Wat is de beste koelkast indeling?

De manier waarop je een koelkast gebruikt kan veel impact hebben op de houdbaarheid van je producten, maar bijvoorbeeld ook op het verbruik van energie. Laat je de koelkast vaak onnodig openstaan? Dan kost het veel energie. En prop jij de koelkast helemaal vol als je net boodschappen gedaan hebt? Dan kan het heel lang duren voordat je producten op temperatuur zijn. Wij vertellen je alles over de beste koelkast indeling en geven jou een aantal handige tips bij het gebruiken van je koelkast, zodat jij zo lang mogelijk kunt genieten van je verse, gekoelde producten. 

Koelkast met CustomFlex-indeling

Elke koelkast heeft verschillende koelzones, de indeling van deze zones kan per koelkast verschillend zijn. Elke plank in je koelkast heeft de ideale temperatuur en luchtvochtigheid voor specifieke producten. De laagste temperatuur zit vaak onderin de koelkast, maar in sommige koelkasten kan het ook zijn dat de bovenste plank het koudst is. Dit is vaak het geval als het vriesvak bovenin de koelkast zit.

Onderin de koelkast
Hier bevindt zich de groentela. In deze bak heb je de ideale omstandigheden om eten zoals groente te bewaren, maar bijvoorbeeld ook voor aardappels, champignons, enzovoorts.

De onderste plank
Hier kan je vlees, vis en gevogelte bewaren. Pas wel op met boter of kaas. Als dit deel van jouw koelkast het koudst is, kunnen smeerbare producten heel stug worden.

De middelste plank
Hier kan je allerhande producten bewaren. Denk bijvoorbeeld aan een taart, complete maaltijden die overgebleven zijn na het eten, maar ook producten als eieren en kaas kan je hier goed bewaren. Afhankelijk van de ruimte kan je hier ook de grotere producten kwijt.

De bovenste plank
Hier heb je vaak niet zo veel ruimte meer om grote producten kwijt te kunnen. In de meeste gevallen kan je hier kleine potjes en blikken kwijt. Ook sauzen, bakboter of pakken sap kan je hier bewaren.

De deur
De deur leent zich vaak het beste voor flessen frisdrank en pakken sap. De vakken bovenin zijn het meeste geschikt voor kleinere producten en losse etenswaren, zoals sauzen, eieren en je kan hier ook goed medicijnen bewaren die gekoeld moeten blijven.

Zet de koelkast indeling naar je eigen hand met Customflex

 De Koelkasten van AEG met een CustomFlex opbergsysteem maken het voor jou mogelijk om de koelkast indeling volledig naar je eigen hand te zetten. Zo kan jij je koelkast indelen aan de hand van de producten die je moet koelen. Niet alleen kan jij de planken indelen zoals jij dat wilt, ook de deur kan je volledig naar eigen inzicht inrichten. Dankzij het CustomFlex systeem heb je nooit meer last van producten die niet meer in de deur of op een plank passen. Met CustomFlex kan je de koelkast indeling helemaal naar eigen inzicht inrichten. Alle compartimenten zijn gemakkelijk te verplaatsen. Je beschikt over verschillende planken, compartimenten, doorzichtige bakjes voor kazen en speciale clips om kruiden op te hangen. Zo beschik jij altijd over de beste koelkast indeling, maar daarnaast hebben de koelkasten van AEG nog een aantal andere functies die ervoor zorgen dat jouw verse producten onder de ideale omstandigheden worden bewaard. 

De CustomFlex bakjes van AEG

DynamicAir technologie
Naast de perfecte koelkast indeling beschik je met een AEG koelkast over DynamicAir technologie. De ventilator in de koelkast zorgt ervoor dat de meest ideale bewaartemperatuur zo snel mogelijk bereikt en behouden wordt. De DynamicAir-technologie houdt de temperatuur gelijkmatig in de hele koelkast, voor het veilig bewaren van vers voedsel.


CoolMatic Functie
De Coolmatic functie in je koelkast zorgt ervoor dat producten in korte tijd de ideale temperatuur bereiken. Heb je net boodschappen gedaan en wil je deze zo snel mogelijk gekoeld hebben? Schakel dan de Coolmatic Functie in.


MinuteMinder Functie
Deze functie is ideaal als je voor een recept iets moet laten afkoelen in de koelkast. Je kunt een timer instellen vanaf 1 tot 90 minuten, zodra het alarm gaat weet jij dat je product de koelkast uit mag. Deze functie is ook handig om bier, wijn of frisdrank snel te laten koelen in de vriezer. Zo vergeet je ze niet uit de vriezer te halen.

Handige tips bij het koelen

 • Zet de koelkast op 4°C, dit is de ideale bewaartemperatuur om voedsel te bewaren en bacteriën tegen te gaan.
 • Zet geen warme of dampende gerechten, zoals overgebleven eten, in de koelkast.
 • Zet gekoelde producten zo snel mogelijk weer terug in de koelkast.
 • Dek voedsel altijd af of verpak het voedsel nadat het geopend is, zeker als het een sterke geur heeft.
 • Zet producten niet strak tegen elkaar aan, zodat de lucht voldoende kan circuleren.
 • Bananen, aardappelen. Uien en knoflook moet je niet in de koelkast bewaren.
 • Houdt rauwe producten, zoals vlees, en gekookte etenswaren bij elkaar vandaan om kruisbesmetting.
 • Verpak boter en kaas weer luchtdicht, nadat ze geopend zijn, zodat er geen lucht bij kan.
 • Plaats flessen in de deur of in het flessenrek.
 • Let op met fruit bewaren in de koelkast. Alleen zacht fruit, zoals frambozen en aardbeien, en fruit als appels, druiven en gesneden fruit bewaar je in de koelkast.
Ontdek de koelkasten van AEG
Voedsel bewaren in de vriezer

Een aantal tips voor het bewaren in de vriezer

 • Zorg ervoor dat je vriezer niet leeg raakt. Als je vriezer namelijk leeg is kan de koude lucht snel ontsnappen wanneer je deze open doet. Zorg ervoor dat je voldoende producten en eten in de vriezer hebt liggen, deze zorgen er ook voor dat de temperatuur in de vriezer behouden blijft.
 • Let op dat je eten en producten met een houdbaarheidsdatum niet te lang bewaard. Ook in de vriezer kunnen producten over de datum gaan. Bewaar producten altijd met een labeltje, zodat je kan zien hoelang je het al in de vriezer hebt liggen.
 • Zet je vriezer op de juiste temperatuur. -18 ºC is de beste temperatuur om je producten in de vriezer te bewaren.
 • Vries producten niet te groot in. Als je een kilo vlees wilt ontdooien duurt dat veel langer dan wanneer je kleine stukken ontdooit. Als je etenswaren in kleinere verpakkingen doet, zullen ze gemakkelijk ontdooien.
 • Ontdooi etenswaren in de koelkast. Vis, vlees en gevogelte kan je het beste in de koelkast ontdooien, om bacteriën tegen te gaan. Doe je dit wel buiten de koelkast op kamertemperatuur dan gaan de bacteriën zich in een veel hoger tempo vermenigvuldigen.