiseerd in plaatselijke en Belgische productie, zodat consumenten minder kopen, beter kopen en meer betrokken zijn bij het proces.

De kledingstukken werden behandeld met de DualSense- en ÖKOMix-technologie van AEG.

Veel kledingstukken met het voorschrift 'Alleen stomen' kunnen op lagere temperaturen in de wasmachine worden gewassen.

Doriane van Overeem

Brussel, België

NIET IN DE DROGER

Dit wasvoorschrift wordt vaak beschouwd als een krachtige aanbeveling, waardoor veel mensen hun kleding maar aan de lucht laten drogen. Hoewel dit voor sommige kledingstukken de beste oplossing is, kunt u met de meest moderne technologie zelfs delicate stoffen als zijde en wol in de machine drogen. Tim Labenda werd in 2016 bekroond met de Woolmark Prize Europe. Zijn ontwerpen bevatten klassieke mannelijke modekenmerken met een onmiskenbare vrouwelijke stijl. Hij draagt hiermee bij aan de wereldwijde trend die wol als het materiaal van de toekomst erkent.

De kledingstukken werden behandeld met behulp van het AbsoluteCare®-systeem van AEG.

Ik denk dat je alles in de machine kunt drogen, als je het maar met het juiste programma doet.

Tim Labenda

Berlijn, Duitsland

ALLEEN MET DE HAND WASSEN

Veel mensen denken dat met de hand wassen de meest zachte manier is om een kwetsbaar kledingstuk te reinigen. Dat hebben we van onze ouders geleerd en het staat op het wasvoorschrift. Echter, tegenwoordig is dit dankzij onze moderne machines niet meer waar. Clara Martin is een innovatieve designer met een herenkledinglijn die traditionele kleermakerstechnieken combineert met innovatieve vormen, patronen en weefsels. Haar kledingstukken zien eruit alsof ze met de hand moeten worden gewassen, maar kunnen toch vaak thuis in de machine worden gereinigd.

De kledingstukken werden behandeld met behulp van het AbsoluteCare-systeem en de DualSense-technologie van AEG.

U kunt wollen kleding in plaats van met de hand nu met een speciaal zacht programma wassen.

Clara Martin

Londen, VK


DE CARE LABEL COLLECTIE

Blader door de collectie verbazingwekkende kledingstukken van de 16 designers, allemaal gewassen met behulp van de moderne wasvoorschriften van AEG, die zijn ontwikkeld door de tests in ons O&O-lab. Deze prachtige kledingstukken verdienen het om goed behandeld te worden.

Download het lookbook

Download ons Care Label Project-lookbook voor nog meer informatie en inspiratie van alle deelnemende designers.
Download het lookbook


DE MODERNE WASVOORSCHRIFTEN

Veel mensen blijven vasthouden aan het gebruik van verouderde wasvoorschriften uit de jaren 50. In het AEG O&O-lab hebben we moderne wasvoorschriften ontwikkeld.

 • Alleen met de hand wassen

  Met de hand wassen kost tijd, water en vraagt veel van de vezels. Daarom is het beter om een programma voor delicate kleding en lagere wastemperaturen op uw wasmachine te kiezen. Het AbsoluteCare-systeem in onze 8000 serie drogers en de OKOMix-technologie in onze 8000 serie wasmachines zijn uitstekende keuzemogelijkheden als u uw meest delicate stoffen met nog meer zorg wilt behandelen.

 • 30 graden

  Hogere temperaturen betekenden vroeger schonere kleding, maar dat is nu niet meer per definitie waar. Wassen op lagere temperaturen is goed voor zowel uw kleding als het milieu. Met het ÖKO Power-programma en de SoftWater-technologie in onze 9000 serie wasmachines bereikt u fantastische wasresultaten op lagere temperaturen. Elke vezel wordt beschermd en de kleuren vervagen niet, ook niet na vele wasbeurten.

 • Strijken

  Niet alle kleding met een strijkvoorschrift hoeft te worden gestreken. In plaats daarvan kunt u het stoomprogramma van uw wasmachine gebruiken om strijktijd te besparen. Voor de kleding die u toch moet strijken, begint u met de kledingstukken die de laagste temperatuur vereisen. U bespaart hiermee energie, aangezien uw strijkijzer sneller warm wordt dan dat het afkoelt.

