De beste tips voor het schoonmaken van je wasmachine

Eens in de zoveel tijd is het belangrijk dat je de wasmachine schoonmaakt. Als je dit nog nooit gedaan hebt, kun je merken dat het er tijd voor is wanneer de schone was naast de geur van wasmiddel ook een eigenaardig geurtje heeft wat minder fris ruikt. De wasmachine an sich kan ook van binnen een geur afgeven, en soms komt de schone was er zelfs viezer uit dan hoe deze er in ging. Tijd dus om de wasmachine een keertje schoon te maken!

 

Waarom moet ik de wasmachine schoonmaken?

De wasmachine schoonmaken? Inderdaad, het apparaat dat de was doet heeft zelf ook wel eens een wasbeurt nodig. Denk bijvoorbeeld aan de vetluis die in het rubberen gedeelte (de manchetrand) tussen het deurtje en de machine zit. Daardoor krijgt schone was soms bruine vlekken, die sowieso niet welkom zijn maar vooral op witte was opvallen. Resten in het laatje waar je het wasmiddel instopt of in het zeepbakje, kalkaanslag: de wasmachine schoonmaken is zo gek nog niet.

Los van de wasmachine schoonmaken is het belangrijk om na een wasbeurt altijd het deurtje van de machine open te laten. Zo lucht de trommel door en je ruikt het direct wanneer je dit niet hebt gedaan.

WASMACHINE SCHOONMAKEN: WAT HEB JE HIERVOOR NODIG?

Als je de wasmachine wilt schoonmaken heb je ongeveer een uurtje nodig. Heeft de was een rare geur als de machine net klaar is? Probeer dan eerst een keer de machine te laten draaien op 90 graden, zonder was. Je kunt hier een schepje soda voor gebruiken, en de hoge temperatuur (die dus NIET geschikt is voor bepaalde kledingsoorten) gaat vetluis tegen. Idealiter doe je dit twee keer per maand, maar om het in je systeem te krijgen kun je bijvoorbeeld beginnen met zo nu en dan handdoeken of katoenen beddengoed te wassen op 90 graden.

Maak met keukenpapier of wc-papier de manchetrand goed schoon. De zogeheten vetluis die hier zit, is wat je overhoudt na veel wassen draaien op een lage temperatuur waarbij de lichaamsvetten, haren en huidschilfers op de was in aanraking komen met het wasmiddel. De naam heeft dus niks te maken met luizen of andere beestjes, maar het kan in de vorm van vlekken en een vieze geur wel degelijk een negatieve bijwerking op je was hebben. Ook als je geen zin hebt om de wasmachine elke keer grondig schoon te maken, is het aan te raden om de vetluis dus vaker uit de manchetrand te halen. Stroomt de wasmachine niet helemaal leeg of lijkt de was natter dan normaal? Dat kan ook door vetluis komen, dus houd dit vooral in de gaten.

HOE MOET IK DE WASMACHINE SCHOONMAKEN?

Het laatje of zeepbakje kun je uit de wasmachine halen om schoon te maken (meedraaien in de vaatwasmachine is prima). Laat het drogen voordat je het weer terug stopt en maak in de tussentijd de ruimte schoon waar het laatje normaal in de wasmachine zit. Hier zitten vaak zeepresten die je kunt verwijderen.

Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.

De hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt, kan ook negatieve invloed hebben op de schone was. Teveel wasmiddel is namelijk geen garantie voor extra schoon! Gebruik daarom de doseerdop van de fles, die zit er immers niet voor niets. Gebruik poederwasmiddel in plaats van vloeibaar wasmiddel om resten in de machine te voorkomen.

WAARMEE KAN IK MIJN WASMACHINE SCHOONMAKEN?

Heb je een wasmachine? Gebruik dan 2 vaatwastabletten om vetluis tegen te gaan. Je stopt ze in het zeepbakje en je draait vervolgens een programma (geen was erbij!) op 90 graden. Het anti-vetmiddel van de vaatwastabletten gaat ook in de wasmachine vet tegen. Voor een optimaal resultaat kun je ook gebruik maken van de speciale AEG wasmachine schoonmaakproducten of bekijk onze reinigingsproducten in de webshop.

Of je kiest voor soda, een vaatwastablet of natuurazijn maakt niet uit, maar gebruik geen combinaties van deze middelen.