Gestoomde aubergine met Chinese groente, perfect gegaarde rijst en chili-sesamdressing
Een restaurantwaardig gerecht, zonder pannen te gebruiken.
De AEG SteamPro tovert het simpele recept om tot restaurantwaardig gerecht. Perfecte rijst maak je namelijk door 'm te stomen, wat de oven je met één druk op de knop makkelijk maakt. Dat doe je tevens met de groenten, die op deze manier fris, helder en knapperig blijven. En voedzaam; met stomen behoud je de rijke smaken en voedingstoffen. De aubergine laat je nog even doorgaren onder grill - die een draai aan de shuttleknop verderop zit. Start your engines!
Dit recept is gemaakt door ELLE eten samen met AEG.
Ingrediënten
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 2 aubergines, in de lengte gesneden in vieren
- 2 eetlepels sesamolie
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels zwarte azijn (bijv. Chinkiang)
- 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
- 5 centimeter gember, geschild en in dunne sliertjes
- 2 bosui, gehalveerd en in dunne sliertjes
- 1 rode peper, in dunne sliertjes
- 250 gram rijst, gewassen
- 400 gram Chinese groente (bijv. paksoi, Chinese kool, broccoli)
- 1 eetlepels honing
- 2 eetlepels crispy chiliolie (bijv. Laoganma)
- Sap van ½ limoen
- 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
- 2 eetlepels ongezouten pinda’s, fijngesneden
- ½ limoen, in partjes, om te serveren
- 15 gram koriander, fijngesneden, om te serveren (optioneel)
Bereiding
1. Meng in een kleine kom de sesamolie, sojasaus, zwarte azijn en knoflook en roer door.
2. Bestrijk de binnenkant van de aubergines met het mengsel en leg ze op een stoomovenschaal. Bewaar de rest van het sojamengsel voor de dressing.
3. Bestrooi de aubergine met de helft van de gember, bosui en peper sliertjes.
4. Doe de rijst in een schaaltje met 375 milliliter heet water.
5. Stoom de rijst onafgedekt zo’n 24 minuten op 100% stoom in de stoomoven.
6. Voeg na 9 minuten de aubergine toe. (Broccoli en andere harde groenten kunnen gelijk mee met de rijst, Chinese kool of paksoi moeten korter. Deze mogen er de laatste 10 minuten bij.)
7. Maak ondertussen de soja-sesamdressing van de restjes van het sojamengsel en voeg de honing, chili-olie, limoensap, sesamzaadjes en gehakte pinda’s toe. Proef en breng eventueel op smaak met wat limoensap of honing.
8. Als de rijst en de groenten klaar zijn, haal dan alles uit de oven behalve de aubergine. Start het grillprogramma op 230 graden.
9. Doe de aubergine nog 10 minuten onder de grill.
10. Voeg de laatste 5 minuten de groenten en de rijst weer toe.
11. Serveer de rijst op een bord met de knapperige groente ernaast.
12. Leg de aubergine boven op de rijst en garneer alles met de rest van de gember, bosui en peper sliertjes.
13. Besprenkel ruim met de soja-sesamdressing en maak af met verse koriander en partjes limoen.
Meer inspiratie?
Nieuwsgierig naar meer recepten? Wij hebben keuze genoeg, met vlees en zonder vlees, bereiding met de stoomoven of zonder. Ontdek hier.
Of kijk naar onze mogelijkheden om te koken met een echte chefkok - klik hier.