Wat is de beste koelkast indeling?

De manier waarop u uw koelkast gebruikt kan veel impact hebben op de houdbaarheid van producten, maar bijvoorbeeld ook op het verbruik van energie. Wij vertellen u alles over de beste koelkast indeling en geven een aantal handige tips bij het gebruiken van uw koelkast, zodat u zo lang mogelijk kunt genieten van verse en gekoelde producten. 

Koelkast met CustomFlex-indeling

Elke koelkast heeft verschillende koelzones, de indeling van deze zones kan per koelkast verschillend zijn. Elke plank in uw koelkast heeft de ideale temperatuur en luchtvochtigheid voor specifieke producten. De laagste temperatuur zit vaak onderin de koelkast, maar in sommige koelkasten kan het ook zijn dat de bovenste plank het koudst is. Dit is vaak het geval als het vriesvak bovenin de koelkast zit.

Onderin de koelkast
Hier bevindt zich de groentela. In deze bak heb je de ideale omstandigheden om eten zoals groente te bewaren, maar bijvoorbeeld ook voor aardappels, champignons, enzovoorts.

De onderste plank
Hier kunt u vlees, vis en gevogelte bewaren. Pas wel op met boter of kaas. Als dit deel van uw koelkast het koudst is, kunnen smeerbare producten heel stug worden.

De middelste plank
Hier kunt u allerhande producten bewaren. Denk bijvoorbeeld aan een taart, complete maaltijden die overgebleven zijn na het eten, maar ook producten als eieren en kaas.

De deur
De deur leent zich vaak het beste voor flessen frisdrank en pakken sap. De vakken bovenin zijn het meeste geschikt voor kleinere producten en losse etenswaren, zoals sauzen, eieren en medicijnen.

Zet de koelkast indeling naar uw eigen hand met Customflex

De Koelkasten van AEG met een CustomFlex opbergsysteem maken het voor u mogelijk om de koelkast indeling volledig naar uw eigen hand te zetten. Niet alleen kunt u de planken indelen naar eigen wens, ook de deur kan volledig naar eigen inzicht ingericht worden. Dankzij het CustomFlex systeem heeft u nooit meer last van producten die niet meer in de deur of op een plank passen. Alle compartimenten zijn gemakkelijk te verplaatsen. U beschikt over verschillende planken, doorzichtige bakjes voor kazen en speciale clips om kruiden op te hangen.

De CustomFlex bakjes van AEG

DynamicAir technologie
Naast de perfecte koelkast indeling beschik een AEG koelkast over DynamicAir technologie. De ventilator in de koelkast zorgt ervoor dat de meest ideale bewaartemperatuur zo snel mogelijk bereikt en behouden wordt. De DynamicAir-technologie houdt de temperatuur gelijkmatig in de hele koelkast, voor het veilig bewaren van vers voedsel.


CoolMatic Functie
De Coolmatic functie in de koelkast zorgt ervoor dat producten in korte tijd de ideale temperatuur bereiken. Heeft u net boodschappen gedaan en wilt u deze zo snel mogelijk gekoeld hebben? Schakel dan de Coolmatic Functie in.


MinuteMinder Functie
Deze functie is ideaal wanneer u voor een recept iets moet laten afkoelen in de koelkast. U kunt een timer instellen vanaf 1 tot 90 minuten, zodra het alarm gaat weet u dat het product de koelkast uit mag.

Handige tips bij het koelen

  • Zet de koelkast op 4°C, dit is de ideale bewaartemperatuur om voedsel te bewaren en bacteriën tegen te gaan.
  • Zet geen warme of dampende gerechten, zoals overgebleven eten, in de koelkast.
  • Zet gekoelde producten zo snel mogelijk weer terug in de koelkast.
  • Zet producten niet strak tegen elkaar aan, zodat de lucht voldoende kan circuleren.
  • Bananen, aardappelen, en uien moeten niet in de koelkast bewaard worden.
  • Houdt rauwe producten, zoals vlees, en gekookte etenswaren bij elkaar vandaan om kruisbesmetting.
  • Verpak boter en kaas weer luchtdicht, nadat ze geopend zijn, zodat er geen lucht bij kan.
  • Let op met fruit bewaren in de koelkast. Alleen zacht fruit, zoals frambozen en aardbeien, en fruit als appels, druiven en gesneden fruit kunnen in de koelkast bewaard worden.