Tips & tricks voor het gebruik van jouw wasmachine

Tips & tricks voor het gebruik van jouw wasmachine

Onze wasmachines van AEG helpen om je kleding, ongeacht hoe delicaat, onvoorwaardelijk te verzorgen op een efficiënte manier.

Wij geven je graag tips mee op het gebied van gebruik, functies en onderhoud, voor de beste zorg van jouw kleding. Zo wordt jouw wasgoed perfect gewassen en blijven de kledingstukken die je vaak draagt eruitzien en aanvoelen als nieuw, elke dag weer. 

De rol van waterhardheid bij het wassen

Om te weten hoeveel wasmiddel of waspoeder je het best kunt gebruiken, is het belangrijk om rekening te houden met de waterhardheid van je leidingwater en met het concentratiegehalte van je wasmiddel.


Wanneer het water een hoge hardheid heeft, zul je meer wasmiddel nodig hebben voor een goed resultaat. Hard water dat veel mineralen bevat, kan namelijk de effectiviteit van het wasmiddel verslechteren maar ook je kledingstoffen aantasten. Je kunt de waterhardheid bij jou thuis controleren op de website van waterhardheid.
Heb je een waterontharder in huis of heb je een AEG wasmachine met SoftWater-technologie (met een ingebouwde ontharder), gebruik dan de laagste dosering vermeld op het wasmiddeletiket. Over het algemeen is minder wasmiddel gebruiken beter voor je kleding en je wasmachine. Je kunt dit zelf gemakkelijk testen door te starten met weinig wasmiddel toe te voegen en de hoeveelheid op te bouwen wanneer je was niet schoon wordt.

Merk je zichtbare schuimvorming tijdens het wasprogramma? Dit betekend dat je gebruik maakt van teveel wasmiddel. In dat geval raden we u aan de volgende keer de dosering te verlagen en minder wasmiddel te gebruiken.

Waterhardheid bij SoftWater wasmachines

AEG wasmachines uit de 9000 Serie beschikken over SoftWater-technologie. Deze technologie werkt als een waterontharder en verwijdert ruwe mineralen uit het aangevoerde water. Doordat het water zacht gemaakt wordt, vermijd je dat je kleding stijf wordt, krimpt of dat de kleuren vervagen. De machine is voorzien van een waterontharder die de juiste mate van waterontharding biedt om de stof niet te beschadigen, de helderheid van de kleuren te bewaren en goede wasprestaties op lage temperatuur te garanderen. De waterontharder moet worden afgestemd op de hardheid van het water. Een correcte instelling zorgt voor de beste wasresultaten en een optimale bescherming van jouw kleding. Zie voor informatie over de correcte instelling van de waterontharder het hoofdstuk 'Instellen van waterhardheidsniveau' in de handleiding van jouw wasmachine. Daar vind je ook uitleg over hoe je de waterontharder kan uitschakelen indien gewenst.

Welk wasmiddel moet je gebruiken? En hoeveel?

Er bestaan zoveel verschillende soorten wasproducten dat men soms niet meer weet wat te moeten kiezen. Veel hangt af van het soort kleding of stof die je wast, maar ook van persoonlijke voorkeur.

Waspoeder is geschikt voor alle soorten materiaal, met uitzondering van fijne was. Voor witte was en om extra hygiënisch te wassen kun je bijvoorbeeld waspoeder met bleekmiddel nemen.
Vloeibaar wasmiddel is weer ideaal voor wasprogramma’s op lagere temperatuur (max. 60°C). Daarnaast is het geschikt voor alle soorten stoffen en bestaan er specifieke vloeibare wasmiddelen voor wollen items.

Om de dosering te bepalen, houd je rekening met de waterhardheid van je water. Start met de laagste dosering vermeld op het label van jouw wasproduct. Wanneer je was niet schoon wordt, kun je steeds wat meer wasmiddel gebruiken tot je de juiste hoeveelheid gevonden hebt.

