Inductiekookplaat schoonmaken

Een van de voordelen van het hebben van een inductiekookplaat is dat hij gemakkelijk schoon te maken is. Maar toch zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden wanneer je de inductiekookplaat gaat reinigen. Hoe kun je nu het beste een inductiekookplaat schoonmaken en wat heb je hiervoor nodig?

Waarom de inductiekookplaat schoonmaken?

Wanneer een inductiekookplaat vies is, is het belangrijk om hem schoon te maken. Het liefste reinig je de inductieplaat na ieder gebruik. Wanneer je de inductiekookplaat niet op tijd schoon maakt kunnen etensresten inbranden en kunnen er permanente vlekken ontstaan. Met onze tips is het schoonmaken van de inductiekookplaat zo gedaan.

Inductiekookplaat schoonmaken?

Een inductiekookplaat wordt ook wel een keramische kookplaat of elektrische kookplaat genoemd. Ondanks de meerdere benamingen, is er slechts 1 wijze waarop je de inductiekookplaat het beste kunt schoonmaken. We hebben stapsgewijs benoemd hoe je de inductiekookplaat kunt schoonmaken:

  1. De inductiekookplaat uitzetten

Voordat je gaat beginnen met het reinigen van de inductiekookplaat is het belangrijk om hem uit te zetten. Laat de inductie plaat vervolgens afkoelen en begin pas met de reiniging als de inductiekookplaat volledig afgekoeld is.

  1. Eten dat onmiddellijk moet worden verwijderd

Nadat de inductiekookplaat volledig is afgekoeld is het goed om te checken of er op de inductiekookplaat gesmolten plastic, plastic folie, suiker of suiker met voedsel ligt. Deze dingen kunnen de inductiekookplaat permanent beschadigen dus het is belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen.

  1. Het verwijderen van etensresten

Nadat je de eerste 2 stappen hebt doorlopen, is het tijd om de overige etensresten te verwijderen. Je kunt deze etensresten het beste nat maken met een doek en hierna een speciale inductiekookplaat glasschraper gebruiken. In onze shop vind je een handige glasschraper met bijbehorende mesjes. Gebruik de schraper in een scherpe hoek en verplaats het mes op het oppervlak.

  1. De kookplaat laten glimmen

Met een speciale microvezeldoek of reinigingsdoek kun je je inductiekookplaat weer laten glimmen als nooit tevoren. Doe wat afwasmiddel op een van de vochtige doekjes en maak in een draaiende handbeweging het oppervlak van de inductiekookplaat schoon. Wrijf de inductiekookplaat daarna droog met een schone doek zodat er geen resten van het afwasmiddel achterblijven.

Grondige reiniging van de inductiekookplaat

Het is belangrijk om bovenstaande stappen na elk gebruik van de inductiekookplaat schoon te maken. Voor het behoud van de inductiekookplaat is het ook goed om minstens één keer in de week een grondige schoonmaak toe te passen. Voor deze grondige schoonmaak kun je een speciale reinigingscrème gebruiken. Deze crème beschermt niet alleen het oppervlak van de inductiekookplaat maar laat ook een beschermende laag achter. Schud de reinigingscrème voor gebruik en breng slechts een paar druppels aan op een doek. Maak de inductie plaat hierna schoon met een doek en wat water.

Doe dit niet tijdens het schoonmaken van de inductiekookplaat

Als je de inductiekookplaat gaat reinigen is het ook belangrijk om een aantal dingen niet te doen. Zo raden wij het af om een schoonmaakmiddel met citroen of een schurend schoonmaak middel te gebruiken. Ook kun je beter geen schuurspons gebruiken. Gebruik in plaats van een schuurspons een speciale zachte spons.

Ontdek de voordelen van koken op inductie

Koken op inductie wordt steeds populairder en dat heeft een reden. Inductie kookplaten zijn niet alleen gemakkelijk schoon te maken, maar bovenal heel efficiënt in gebruik. Inductie kookplaten warmen snel op en zijn bijzonder responsief. Dit betekent dat je kunt vertrouwen op technieken waarbij de juiste temperatuur cruciaal is.