Hoe een inductiekookplaat gebruiken en onderhouden?

Hoe een inductiekookplaat gebruiken en onderhouden?

Heb je een inductiekookplaat van AEG maar leer je graag wat meer over hoe je jouw kookplaat moet gebruiken, hoe je hem reinigt en welke functies er zoal zijn? Wij geven je graag tips mee om je apparaat optimaal te gebruiken en de meest heerlijke gerechten te bereiden.

 

Inductie: snelheid en pricisie

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Op de kookzones van een inductiekookplaten verwarmt een elektromagnetisch veld potten en pannen sneller dan andere types kookplaten.

Dankzij de enorm nauwkeurige bediening kan je van koud naar warm gaan, en omgekeerd, in een oogwenk.

Zo kun je vol vertrouwen chocolade smelten op stand 2, zonder gebruik te maken van au bain-marie.

Taille des zones

De grootte van de kookzones

De inductiekookzones passen zich automatisch aan de diameter van de bodem van de gebruikte pot of pan aan, tot een bepaalde limiet. Voor het beste resultaat is het belangrijk om de meest geschikte kookzone te gebruiken voor de grootte van jouw pot of pan.

Een pot die kleiner is dan de aanbevolen minimale diameter, krijgt slechts een klein deel van het vermogen dat door de kookzone wordt gegenereerd. Daarom gebruik je het beste een pan die groter is dan de diameter van de kookzone.

Inductie: automatische uitschakeling

Automatische uitschakeling van de inductiekookplaat

Om veiligheidsredenen kan je inductiekookplaat automatisch uitschakelen.
Dit zijn de meest voorkomende redenen:

Als je het kookniveau niet instelt nadat je de kookplaat hebt ingeschakeld of als je geen pot of pan op een kookzone plaatst.

Als je iets hebt gemorst of een voorwerp op het bedieningspaneel hebt geplaatst gedurende meer dan 10 seconden (een pan, een doek, enz.). Er klinkt een zoemer en de inductieplaat wordt uitgeschakeld. Verwijder het voorwerp van het bedieningspaneel of maak het schoon.

Als de inductiekookplaat oververhit raakt (bijvoorbeeld wanneer een lege pot opwarmt). Laat de kookzone afkoelen voordat je de kookplaat opnieuw gebruikt.

Als je een ongeschikte pot of pan gebruikt, wordt de kookzone na 2 minuten automatisch uitgeschakeld.

PowerBoost: de volledige kracht

PowerBoost: druk op P voor volle kracht

Met deze functie kan je het vermogen van inductiekookzones verhogen gedurende een beperkte tijd (ongeveer 10 minuten). Wanneer die tijd is verstreken, keert de inductiezone automatisch terug naar het hoogste kookniveau. Je kan de PowerBoost tegelijkertijd op twee horizontale zones activeren maar niet op verticale.

Door haar kracht, is deze functie ideaal om water of vloeistof op te warmen in een mum van tijd. Deze functie is niet geschikt om gerechten te koken of te braden.

Activatie van de Hob2Hood-functie

Op de meeste afzuigkappen is het afstandsbedieningsysteem standaard uitgeschakeld. Activeer het zodra je deze functie wil gebruiken. Raadpleeg de handleiding van de afzuigkap voor meer informatie.

Hob²Hood: wanneer de kookplaat en afzuigkap op elkaar reageren

Dit is een autmatische functie die de kookplaat verbindt met de afzuigkap die ook de Hob2Hood-functie heeft. Zowel het inductievuur als de afzuigkap hebben een infraroodsignaal om met elkaar te communiceren. De ventilatorsnelheid wordt automatisch ingesteld op basis van de ingestelde kookstand en temperatuur van de heetste pan op de kookplaat. Je kan de ventilator ook handmatig vanop de kookplaat activeren.

