Alles over warmtepompdrogers

Hoe werkt een warmtepompdroger

Wat is een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger is een droger die net even iets anders werkt dan een traditionele droger. Een traditionele droger, ofwel de condensdroger, vangt het vocht uit je kleding op in een reservoir. Vaak wordt deze aangesloten op de waterafvoer. Dan wordt de opgevangen condens via een slang uit de droger afgevoerd. De hete lucht die gebruikt wordt tijdens dit proces wordt ook uit de trommel afgevoerd. Een warmtepompdroger voert deze lucht echter niet af en hergebruikt deze steeds opnieuw. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt. Dit maakt de warmtepompdroger zuiniger en milieuvriendelijker dan een condensdroger.

Hoe werkt een warmtepompdroger?

  • De vochtige, warme lucht uit de trommel wordt herleid naar de warmtepompruimte onder in de droger.
  • Vervolgens koelt de warmtepomp de gebruikte hete lucht af. Het vocht wordt dan verwijderd uit de lucht en afgevoerd. 
  • De droge lucht die overblijft kan in de droger blijven en hergebruikt worden.
  • De afgekoelde lucht wordt weer opgewarmd en teruggestuurd naar de trommel. De lucht hoeft dus niet te worden afgevoerd naar buiten, zoals bij een condensdroger. 

Handig om te weten

De warmtepompdroger droogt op lage temperaturen. Hierdoor kun je wasgoed dat normaliter apart moet worden gedroogd bij elkaar in de trommel doen. De programma's duren soms iets langer dan bij afvoer/condensdrogers. Vaak wordt er dan gedacht dat de programma's vanwege de langere tijdsduur minder zuinig zijn. Het tegendeel is waar! Vanwege de lagere temperatuur moet er vaak iets langer gedroogd worden, maar wordt er gedurende de hele droogcyclus minder energie gebruikt.

Het verschil in het huishouden

Warmtepompdrogers starten vanaf het energie label A en kunnen oplopen tot label A+++ (het hoogst haalbare label) terwijl nieuwe condensdrogers minimaal label B moeten hebben sinds November 2015.

De kostenbesparing bij aankoop

Bij aankoop kan een warmtepompdroger duurder zijn dan een condensdroger. Op de lange termijn is dit echter goedkoper, vanwege het lage energieverbruik. Volgens de Consumentenbond verbruikt een warmtepompdroger gemiddeld ongeveer de helft minder elektriciteit dan een condensdroger. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

De warmtepompdroger met energielabel A++ heeft de laagste totale kosten (op basis van de prijs bij aanschaf + de totale energiekosten tijdens de levensduur). Met dit label ben je vanaf 2.5 wasbeurten per week al voordeliger uit dan bij een condensdroger met label B. Je bespaart dan 200 kWH per jaar. Dit is 6 procent van het energieverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden of 41 euro aan jaarlijkse energiekostenbesparing. Dit kan oplopen tot 492 euro voor de gehele levensduur van het apparaat. (De gemiddelde levensduur van een wasdroger is 12 jaar en de elektriciteitsprijs 21 eurocent per kWh.)

 

 

Jaarlijks energieverbruik (kWh)

 

Energieverbruik katoen kastdroog 1000tpm (kWh)

 

Energiekosten per jaar (Euro)*

Warmtepompdroger label A+++

 

177

1,47

€ 41

Warmtepompdroger label A++

235

1,99

€ 54

Warmtepompdroger label A+

277

2,28

€ 64

Condensdroger label B

561

4,81

€ 129

* Electriciteitprijs van 0,21 cent (als voorbeeld).

Zie hier ons volledige assortiment aan warmtepompdrogers.