Let op de maximale belading

Hoe vol mag je jouw wasmachine stoppen? Je kunt veel kleren wassen in een wasmachine met een vulgewicht van bijvoorbeeld 9 kg, maar je hoeft niet altijd een volle wasmand te hebben, kleine wasjes draaien kan ook. De meeste wasmachines hebben sensoren die kunnen bepalen hoeveel was er in een trommel zit. Het waterverbruik en de tijdsduur van je wasprogramma worden hierop aangepast. Sommige wasmachines geven ook een wasmiddeladvies op basis van de hoeveelheid was die in de trommel zit. Als je de wasmachine te vol gooit met je wasgoed, worden je kleren niet goed schoon en kunnen ze ook beschadigen. Hier voor kun je checken of je wasmachine niet te vol is met een simpel trucje. Maak een vuist en stop je arm boven de was in de wasmachine. Als u dit nog kan doen, dan is de wasmachine niet te vol. Een fijne was of een waterafstotende behandeling voor je kleding, vereist een lichtere lading.

Is er ook een minimale belading?
Bij katoenprogramma’s of zware stoffen zoals jeans is het aanbevolen meer dan 1 stuk te wassen per keer. Anders bestaat het gevaar dat je wasmachine uit balans raakt. Bij lichte stoffen die je wast op speciale programma’s zoals zijde, wol of fijne was kun je wel 1 kledingstuk wassen.

Waarom en hoe bepaal ik de centrifugeersnelheid

Door te centrifugeren wordt het overtollige water dat geabsorbeerd word door de kleding weggevoerd. De druk die gecreëerd wordt bij 1200 of 1400 tpm (toeren per minuut) zorgt dat het vocht in je kleding wordt weggetrokken. Hoe hoger het toerental, hoe droger je kleding uit de wasmachine komt.
Bij het selecteren van een wasprogramma zal de centrifugeersnelheid, oftewel het aantal rotaties per minuut (rpm), automatisch worden aangepast aan het programma. Indien gewenst kun je de centrifugeersnelheid voor het bevestigen van het programma nog aanpassen op het bedieningspaneel.

Hoe sorteer je het best de was?

Voor je jouw kleding in de wasmachine stopt, is er meestal een selectieproces aan vooraf gegaan. De was sorteren is misschien wel het meest tijdrovende deel van de was doen. De was sorteren gebeurt vaak te precies of juist te onzorgvuldig.
Waarom moet je de was sorteren? Dat levert namelijk een aantal voordelen op. De wasmachines van AEG hebben specifieke wasprogramma’s die de beste zorg garanderen voor jouw verschillende kledingstoffen. Wanneer je verschillende kleuren en stoffen mengt, dan verliezen de wasprogramma’s hun nut. Wollen truien kunnen krimpen en witte kleding kan verkleuren door die ene rode trui.

Lees hier verder hoe je jouw was het best kunt sorteren

Wassymbolen

In elk kledingstuk of stuk textiel is altijd een waslabel of etiket ingenaaid. Dit waslabel geeft informatie over de herkomst van het product, over de materialen en ook over de manier waarop het gewassen of gedroogd kan worden. Maar wat betekenen al die symbolen precies? En moeten we die wel echt zo strikt interpreteren? Tipje van de sluier: nee. De technologieën zijn reeds zo geëvolueerd dat toestellen veel zachter wassen en drogen zonder kleding te beschadigen. Zo mag bijvoorbeeld kleding waarop “enkel handwas” staat, vaak ook gewoon in de wasmachine.

Ontdek hieronder wat al die wassymbolen precies betekenen.

 

Waarop moet je letten voordat je iets in de wasmachine stopt?

