Alles over wecken en het inmaken van voedsel

Wat is wecken?

Het inmaken van voedsel, ook wel wecken genoemd, is een traditionele manier om levensmiddelen te conserveren in steriele glazen potten. Wecken is een gezonde, zelfgemaakte variant op geconserveerde etenswaren uit de supermarkt. Het wecken van etenswaren is bovendien een leuke manier om familierecepten te delen, geld te besparen en seizoensgebonden etenswaren vers te houden. Door de etenswaren in glazen potten te “wecken” ontstaat er in de pot een vacuüm en dit zorgt ervoor dat u deze voedingsmiddelen heel lang kunt bewaren, zelfs jaren later zijn ze nog bruikbaar.

Wecken van groenten en andere etenswaren

Om de schadelijke micro-organismen onschadelijk te maken, moet het ingemaakte voedsel in een verzegelde of luchtdichte container geplaatst worden. Het product moet vervolgens verwarmd worden bij een temperatuur tussen de 116 en 121° graden Celsius: dit is nodig om micro-organismen door verwarming te neutraliseren.

Dit proces verschilt per product omdat het afhankelijk is van de zuurgraad van het product en het vermogen om warmte te verspreiden zodat het goed gesteriliseerd wordt. Zo hebben tomaten bijvoorbeeld minder tijd nodig om te wecken dan groene bonen, terwijl producten als maïs en pompoen meer tijd vergen om goed gesteriliseerd te worden. Dit komt doordat sommige etenswaren een hogere dichtheid hebben en het langer duurt om de schadelijke micro-organismen onschadelijk te maken. Met de inmaakfunctie op de combi-stoomoven van AEG kun je door gebruik te maken van weckpotten veilig, heerlijk simpel, fruit en groente wecken.

Om groente, fruit en andere levensmiddelen in te maken is het conserveringsproces zo afgestemd dat de ingemaakte levensmiddelen wel steriel zijn, maar de smaak en voedzame stoffen wel behouden blijven. Zodra de weckpotten verzegeld en verhit zijn, blijft de kwaliteit van het ingemaakte product meer dan twee jaar goed en is het veilig om te eten zolang de verpakking niet beschadigd is.

Het is van belang dat u het verhittingsproces nauwlettend in de gaten houdt, omdat er een kans op botulisme bestaat als u dit verkeerd doet. Botulisme is een ernstige voedselvergiftiging die fataal kan zijn. Daarom is het belangrijk om de juiste methoden voor wecken te gebruiken en hier niet van af te wijken. Tip: Gebruik alleen geteste recepten bij het inmaken van etenswaren en wijzig de ingrediënten of de methoden niet.  

Voedingsmiddelen wecken

Veel etenswaren kunnen door middel van wecken worden ingemaakt:

  • Fruit
  • Groenten
  • Chutneys
  • Vlees
  • Vis
  • Eieren
  • Gevogelte
  • Soepen
  • Stoofschotels

De voordelen van wecken

De voordelen van wecken zijn bijna onbegrensd, wecken houdt namelijk de voedzame stoffen vast in uw etenswaar. Het echte voordeel van wecken zit in het feit dat het eiwitten, koolhydraten en vetten niet aantast, net als de vitaminen A, C, D, en B2. De retentie van vitamine B1 hangt af van de hoeveelheid warmte die tijdens het wecken wordt gebruikt. Sommige vitaminen en mineralen lossen op in de pekel of andere vloeistof in een weckpot tijdens het inmaken, maar ze behouden hun voedingswaarde als die vloeistoffen worden geconsumeerd. Om ervoor te zorgen dat de levensmiddelen echt vers zijn als u ze inmaakt, is het beste om de etenswaren vers in te kopen en zo snel mogelijk in te maken. Vooral groenten en fruit hebben het hoogste gehalte aan voedingsstoffen als ze vers worden verwerkt. Het wecken van etenswaren is een geweldige manier om het hele jaar door te genieten van de verse, seizoensgebonden gerechten.