Indrukwekkend kerstdiner met 10 ingrediënten zonder leftovers

Indrukwekkend kerstdiner met 10 ingrediënten zonder leftovers

Bij kerst denken we natuurlijk aan heel veel gezelligheid en schalen vol met eten. Maar even eerlijk; hoeveel van het overgebleven eten belandt de dagen na Kerstmis in de prullenbak? Met dit indrukwekkend kerstdiner met 10 ingrediënten zonder leftovers voorkom je dit soort voedselverspilling. Daar houden we namelijk niet van! Hoe we met zo weinig ingrediënten dan toch een lekker diner op tafel zetten? Nou, met behulp van onze AEG (stoom)oven en AEG-inductiekookplaat! Zo tillen we onze kookkunsten naar een hoger niveau, zonder heel veel verschillende ingrediënten te gebruiken. Dit recept is gemaakt door onze ambassadeurs van Chickslovefood.

Ingrediënten

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 1 bol knoflook
  • 1 pakje filodeeg à 10 vellen
  • 1 bakje pecannoten à 70 g
  • 400 g pastinaak
  • 1 groentebouillonblokje
  • 500 ml slagroom
  • 2 bakjes kastanjechampignons à 250 g
  • 1 doosje eieren à 4 stuks
  • 2 blokjes halloumi à 250 g
  • 1 grote reep Toblerone

Gepofte knoflook-pastinaaksoep met pecankrokantje

1. Verwarm de AEG (stoom)oven voor op 180 graden hete lucht.

2. Haal 2 teentjes knoflook uit de bol en leg apart. Leg de bol knoflook op een stukje aluminiumfolie, besprenkel met olie, peper en zout en pak hem in.

3. Leg de bol knoflook zo’n 40 minuten in de oven.

4. Laat alle vellen filodeeg in de verpakking ontdooien. Leg 2 filodeegvellen naast elkaar op een met bakpapier beklede ovenplaat en smeer in met een beetje olie.

5. Hak de pecannoten grof, houd de helft apart en strooi de rest over het filodeeg. Strooi vervolgens wat peper en zout over het filodeeg en zet de ovenplaat de laatste 10 minuten bij de bol knoflook in de oven.

6. Schil de pastinaak, snijd de bovenkant eraf en snijd de rest in blokjes. Zet een pan met een scheutje olie op de AEG-inductiekookplaat en laat warm worden. Voeg de blokjes pastinaak toe en bak zo’n 5 minuten aan.

7. Laat de bol knoflook iets afkoelen en knijp dan de teentjes uit het omhulsel in de pan.

8. Laat het groentebouillonblokje oplossen in 750 milliliter heet water en voeg dit toe aan de pan. Roer goed door en laat de pastinaak zo’n 20 minuten koken.

9. Pureer de soep als de pastinaak gaar is, voeg 150 milliliter slagroom toe en breng op smaak met peper en zout.

10. Breek de filodeegkrokantjes in kleinere stukken. Verdeel de soep over vier kommen en serveer met de pecankrokantjes.

Krokante filodeegpasteitjes met halloumi en paddenstoelen

1. Verwarm de AEG (stoom)oven voor op 180 graden hete lucht.

2. Snijd vervolgens de kastanjechampignons in kleine stukjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan op de AEG-inductiekookplaat en voeg de champignons toe. Pers de overgebleven 2 teentjes knoflook uit en voeg deze toe aan de champignons. Bak de champignons met de knoflook zo’n 3-5 minuten.

3. Splits 2 eieren en bewaar de eiwitten in de koelkast. Kluts in een kom de 2 hele eieren met 100 milliliter slagroom los en breng op smaak met peper en zout. Voeg dan de champignons toe aan het eimengsel en roer goed door.

4. Leg 4 filodeegvellen naast elkaar, smeer elk vel in met een beetje olie en leg hier een ander vel iets gedraaid op, zodat de punten elkaar niet overlappen.

5. Verdeel het champignonmengsel over het midden van de vellen filodeeg. Snijd de blokjes halloumi in plakjes en verdeel deze over de champignons. Verdeel de overgebleven pecannoten van het voorgerecht over de halloumi.

6. Klop de overgebleven eidooiers met een scheutje water los en smeer dit met een kwastje op de punten van het filodeeg. Houd iets over. Vouw de punten van het filodeeg naar elkaar toe en druk in het midden goed aan, zodat je een pakketje krijgt.

7. Leg de pasteitjes op een met bakpapier beklede ovenplaat, smeer het overgebleven eigeel over de buitenkant en bak de pasteitjes zo’n 25-30 minuten af.

Toblerone-chocolademousse

We sluiten dit indrukwekkend kerstdiner met 10 ingrediënten af met een heerlijk toetje!

1. Haal de eiwitten uit de koelkast. Klop de eiwitten en de overgebleven slagroom in twee aparte kommen met een elektrische garde stijf. Voeg de eiwitten bij de slagroom en vouw voorzichtig door elkaar.

2. Breek de Toblerone in stukken en houd een kwart apart. Smelt de rest in de magnetron en laat dan iets afkoelen zodat het niet meer heet is.

3. Voeg de gesmolten Toblerone in delen bij het slagroommengsel en vouw deze gedeeltes er voorzichtig met een spatel doorheen.

4. Verdeel vervolgens de Toblerone-chocolademousse over vier glaasjes en zet minimaal een uur in de koelkast om op te stijven. Hak tenslotte de overgebleven Toblerone grof en verdeel dit over de glaasjes voor het serveren.