Om te voorkomen dat kleding stuk gaat of dat je wasmachine vastloopt door kleine onderdeeltjes van je kleding of muntjes en dergelijke uit je zakken, is het belangrijk om eerst alle zakken van je kleding na te kijken. Niet alleen voorkom je hiermee dat losse onderdelen vast komen te zitten in je wasmachine, je voorkomt ook dat spullen die in je zakken zijn achtergebleven stuk gaan doordat ze meegenomen worden in de wasmachine. Om de kleur van je jeansbroeken zo lang mogelijk in stand te houden, doe je er goed aan om je broeken binnenstebuiten te keren, zodat ze minder snel vaal worden. Dit geldt ook voor je gekleurde t-shirts of kleding met een print. Als je jouw kleren wast, doe dan alle ritsen en knopen dicht. Zorg ervoor dat wasgoed met loszittende elementen zoals bh-beugels, gordijnhaken en andere onderdelen goed vastzitten of stop ze in een waszak voordat je deze in de wasmachine stopt. Zo voorkom je schade aan je kleding of aan je wasmachine. Zorg ervoor dat de was gesorteerd is zodat je elk soort textiel een specifieke behandeling kunt geven.

Nieuwe kleding wassen

Heb je nieuwe kleren gekocht? Dan doe je er goed aan om deze kleren te wassen. Er kunnen namelijk bepaalde stofjes in de kleding zitten die kunnen zorgen voor jeuk of uitslag. Bovendien heb je geen idee wie deze kleren allemaal heeft gepast, voordat je er mee naar huis ging. Het is wel zo hygiënisch dus om ze te wassen. Deze kleren kun je gewoon op een kort programma wassen. Laat je nieuwe kleren eventjes weken in lauwwarm water met azijn voordat je ze wast, dit kan ervoor zorgen dat je kleren hun kleur langer behouden. 

Vuile kleding wassen

Afhankelijk van het materiaal van je kleding, kun je erg vieze kleren in de wasmachine een voorwas geven. Dit programma gebruik je om vlekken los te weken voor het hoofdprogramma. Je hebt in de meeste wasmachines ook een apart wasmiddelvakje voor de voorwas, maar in veel gevallen hoef je deze niet te gebruiken. Als je vlekken op je kleding krijgt, kun je deze het beste direct aanpakken door te deppen met water. Hardnekkige vlekken kun je ook een tijdje in laten weken met speciaal vlekkenmiddel voordat je ze in de wasmachine doet voor het beste resultaat.

Wasprogramma’s op basis van materiaal

De AEG wasmachines beschikken over verschillende wasprogramma’s. De meeste programma’s zijn afgestemd op het soort materiaal zoals katoen of synthetische stoffen. Hieronder een kort overzicht van de verschillende programma’s.
Katoenprogramma - Syntheticaprogramma – Fijne was programma – Wol/Zijde programma – jeansprogramma – Katoen Ecoprogramma

Wanneer je een programma selecteert, worden steeds standaardinstellingen getoond voor de temperatuur, de centrifugeersnelheid, etc. Dat kun je handmatig aanpassen indien gewenst. Om de beste zorg te dragen voor je kleding, kun je jouw kleren het beste op een lage temperatuur wassen. Vaak veel lager dan de maximale temperatuur die op het waslabel staat. Tegenwoordig kun je kleren over het algemeen helemaal schoon krijgen op een temperatuur van 30°C.
Vergeet wel niet af en toe een programma te draaien op een hetere temperatuur om je wasmachine schoon te houden.

Speciale wasprogramma's

Naast de standaard wasprogramma’s voor bepaalde stoffen zijn er ook een aantal speciale programma’s. Zo is er bijvoorbeeld een programma voor een kortere wascyclus waarmee je tot 3kg was schoon kunt krijgen op 20 min. Of een Outdoor programma om waterdichte kleding intact te houden. Hieronder een kort overzicht van de verschillende speciale programma’s. Klik hieronder voor meer info over onze speciale wasprogramma’s

Energie besparen met optie Eco

Met de optie Eco kun je het energieverbruik verminderen zonder in te leveren op wasresultaten. Selecteer eenvoudigweg het gewenste programma en klik op de “Eco” knop aan de rechterkant van het display. Op het display verschijnt het indicatielampje ECO. Je zal ook merken dat de tijd van het programma toegenomen is. Stel deze optie in voor licht of normaal vervuild wasgoed op 30°C of hoger. Het water- en energieverbruik zijn afhankelijk van verschillende factoren (hardheid en temperatuur van het water, type en hoeveelheid wasgoed, centrifugeersnelheid).