Zet op pauze

Een onverwachte afleiding? Druk op Pauze II

Met een simpele aanraking kan je alle kookzones tegelijkertijd naar het laagste warmteniveau brengen. Handig om je panne warm te houden wanneer je jouw vuur even niet in het oog kunt houden. Deactiveer deze functie door opnieuw op de "II"-pauzeknop te drukken. De vorige warmteinstellingen worden geactiveerd en je kan verdergaan met koken. De pauzefunctie deactiveert de timer niet.

Inductie: kinderslot

Kinderslot

Om te voorkomen dat de inductiekookplaat per ongeluk wordt aangezet, kan je de kinderbeveiliging activeren. Zet de kookplaat aan, kies geen warmteniveau, maar druk 4 seconden lang op het hangslotsymbool op het bedieningspaneel. De kookplaat is nu vergrendeld, je kan hem uitschakelen.

Om de inductiekookplaat te ontgrendelen volg je dezelfde stappen. Zet de kookplaat aan, selecteer geen vermogen en druk 4 seconden lang op het symbool met het slotje om de kookplaat te ontgrendelen.

Eco timer met aftelklok

ECO Timer: de slimme timer

Door de eco timer met aflopende timer te gebruiken bespaar je energie. Hoe? De kookzone wordt automatisch uitgeschakeld voordat het signaal van de timer afgaat omdat er restwarmte wordt gebruikt om het kookproces te voltooien. Om de timer te gebruiken, stel je eerst de temperatuur van de kookzone in. Druk vervolgens (meerdere keren) op het horloge-icoon van de kookplaat om de gekozen zone te selecteren. Stel vervolgens de gewenste tijdsduur in door op het plusteken "+" te duwen. Deze functie kan slechts op één kookzone tegelijkertijd gebruikt worden.

Tip: je kan deze functie ook apart als timer gebruiken wanneer de kookplaat aan staat maar zonder de kookzones te activeren.

Oplopende timer om te weten hoe lang je jouw vuur hebt gebruikt

CountUp timer

De oplopende CountUp timer geef precies aan hoelang je aan het koken bent. Kies eerst het vuur dat je wilt timen door meermaals op het horloge-icoon te duwen. Druk vervolgens op het minteken "-", dan verschijnt er "UP". Wanneer het lampje van de kookzone langzaam knippert, start de timer. Het scherm toont afwisselend "UP" en het aantal minuten dat is verstreken.

Brugfunctie met 2 zones of 1 grote zone

Brugfunctie: kook grootser

De brugfunctie laat je toe om twee kookzones samen te voegen tot een grote zone. Zo kan je grotere potten en pannen gebruiken zoals een plancha grill, een zoutsteen of een vispan. Om deze functie te activeren moet de gebruikte pot of pan het middelpunt van beide zones met brugfunctie bedekken. Selecteer daarna het brugfunctie icoontje om de twee zones te koppelen. Je kan de warmte regelen of aanpassen via de touchbediening van een van de gekoppelde kookzones.

FlexiBridge: voor potten en pannen in alle formaten

De FlexiBridge kookzone is een flexibele zone die uit vier delen bestaat. De verschillende segmenten kunnen gecombineerd worden tot kookzones van verschillende grootte: 2 zones met gelijke grootte, een grote zone en een kleine zone, of één heel grote grote kookzone. Om de geschikte kookzone te selecteren, kies je de zone die het meest bedekt is door je kookpot of -pan. De diameter van je pot of pan moet minstens 10 cm zijn om te kunnen gebruiken op de FlexiBridge zone.

PowerSlide: schuif je pan naar het gewenste temperatuurniveau

Wanneer de Powerslide®-functie is geactiveerd, kan je slechts één pot of pan gebruiken op de FlexiBridge-zone met een minimum diameter van 16 cm.

