Bewaartips

Groenten en fruit bewaren

Welke groentes moeten in de koelkast

Welke groenten bewaar je in de koelkast?

Een groot deel van de groenten bewaar je het beste in de koelkast. Veel groenten bederven namelijk snel als de temperatuur waarin ze bewaard worden boven de 10°C ligt.

Denk bijvoorbeeld aan groenten zoals bloemkool, andijvie, broccoli, champignons, prei, spinazie, wortels en allerlei soorten sla.

Verse asperges moet je bewaren in de ijskast. Je kan ze dan het beste in een vochtige doek wikkelen.

Heb je voorgesneden groenten gekocht, zoals bijvoorbeeld wok- of soepgroenten? Deze moet je allemaal in de koelkast leggen om de groenten zo lang mogelijk goed te houden.

Lijstje: deze groenten bewaar je beter in de koelkast

bloemkool
andijvie
broccoli
champignons
prei
spinazie
wortels
sla
asperges
voorgesneden groenten

Welke groenten bewaar je buiten de koelkast?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat je alle soorten groenten in de koelkast moet leggen. Sterker nog, voor bepaalde soorten groenten is het zelfs slecht om ze in een koude omgeving te bewaren. Deze groenten kunnen niet goed tegen de kou, waardoor ze sneller bederven. Groenten zoals aubergine, avocado en paprika houd je het beste buiten de ijskast om ze zo lang mogelijk goed te houden.

Een komkommer ligt bij veel mensen in de koelkast, maar in de koelkast kan de komkommer uitdrogen. Je kan deze beter buiten de koelkast bewaren. Ook komkommers houden niet van koude. Leg ze liever in een frisse berging of op kamertemperatuur. Hou ze echter uit de buurt van bananen, tomaten en meloenen. Die scheiden namelijk ethyleen uit, een stof waar komkommers gevoelig aan zijn en een bittere smaak door krijgen.

Uien zijn in principe levende gewassen. Daarom leg je ze beter in een koele berging of andere droge plek. Ook bosui of lenteui kan je goed buiten de koelkast bewaren.

Tomaten moet je absoluut niet in de koelkast leggen. Door de kou worden ze slap, daarom doe je er goed aan ze op kamertemperatuur te houden. Hele rijpe tomaten zijn hierop een uitzondering. Die kan je wel in de koelkast leggen om te voorkomen dat ze rotten.

Chilipepers behoren tot dezelfde gewassen als aardappels of tomaten en ze zijn niet meer weg te denken bij het bereiden van onze favoriete recepten. In de supermarkt liggen ze meestal in het koelvak, maar hier worden ze wel sneller slecht. Je kan deze het best op kamertemperatuur bewaren.

Lijstje: deze groenten bewaar je beter uit de koelkast

aubergine
avocado
aardappels
paprika
komkommer
uien
chilipepers

Fruit bewaren in de koelkast

Welk fruit bewaar je in de koelkast?

Zachte soorten fruit kan je het beste vers houden in de koelkast, denk bijvoorbeeld aan aardbeien, frambozen en bramen.

Appels zijn langer houdbaar in een koele omgeving. Je kan ze daarom het beste in de groentela van de koelkast leggen. Let wel op dat je er geen andere fruitsoorten bij bewaart, want appels kunnen ander fruit sneller later bederven.

Ook peren zijn langer houdbaar in de koelkast, je kan ze tot wel drie weken goed houden. Tenzij ze nog moeten rijpen, dan leg je ze beter in de fruitschaal. 

Lijstje: dit fruit bewaar je beter in de koelkast

aardbeien
frambozen
bramen
appels
peren

Welk fruit bewaar je buiten de koelkast?

Net als bij sommige groenten zal veel fruit ook sneller slecht worden in de kou. Daarom is het bijvoorbeeld bij tropische producten nodig om deze buiten de koelkast te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan fruitsoorten zoals ananas, kiwi, mango, perziken, pruimen en meloen.

Ook citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruit, limoen en citroen bewaar je beter buiten de koelkast. Buiten de koelkast behouden ze meer hun smaak en aroma’s, waardoor ze je recepten kunnen verrijken.

Bananen zijn ook gewend aan een warm klimaat, daarom moeten deze buiten de koelkast bewaard worden. Let wel op dat je de bananen niet bij tomaten of appels legt, deze scheiden stoffen af waardoor bananen sneller kunnen bederven.

Meloenen zijn langer houdbaar buiten de koelkast.

Lijstje: dit fruit bewaar je beter uit de koelkast

ananas
kiwi
mango
perziken
pruimen
meloen
sinaasappels
grapefruit
limoen
citroen