Optie uitgesteld starten

Met optie Startuitstel kun je kiezen om een wasprogramma op een handiger tijdstip te laten starten. Druk herhaaldelijk op de knop om de gewenste uitsteltijd in te stellen. De tijd wordt met stappen van 30 minuten verhoogd tot 90 minuten en van 2 uur tot maximaal 20 uur. Na het aanraken van de toets Start/Pauze - toont het display het icoontje van een klok en de gekozen uitsteltijd en begint de wasmachine af te tellen

Schakel het bedieningspaneel uit met optie Kinderslot

Heb je kinderen in huis? Met de Kinderslot optie kun je voorkomen dat kinderen met het bedieningspaneel van de wasmachine spelen.

Om deze optie in of uit te schakelen, raak je tegelijkertijd de toetsen Vlekken/Voorwas en TPM aan tot het indicatielampje aan/uit gaat. Je kunt deze optie inschakelen op twee momenten:
• Nadat je de toets Start/Pauze aanraakt: alle knoppen en de programmaknop worden uitgeschakeld (behalve de Aan/Uit toets).
• Voordat je de Start/Pauze toets aanraakt: het apparaat kan niet starten. De wasmachine behoudt de keuze van deze optie nadat je het hebt uitgeschakeld.

Voeg stoom toe aan de wasbeurt

De Plus Steam-optie voegt aan het einde van het wasprogramma een milde stoombehandeling toe gevolgd door een korte antikreukfase. Dat ontspant de vezels zodat het textiel tot een derde minder kreukt en strijken een eenvoudigere klus wordt.

Om deze optie te activeren, selecteer je een programma, klik je op de PlusSteam toets en daarna op Start.

Tijdens de stoomfase knippert het stoomsymbool op het display. Als het programma stopt, zal het display een nul aangeven, het stoomsymbool brandt nu voortdurend en het icoon van het t-shirt zal beginnen te knipperen. De trommel voert nu gedurende 30 minuten zachte bewegingen uit om het voordeel van de stoom te behouden. Om deze antikreukbewegingen te stoppen, kun je een willekeurige toets aanraken waardoor de deur ontgrendelt.

Nog zachtere was dankzij SoftPlus

Met de optie Soft Plus wordt wasverzachter gelijkmatiger over het wasgoed verspreid, zodat de was nog zachter wordt. SoftPlus zorgt ervoor dat wasverzachter elk deel van de stof bereikt zodra de wasverzachter in de trommel terechtkomt. Daardoor voelt je kleding zijdezacht aan. Bovendien worden de vezels beschermd, waardoor elk kledingstuk langer meegaat.

Om deze optie te activeren/deactiveren raak je de knop Temp. en de knop Centrif. tegelijkertijd aan tot het controlelampje aan of uit gaat.
Opgelet: Deze optie verlengt de duur van het programma enigszins.

Wasprogramma inkorten en tijd besparen

Met de optie Tijd Besparen kun je de programmaduur inkorten. Als je wasgoed slechts licht of normaal vervuild is, is het aanbevolen het wasprogramma te verkorten. Raak de Tijd Besparen knop eenmaal aan om de tijdsduur te verminderen.

Bij een kleinere hoeveelheid was kun je deze knop tweemaal aanraken om een extra kort programma in te stellen. Op het display verschijnt een klokje om aan te duiden dat deze optie geselecteerd werd.

Tenslotte kan deze optie ook worden gebruikt om de duur van het Stoom - programma te verkorten.

Effectiever vlekken verwijderen

Met de optie Vlekken krijgen hardnekkige vlekken een voorbehandeling, zodat het gebruik van een vlekkenverwijderaar doeltreffender wordt.