PowerSlide®: 3 kookopties in een enkele beweging

De inductiekookplaten met een FlexiBridge-zone hebben ook een PowerSlide®-functie, aangeduid door het "hoed"-icoon op de kookplaat. Met die functie kan je de temperatuur regelen door je pot of pan verticaal over je vuur te schuiven.

De PowerSlide®-functie verdeelt de FlexiBridge-zone in drie zones met elk een andere temperatuurinstelling. Vooraan is de heetste kookzone om te schroeien of te bakken, in het midden heb je een gemiddelde warmte om te sudderen en achteraan is de temperatuur het laagst om je pot of pan warm te houden. Je kan je pot of pan vooraan, in het midden, of achteraan plaatsen en verplaatsen in functie van jouw gerecht en kookproces.

Wanneer je deze functie de eerste maal activeert, zullen de drie kookzones reeds ingesteld zijn. Je kan de temperatuur aanpassen voor elke stand. Wanneer je dan de volgende keer je kookplaat inschakelt, zullen de temperatuurinstellingen die je koos bewaard zijn.

Draadloze temperatuursensor

Inductiekookplaat SensePro met temperatuursensor

De temperatuursensor is een draadloze thermische sensor die verbonden is met een antenne die zich onder het oppervlak van de kookplaat bevindt, precies tussen de twee kookzones.

Voordat je de voedselsensor gebruikt, moet je deze kalibreren om ervoor te zorgen dat de aangegeven temperaturen nauwkeurig zijn. Volg de instructies in de gebruiksaanwijzing.

Eenmaal gekalibreerd, kan de sensor op twee manieren worden gebruikt. Enerzijds kan je de temperatuur meten met bepaalde functies zoals Thermometer en Bakken. Daarnaast helpt de sensor jou om een exacte temperatuur te behouden voor diverse ingrediënten wanneer je de Sous-vide kookmodus gebruikt, of functies zoals Pocheren, Sudderen of Opwarmen.

De sensor kan worden gebruikt in vloeistoffen of voor vast voedsel. Voor vast voedsel (kerntemperatuurmeting) steek je de temperatuursensor in het dikste deel van het voedsel totdat je het aangegeven minimumniveau bereikt. Voor vloeistoffen, dompel je de sensor in de vloeistof tot 2 à 5 cm boven het aangegeven minimumniveau.

Draadloze temperatuursensor

De antenne van de temperatuursensor zit in het handvat geïnstalleerd. Daarom mag de handgreep van de sensor nooit afgedekt worden met een metalen object (plaats de temperatuursensor bijvoorbeeld niet volledig in een kookpan).

Beheer de temperatuur met de Thermometerfunctie

Met deze functie fungeert de temperatuursensor als een thermometer om je te helpen de temperatuur van voedsel of vloeistoffen tijdens het koken te behouden. Je kan hem bijvoorbeeld gebruiken om melk te verwarmen of om de temperatuur van babyvoeding te controleren. Er moet ten minste één kookzone zijn geactiveerd om de functie te gebruiken. Je kan de functie voor alle kookzones activeren, maar slechts voor één zone per keer. Activeer de functie Kookassistentie om deze functie te gebruiken.

Inductie kookplaat met sous-vide functie

Gebruik de sous-vide functie net zoals de professionele chefs

Sous-vide koken is een manier om voedsel te bereiden in vacuüm getrokken zakken bij een lage temperatuur. Zo blijven alle vitaminen en smaken behouden. Je kookplaat toont duidelijke instellingen en instructies die je moet volgen. Nadat de functie geselecteerd is via Kookassistentie, zijn er temperaturen bepaald voor verschillende soorten ingrediënten. Je kan ook zelf een temperatuur instellen als je de Sous-vide functie selecteert in het Menu.

Uitzonderlijke kookresultaten dankzij de Kookassistentie

Met deze functie wordt koken eenvoudiger door kant-en-klare recepten aan te bieden voor verschillende gerechten, alsook voorgedefinieerde kookfuncties en stap-voor-stap instructies.

