Vriezer ontdooien

De vriezer ontdooien hoeft niet te vaak te gebeuren, maar een keer per jaar is zeker aan te raden. De hoeveelheid ijs in de vriezer wordt anders steeds dikker aan de randen en de bovenkant, waardoor er minder opslagruimte is en uiteindelijk werkt het apparaat minder goed. De vriezer ontdooien is bovendien ook energiebesparend: met maar twee millimeter ijs aan de binnenkant, verbruikt een vriezer al tien procent meer energie. AEG helpt je op weg met de benodigde stappen voor het ontdooien van de vriezer.

 

HOE ONTSTAAT IJS IN DE VRIEZER?

IJs in de vriezer ontstaat doordat watermoleculen vastvriezen aan de koelelementen in de vriezer. IJsvorming ontstaat vooral snel in de zomerperiode. De lucht is warmer en in warmere lucht zitten meer watermoleculen. Wanneer de vriezer per ongeluk heeft opengestaan, komt er dus sneller een laagje ijskristallen bij. Zo nu en dan uw vriezer ontdooien is dus zeker een aanrader: het bespaart energie en u kunt er meer in kwijt.

UW VRIEZER ONTDOOIEN IN 6 STAPPEN:

Stap 1. Voordat u de vriezer gaat ontdooien, is het zaak dat u alles eruit haalt. Maak dus de vriezer leeg en haal de stekker uit.

Stap 2. Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten. Ondertussen krabt u het ijs los.

Stap 3. Zet een lekbak voor de vriezer waar het gesmolten ijs in kan stromen via de uitloop (vaak een pijpje of rubberen slang in de vriezer). Ontdooit u het vriesgedeelte boven de koelkast? Leg dan een paar theedoeken op de bodem om het ergste smeltwater op te vangen.

Stap 4. Met een spatel of zelfs de ijskrabber van de auto kun je het ijs los schaven. Gebruik in elk geval iets van plastic en geen scherpe materialen als metaal of ijzerwerk. Je kunt de vriezer behoorlijke schade aanbrengen als je bijvoorbeeld met een plamuurmes bezig gaat.

Stap 5. Wanneer je de vriezer helemaal ontdooid hebt, kun je hem net zo goed gelijk even schoonmaken met wat warm water en soda (werkt desinfecterend). Droog de vriezer vervolgens goed af met een theedoek die absorbeert. Je kunt nu de elektriciteit weer aansluiten.

Stap 6. Stop alles wat je van te voren uit de vriezer hebt gehaald pas weer terug als de vriezer weer goed is afgekoeld.

Nooit meer de vriezer ontdooien met NoFrost

Wil je het liefste nooit meer de vriezer ontdooien? Kies dan voor een van onze vriezers met NoFrost technologie. De Nofrost technologie is de best beschikbare ijsvrije technologie en voorkomt de vorming van ijs. Hierdoor hoef je dus nooit meer de vriezer te ontdooien! Bovendien zorgt de NoFrost technologie ervoor dat de oorspronkelijke smaak en textuur van het voedsel in de vriezer blijven behouden. Kiezen voor een vriezer met NoFrost technologie is dus een win-win situatie.