Stel deze optie in om zwaar vervuild of bevlekt wasgoed met vlekkenverwijderaar te behandelen. Doe de vlekkenverwijderaar in het doseervak. De vlekkenverwijderaar wordt voorgemengd en verwarmd met wasmiddel om zijn doeltreffendheid te verbeteren.

Opgelet: Deze optie kan niet gebruikt worden bij een temperatuur lager dan 40 °C.

 

Hoe maak je jouw wasmachine schoon?

Eens in de zoveel tijd is het belangrijk dat je de wasmachine schoonmaakt. Als je dit nog nooit gedaan hebt, kun je dit merken wanneer de schone was naast de geur van wasmiddel ook een eigenaardig geurtje heeft wat minder fris is. De wasmachine an sich kan ook van binnen een geur afgeven, en soms komt de schone was er zelfs viezer uit dan hoe deze er in ging. Tijd dus om de wasmachine een keertje schoon te maken!

Lees hier hoe je jouw wasmachine reinigt

MachineClean programma

Het machineClean programma is een onderhoudscyclus met heet water om de trommel te reinigen en op te frissen en resten te verwijderen die een slechte geur kunnen veroorzaken. Gebruik deze cyclus eenmaal per maand voor de beste resultaten. Verwijder voordat je deze cyclus laat draaien alle voorwerpen uit de trommel. Zet in het wasfasevak van het wasmiddeldoseerbakje de flap van het vak recht omhoog. Schenk in het wasfasevakje een kop bleekmiddel of wasmachinereiniger (niet beide tegelijkertijd gebruiken!).
Opgelet: Na het reinigen van de trommel moet nog een spoelcyclus met een lege trommel zonder wasmiddel worden gedraaid om enige resten van bleekmiddel te verwijderen.

Wasmachine ontkalken

Kalkaanslag in de wasmachine zorgt voor verminderde prestaties en laat vlekken achter. Als de waterhardheid in jouw woongebied hoog of gemiddeld is, is eht handig om de trommel regelmatig op kalkaanslag te controleren. Normale wasproducten bevatten al wateronthardende middelen, maar we raden aan af en toe een cyclus te draaien met een lege trommel en een ontkalkingsproduct. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de Super Care ontkalker of Clean & Care ontkalker en ontvetter van AEG gebruiken.

Opgelet: de 9000 serie wasmachine van AEG heeft een ingebouwde ontkalker. Dit type wasmachine hoef je dus niet manueel te ontkalken.

Ontkalker voor de wasmachine verwijdert en voorkomt kalkaanslag. Het reinigt de leidingen en de trommel en zorgt ervoor dat uw toestel langer als nieuw blijft. We raden aan om uw wasmachine om de zes maanden te ontkalken. Een Super Care product bevat 2 zakjes waarmee je jouw machine dus tweemaal kan ontkalken.

Bekijk de Super Care ontkalker hieronder

Clean & Care ontvetter en ontkalker

Om je wasmachine te ontkalken kun je bijvoorbeeld Clean & Care van AEG gebruiken. Daarmee worden kalkaanslag en aangekoekte resten verwijderd en blijft je wasmachine zo effectief mogelijk werken. Omdat Clean & Care geen fosfor of oppervlakte actieve stoffen bevat, is dit product ideaal voor gebieden met hard water. Geen ophoping van kalk, geen vlekken op je kleding. Wel een schone machine en schone kleren.

Bekijk de Clean & Care ontvetter en ontkalker hieronder

SuperClean reinigingsproduct

Wanneer je vaak op lage temperatuur wast, dan kan er zich schimmel en vuil op de deurafdichting en trommel vormen. Dat blokkeert de leidingen en kan je wasgoed bevuilen. De Super Clean van AEG, een diepreinigend middel, verwijdert aangekoekt vuil dankzij krachtige enzymen. Je wasmachine blijft dus altijd fris en in optimale conditie.

Bekijk de Super Clean wasmachinereiniger hieronder.