Op de SenseFry® en SensePro® kookplaten past de Kookassistentie de temperatuur aan op basis van het soort voedsel en houdt die ook aan gedurende het kookproces. Voor elk type ingrediënt zijn er verschillende opties beschikbaar die op het display worden weergegeven. Pop-upvensters en geluidssignalen waarschuwen je wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is. Je kan de Kookassistentie starten via het Menu.

Als je de SensePro®-kookplaat met temperatuursensor hebt, kan je deze functie ook met de temperatuursensor gebruiken, bijvoorbeeld voor het bereiden van een biefstuk. De beschikbare opties zijn afhankelijk van het type gerecht dat je wilt bereiden. Op de SensePro® kan je ook functies gebruiken zoals Sous-vide, Bakken, Sudderen, Opwarmen ...

Inductiekookplaat SenseBoil

SenseBoil® functie: kook water zonder risico op overkoken

De SenseBoil®-functie past de temperatuur van het water automatisch aan zodat het niet overloopt nadat het kookpunt bereikt is. Om deze functie te activeren, is het noodzakelijk dat de kookzone koud is. Wanneer deze functie geactiveerd is en het kookpunt is bereikt, geeft de kookplaat een pieptoon en wordt het kookniveau automatisch ingesteld op 8. Als je de pauzefunctie activeert of de pan optilt, wordt  de SenseBoil®-functie automatisch gedeactiveerd.

Tip: om SenseBoil® optimaal te gebruiken, vul je jouw pan met minimaal 1 liter en maximaal 5 liter water. Laat 4 cm ruimte tussen het wateroppervlak en de rand van de kookpot. Gebruik de SenseBoil®-functie alleen om water te koken en niet voor andere vloeistoffen.

Inductie: reiniging en onderhoud

Hoe reinig ik mijn inductiekookplaat?

Het oppervlak van een inductiekookplaat is perfect vlak en krasbestendig waardoor het makkelijk schoon te maken is. Veeg etensresten even weg en poets de kookplaat met een zachte doek en een neutraal reinigingsmiddel, zoals de AEG-onderhoudsproducten, om je kookplaat als nieuw te houden.

Gebruik nooit schuurmiddel, schuursponsjes, oplosproduct of metalen voorwerpen.

Het beste onderhoudsproduct voor je kookplaat
Een krachtige reiniger

Deze hoogwaardige reinigingscrème zorgt voor een perfecte en gelijkmatige glans van je kookplaat. Het creëert een beschermende laag zodat je het inductievuur daarna makkelijker kunt reinigen.

Inductie potten en pannen

Geschikte pannen voor inductie

Omdat een inductiekookplaat werkt met een elektromagnetisch veld, zijn sommige materialen zoals aluminium, koper, messing, glas, keramiek en porselein hiervoor niet geschikt. Je kan kookgerei uit gietijzer, staal, geëmailleerd staal en inox gebruiken. Gebruik bij voorkeur kookpotten en pannen die uit één materiaal bestaan. Daarnaast moet de bodem zo vlak en dik mogelijk zijn. Vermijd kookgerei dat op een gasvuur gebruikt werd omdat dat vaak een vervormde bodem heeft.

Welke pannen zijn geschikt voor inductie koken?

Om te testen of een pot of pan geschikt is voor je inductiekookplaat, kan je eenvoudigweg kijken of een magneet aan de bodem blijft plakken of niet. Geen magneet bij de hand? Vul de pot met wat water en probeer het op maximale kracht te verwarmen op je inductievuur.

Inductie: zoem- en fluitgeluiden
Geen verdachte geluiden

Als je tijdens het gebruik van je inductieplaat een geluid hoort, kan dit verschillende oorzaken hebben en wijst dit niet op een defect toestel. Gekraak, gezoem of gesis kan worden veroorzaakt door op een hoog vuur te koken met een pot of pan die uit verschillende materialen bestaat.