Voorkom ijs en condens in je koelkast

Heb je een koelkast? Dan heb je er ongetwijfeld last van gehad. Ijsvorming in de koelkast, waardoor je kuipje boter niet meer uit valt te smeren. Of dikke druppels aan de achterwand, die langzaam maar zeker een plas beginnen te vormen op de onderste plank of in de groentela. En dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen. We leggen je uit hoe dit komt en vertellen je wat je er tegen kunt doen. 

De koelkast schoonmaken

Hoe komt condens in de koelkast?

Water of condens in de koelkast kan op verschillende manieren ontstaan. Meestal zie je condens als dikke druppels tegen de achterwand van de koelkast. Op deze plaats ontstaat de condens omdat de koelelementen die je koelkast op temperatuur houden zich aan de achterwand van de koelkast bevinden. Het kan ook zo zijn dat de koelkast ijs vormt aan de kant waar het vriesvak zit. Het ligt er dan aan waar het vriesvak zit, maar meestal vorm het ijs zich aan de boven- of onderkant van de koelkast. De condens ontstaat doordat je regelmatig de koelkast open en dicht doet of als je de koelkast niet helemaal goed afsluit. Door de verschillen in temperatuur in de koelkast ontstaat de condens, tijdens de warme zomermaanden zal je hier waarschijnlijk ook meer last van hebben.

Als je water in de koelkast hebt, dan heeft dat hoogstwaarschijnlijk te maken met een gebrekkige afvoer van de condens. Wat condens in de koelkast is niet erg, maar als je grote plassen in de koelkast hebt is dat onhandig en bovendien ook niet zo fris. Aan de achterwand van elke koelkast zitten kleine gaatjes voor de afvoer van het water in je koelkast. Het water wordt opgevangen en verdampt vervolgens in de buitenlucht. Als deze verstopt zitten, kan het water niet afgevoerd worden. Met als gevolg dat je groentes en vleeswaren in een plas water komen te liggen.

Condens door een slecht sluitende deur

Ijs in de koelkast, hoe ontstaat het?

Dat je ijs in de koelkast hebt is vrij normaal. Als de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan. Dit herken je als rijp aan de achterkant van je koelkast. Maar als er heel veel ijs in je koelkast zit betekent dat meestal dat er iets defect is. Heb je een oude koelkast? Dan kan het zijn dat je deur niet meer goed sluit. Hierdoor wordt er continu condens bevroren op de achterwand, waardoor ijs begint te vormen. Het kan ook zijn dat de koelelementen of de thermostaat in de koelkast het niet goed meer doen. Als dit het geval is, kan jij je koelkast het beste vervangen of laten repareren.

Wat kan je hier tegen doen?

Dat je zo nu en dan condensvorming hebt in je koelkast is helaas onvermijdelijk. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het zoveel mogelijk te voorkomen. De condens wordt voornamelijk veroorzaakt door de verschillen in temperatuur in de koelkast, dus doe je er goed aan om dit verschil zo klein mogelijk te houden. Zorg ervoor dat je koelkast op een koele plek staat zonder radiatoren of boilers en uit het directe zonlicht. Zorg er ook voor dat de luchtcirculatie optimaal is, zodat de condens uit de koelkast kan verdampen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de koelkast en de muur. Als je een inbouwkoelkast hebt, houdt dan een vrije ruimte van minimaal 100 mm aan. 

Oorzaken en oplossingen bij water in de koelkast

Er loopt water over de achterkant van de koelkast. Dit is normaal. Rijp op de achterkant van de koelkast kan ontdooien.

Er loopt water in de koelkast. Het condens in de koelkast kan niet weglopen. Zorg ervoor dat je producten niet tegen de achterkant van de koelkast staan en controleer of de waterafvoer verstopt zit. Als dit het geval is kan je de waterafvoer reinigen en kan het water weer weglopen.

Er ligt water op de vloer bij de koelkast. Het condens dat uit de koelkast loopt wordt niet opgevangen in de verdamperbak boven de compressor. Zorg ervoor dat deze goed zit.

Heb jij van alles geprobeerd, maar heb je nog steeds last van condens en ijs in de koelkast? Overweeg dan eens om een service afspraak te maken met een servicemonteur van AEG. Zij herkennen de meeste problemen en kunnen deze gemakkelijk oplossen, zodat jij weer kan genieten van een optimaal functionerende koelkast of vriezer.