Na twintig jaar hebben we besloten om het oude type inbouwkookplaat te vervangen door een nieuw modern design.
De criteria voor het selecteren van een nieuwe kookplaat zijn duidelijk vastgesteld, waarbij alle voordelen van de oude kookplaat behouden blijven en de tekortkomingen die we in de loop der jaren hebben vastgesteld, worden vermeden. De keuze was niet geheel eenvoudig, er is een onuitputtelijk aantal merken op de markt, en nog meer soorten boards op verschillende prijsniveaus.
Ik zal onthullen hoe het in het begin allemaal is afgelopen. De uiteindelijke keuze viel op het gerenommeerde gevestigde merk AEG met een mooi en volledig functioneel ontwerp, waar ook serviceondersteuning bij hoort.
Wat interessant was aan de oude kookplaat was de bediening buiten het aanrechtblad zelf, waarbij de kookplaat maximaal benut om de potten te plaatsen. Het was een gecombineerde inbouwapparatuurplaat / oven. Deze variant wordt niet meer geproduceerd, wat niet uitmaakt, want vanuit het oogpunt van service is de mogelijkheid om apparaten te verdelen een voordeel. De ruimte voor de potten werd niet beperkt door de bedieningsknoppen en we wilden deze functie zo veel mogelijk behouden. Dit werd volledig bereikt door te kiezen voor de AEG Mastery HKB64540NB kookplaat.
Een ander kenmerk dat we gewend waren, ik wachtte op elk type apparaat. Dit is een lichtsignaal dat de gasbrander is ingeschakeld. De selectie is veel kleiner geworden, al zijn de meeste borden alleen uitgerust met een zekering tegen mogelijke vlamdoving.
Een ander criterium was het materiaal en de vorm van de kookplaat. De originele witmetalen kookplaat vormde bij voorkeur een "bakje" en eventuele waterlekkage uit de potten bleef op de kookplaat. Bij de keuze hebben we uiteindelijk gekozen voor een glaskeramische kookplaat vanwege het tijdloze uiterlijk en de gemakkelijkere reiniging. Om te voorkomen dat waterlekkage uit de potten het keukenblok zou beschadigen, was het noodzakelijk om speciale aandacht te besteden aan het afdichten van de voeg tussen de kookplaat en het keukenblad. Het zou ook de moeite waard zijn om na te denken over de manier waarop u de kookplaat op het keukenblad bevestigt.
Gietijzeren roosters, die over het hele oppervlak zijn verdeeld, zorgen ervoor dat de pan gemakkelijk buiten de gasbrander kan worden opgeborgen. Het is jammer dat de fabrikant niet meer nadruk legt op de vlakheid van het rooster en dat de potten bij het mixen lichtjes op het rooster zwaaien. Over het algemeen zijn de roosters gemakkelijk te verwijderen en maken ze de keramische kookplaat gemakkelijk schoon.
Integendeel, de geïntegreerde elektrische ontsteking en de efficiëntie van gasbranders kunnen positief worden benadrukt. Door hun ontwerp is reiniging eenvoudig. Vanuit het oogpunt van de gebruiker zou het gepast zijn om de mogelijkheden van het instellen van de laagste vlamintensiteit op de middelste branders en op de kleine brander uit te breiden. Niet iedereen heeft dit probleem, maar bij nauwkeurig gemaakte deksels voor roestvrijstalen pannen is er sprake van overmatige stoomproductie en intensiever koken met een mogelijke waterlekkage.
De speciale Hob2Hood functie gebruiken we nog niet, daar de originele kap origineel is gebleven. Na verloop van tijd zal deze echter worden vervangen en zal de automatische start van de afzuigkap deel uitmaken van elke bereiding.
De AEG Mastery HKB64540NB kookplaat is een succesvol product zowel qua design als qua bediening, utiliteit en veiligheidsfuncties. De prijs waartegen de kookplaat op de markt wordt aangeboden, verdient meer aandacht van de fabrikant vanwege de precisie van de productie van het gietijzeren rooster waarop alles is gebaseerd.
Ik wens je veel succes bij het koken.