Start/Pauze functie

Heb je een wasprogramma gestart maar ben je nog iets vergeten toe te voegen? Dan kun je gerust de deur van de wasmachine openen als het programma al bezig is. Om de deur te ontgrendelen druk je op de toets Start/Pauze. Je kunt nu de deur openen en nog items toevoegen of eruit nemen. Sluit de deur van de wasmachine en druk opnieuw op de toets Start/Pauze om het programma te hervatten.

Opgelet: als de temperatuur en het waterniveau in de trommel te hoog zijn en/of de trommel nog draait, kun je de deur niet openen.

Wil je het wasprogramma wijzigen wanneer het al bezig is? Je kunt het wasprogramma onderbreken en enkele opties wijzigen. Daarvoor druk je op de Start/Pauze knop. Je wijzigt de gewenste opties (opgelet: niet alle opties kunnen gewijzigd worden wanneer het programma al gestart is). Druk nogmaals op de Start/Pauze toets om het programma opnieuw te activeren.

Anti-kreuk tips

Heb je een hekel aan strijken of wil je het strijken vergemakkelijken? Je kunt tijdens het wassen ook enkele stappen nemen om kreuken te verminderen.

Deze tips helpen je om kreuken in je kleding te vermijden:

1. Stop niet te veel in de trommel, de kleding heeft plaats nodig om te kunnen bewegen. Een laag toerental tijdens het centrifugeren is hier ideaal voor.

2. Kies het juiste wasprogramma. Programma´s waarbij er veel water wordt gebruikt helpen om kreuken te vermijden. Ook een stoomprogramma gebruiken kan kreuken verminderen, of de PlusSteam optie gebruiken om op het einde van een wasprogramma stoom toe te voegen.

3. Haal je wasgoed meteen uit de wasmachine nadat de wascyclus ten einde is.

Help, het water loopt niet weg!

Indien je een programma of een optie hebt gekozen dat het water van de laatste spoelbeurt niet wegpompt, wordt het programma voltooid maar het water blijft in de trommel staan. De trommel draait nog regelmatig om kreukvorming van het wasgoed te voorkomen maar de deur blijft vergrendeld. Om de deur te kunnen openen, moet je het water eerst afvoeren. Afhankelijk van de optie die je hebt ingesteld (zichtbaar op het display), moet je andere toetsen gebruiken om het water te laten wegpompen. Raadpleeg je handleiding voor de verschillende stappen. Je kunt de handleiding van je wasmachine hieronder downloaden.

Hoe was ik mijn schoenen?

Sneakers en sportschoenen zijn vaak gemaakt van wasbare stoffen zoals katoen of imitatiematerialen. Deze kunnen in de wasmachine worden gewassen. Denk eraan dat dit niet zonder risico´s is. Bij te warme wasprogramma´s kan het zijn dat rubberen zolen of logo´s loskomen, de schoenen vervormd raken of kleuren vervagen. Ook je wasmachine kan beschadigd raken wanneer je het verkeerde wasprogramma gebruikt. Schoenen die gemaakt zijn van leer of andere dierlijke materialen kunnen sowieso niet in de wasmachine.

Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen bij het wassen van jouw schoenen in de wasmachine.

1. Haal je veters uit je schoenen. Deze kun je beter met de hand wassen. In de wasmachine bestaat het risico dat de veters beginnen pluizen.

2. Selecteer een geschikt wasmiddel en wasprogramma. Kies een wasprogramma dat veel water gebruikt en traag roteert, zoals een synthetica programma of zelfs wolprogramma. Gebruik zeker geen katoenprogramma.

3. Stop je schoenen nooit alleen in de wasmachine maar stop er enkele handdoeken of kleren bij. Zo voorkom je dat de schoenen de binnenkant van je wasmachine beschadigen.

Hoe was ik delicate kledingstukken?

Heb je lingerie of fijne stoffen die je niet in de wasmachine durft te stoppen? Gebruik een waszakje om je kleding te beschermen. De polyester waszak van AEG beschermt de vezels van je kleding tijdens het wassen. Daarmee voorkom je dat je delicate was beschadigd raakt door de wrijving van het wasgoed.

Bekijk hieronder de waszak voor delicate items