De beste tips voor het verwijderen van vlekken

Het mag duidelijk zijn dat witte was bij wit moet en donkere bij donker, maar waar moet je bijvoorbeeld op letten als je verschillende soorten vlekken wilt verwijderen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het verwijderen van vlekken.

Bloedvlekken verwijderen

Bloedvlekken zijn vaak moeilijk te verwijderen. Behandel ze nooit met warm water maar met alkalische vlekverwijderende producten die de eiwitten verteren. Speciale was-enzymen kunnen helpen de eiwitten af te breken en de vetten op te lossen. De meeste reinigingsmiddelen bevatten enzymen en kunnen worden gebruikt om eiwitvlekken zoals bijvoorbeeld bloedvlekken te verwijderen.

Koffievlekken verwijderen

Koffievlekken behoren tot de categorie kleurvlekken en deze bestaan uit natuurlijke plantaardige kleurstoffen die in veel planten en zure levensmiddelen te vinden zijn. Laat het kledingstuk met de vlek zo lang mogelijk onder koud water staan en was het vervolgens in de heetste stand die geschikt is voor de stof waar je kleding van gemaakt is.

Zuivelvlekken verwijderen

Verse zuivelvlekken moeten voor het wassen in koud water worden geweekt. Als de vlek al droog is, ga je met een borstel over de vlek heen. Laat het kledingstuk tot enkele uren in koud water weken met afwasmiddel en combineer dit met speciale was-enzymen die vlekken op basis van eiwitten zoals ei, gras en bloed kunnen afbreken.

Gras- en moddervlekken verwijderen

Om moddervlekken te behandelen laat je ze eerst drogen. Borstel de ergste modder er vervolgens af en week het kledingstuk 15 minuten lang in een oplossing van warm water en 1 theelepel vloeibaar afwasmiddel en 1 eetlepel witte azijn. Spoel dit af met water en laat het kledingstuk enkele minuten met rust. Voor hardnekkige grasvlekken week je kleding in een oplossing van koud water en een wasmiddel met enzymen. Gebruik geen heet water! Om grasvlekken uit sportkleding te verwijderen kan het raadzaam zijn om een speciale waszak  te gebruiken.

Sausvlekken verwijderen

Om sausvlekken te verwijderen kun je het kledingstuk het beste 30 minuten weken in koud water met daarbij een 1/2 theelepel vloeibaar afwasmiddel, 1 eetlepel azijn en vervolgens goed spoelen. Als de vlek nog zichtbaar is, moet je het kledingstuk voorbehandelen met een vlekverwijderaar, vloeibaar wasmiddel of een poeder wasmiddel en water. Vervolgens wassen in warm water en laten drogen.

 

Verwijderen van vlekken uit witte was

Het geheim om vlekken uit de witte was verwijderen is om te proberen de vlek onmiddellijk te behandelen. Breng een vloeibaar wasmiddel of zeep direct op de vlek aan en wrijf zachtjes in met een lichtgekleurde doek of vingernagel. Gebruik geen donkere of gekleurde doeken of badstof, omdat dit de vlek kan verergeren. Laat het kledingstuk 10 tot 15 minuten weken in koud water voordat je het gaat wassen.

 

Verwijderen van vlekken uit de donkere was

Net als bij de witte was is het net zo belangrijk dat je een vlek op je donkere was onmiddellijk behandelt. Wrijf alle etensresten voorzichtig weg terwijl je de eventuele vloeistoffen voorzichtig probeert mee te verwijderen. Vermijd het gebruik van zeep of badstoffen handdoeken op dit soort vlekken. Week een 1/2 kopje witte azijn samen met koud water en week de vlek in deze oplossing.

 

Verwijderen van vlekken uit de fijne was

Verwijder vlekken uit je fijne was met een oplossing van zout en citroensap. Wrijf de oplossing van zout en citroensap zachtjes in met een zachte doek (zoals een microvezel doek) of gebruik je vingers om de oplossing van zout en citroensap in te smeren. Spoel het kledingstuk vervolgens af met handwarm water. Wrijf nooit hard te hard over je getroffen fijne was, ook moet je geen ruwe doek gebruiken. Laat het kledingstuk vervolgens drogen. Was het daarna zoals aanbevolen volgens de instructies op het label. Voor het wassen van fijne was is het aan te raden om een speciale waszak voor delicate kledingstukken te gebruiken.

Zijn alle vlekken verwijderd? Zorg voor het beste resultaat door je gewassen kleding te ontkreukelen met een strijkijzer of stoommachine.