Bouillabaisse

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Een klassieke Franse soep met zeevruchten. De venkel zorgt voor een anijsachtige toets, de saffraan voor de warme gouden kleur.

Ingrediënten

5 krabbenpoten
2 grote tomaten, gepeld,
1 grote ui, gepeld, 
4 teentjes knoflook, gepeld
50 ml extra vierge olijfolie
1 bloemige aardappel
1/2 venkel
3 laurierblaadjes
1/4 tl. verkruimelde saffraan
1 1/2 el. grof zeezout
1/2 tl. gemalen zwarte peper
300 ml witte wijn
500 ml kokend water
1,5 kg filet van witte vis (zoals zeeduivel, tarbot, rode snapper, geep of kabeljauw), in grote stukken (4x4 cm) gesneden, met het vel er nog aan, 
8 kokkels
500 g gekweekte mosselen, schoongemaakt en ontdaan van de baard
500 g grote ongepelde garnalen (rauw)

Voor 4 personenBreek de krabbenpoten door erop te slaan met een pan of iets dergelijks.

Leg ze in een sauteerpan. Bak op hoge temperatuur, zodat de schaal witter wordt en loskomt en er vloeistof kan binnendringen.

Snij de tomaten, venkel, aardappel, ui en knoflook, voeg ze toe aan de krabbenpoten en giet er de olie eroverheen. Sauteer tot ze zacht zijn.

Giet de wijn erbij en breng aan de kook. Giet het kokend water erbij en zet het vuur lager. Laat de bouillon zo'n 90 minuten sudderen. Zeef de bouillon, eerst door een zeef en daarna door een neteldoek.

Houd de bouillon warm op een laag vuurtje.

Doe de schelpen en de stukken visfilet elk in een aparte sauspan. Doe in elke pan een schep bouillon. Laat elke pan gedurende 2 minuten stomen op een laag vuurtje.

Breng de sudderende bouillon aan de kook en voeg de mosselen en de garnalen toe. Laat gedurende 2 minuten koken met het deksel op de pan.

Serveertip! Doe de stukken vis, de mosselen en de garnalen in een ondiep bord of ondiepe kom en giet de bouillon in een kannetje, zodat je gasten zichzelf kunnen bedienen.