 • Niet in de droger

  Veel gevoelige materialen, zoals buitenkleding en waterafstotende materialen, gaan langer mee als ze met het juiste programma worden gedroogd. Met het AbsoluteCare®-systeem van AEG kunt u erop vertrouwen dat de materialen niet krimpen of verslechteren, zelfs bij delicate stoffen als wol en zijde.

 • Alleen chemisch reinigen

  Stomen is een proces met chemische stoffen en is vaak onnodig. Het is niet alleen slecht voor het kledingstuk, maar ook voor het milieu. De AEG drogers met AbsoluteCare-technologie beschikken over aangepaste programma's die nauwkeurig de bewegingen en de temperatuur bepalen. Hierdoor is er een droogprogramma voor praktisch elke stof. De AEG wasmachines met ÖKOMix-technologie garanderen schone kleding op slechts 30ºC.

 • Niet te vaak wassen

  Om te benadrukken hoe belangrijk het is om goed na te denken voordat u uw kleding in de wasmachine doet, starten we een volledig nieuw wasvoorschrift: 'Niet te vaak wassen'. Samen met dit voorschrift ontwikkelde AEG oplossingen die de noodzaak om vaak te wassen reduceren. De ProSteam®-technologie in onze 7000 serie wasmachines gebruikt stoom om kledingstukken op te frissen en kreuk te verminderen. Bovendien bereikt u dankzij het ÖKO Power-programma en de SoftWater-technologie in onze 9000 serie wasmachines fantastische wasresultaten op aanzienlijk lagere temperaturen.

  Ontdek alle labels - FAQ en tips

Onze partners

 • The Woolmark Company

  The Woolmark Company is de wereldautoriteit voor wol. Het wolmerklogo is een van 's werelds meest herkende en gerespecteerde merk dat de hoogste kwaliteit waarborgt en baanbrekende uitmuntendheid en innovatie vertegenwoordigt, van boerderij tot eindproduct. The Woolmark Company is een dochteronderneming van Australian Wool Innovation, een non-profitorganisatie en eigendom van meer dan 24.000 wolkwekers.

  Bezoek de website

 • Fashion Revolution

  Fashion Revolution is een non-profitorganisatie die zich verenigt rondom een jaarlijkse campagne ter verhoging van het bewustzijn over 'de ware kosten van mode'. Zij tonen aan dat verandering wel degelijk mogelijk is en zetten allen die zijn betrokken bij het creëren van een duurzame toekomst in het zonnetje. Fashion Revolution richtte zich in eerste instantie vooral op de productiefase, maar kijkt nu ook naar de nabehandeling en de mogelijkheden voor een meer duurzaam proces rondom het gebruik van kleding.

  Bezoek de website

 • Not just a label

  NOT JUST A LABEL (NJAL) is 's werelds meest toonaangevende ontwerpersplatform voor het tentoonstellen en promoten van hedendaagse pioniers van moderne mode. NJAL moedigt designers aan mode te produceren die duurzaam is en ondersteunt plaatselijke gemeenschappen en ambachtelijk vakmanschap. NJAL benadert de modesector op een revolutionaire wijze, zonder rekening te houden met politiek en met bestaande systemen die de groei en integriteit van haar designers vernietigen.

  Bezoek de website

 • Dutch Sustainble Fashion Week

  Wat je draagt heeft impact op andere mensen en het milieu; Dutch Sustainable Fashion Week wil zoveel mogelijk consumenten daar op positieve wijze bewust van maken door jong talent, spraakmakende collecties en innovatieve ontwikkelingen in de spotlight te zetten.

  Bezoek website

 • Jonathan Christopher

  Global Denim Award en Woolmark Prize Europe winnaar Jonathan Christopher neemt deel aan het project. Duurzaam produceren is belangrijk voor hem. Zijn denimstof bijvoorbeeld wordt op ecologische wijze gekleurd met afvalmateriaal van wijn.

  Bezoek website

 • Afriek

  Afriek is een kleurrijk modelabel dat Nederlands ontwerp samenbrengt met de creativiteit en het vakmanschap van kleermakers in Rwanda. Hun collectie wordt voornamelijk gemaakt met Afrikaanse printstoffen die ze op lokale markten kopen. 

  Bezoek website

ELECTROLUX

AEG is onderdeel van de Electrolux Group, een wereldspeler op het gebied van huishoudelijke apparaten en toonaangevend qua duurzaamheid. In 2017 won Electrolux de Gold Class Award in RobecoSAM’s Sustainability Yearbook, een jaarlijkse index van 's werelds grootste bedrijven op het gebied van duurzaamheid.