Tips & tricks voor jouw combi-stoomoven

Tips & tricks voor jouw combi-stoomoven

Je hebt een combi-stoomoven van AEG en wil deze graag optimaal gebruiken? Ontdek hier hoe je jouw combi-stoomoven reinigt, wat de verschillende functies inhouden en leer je koken met stoom dankzij onze stoomoven recepten. Dankzij onze tips haal je alles uit jouw apparaat en tover je de meest heerlijke gerechten op tafel.

Waterhardheid en klok instellen

Wanneer je jouw oven de eerste keer aanzet, zal gevraagd worden om enkele zaken in te stellen: de taal, het contrast, de helderheid, de tijd en de waterhardheid. In de handleiding van de oven vind je een tabel waarmee je de waterhardheid kunt controleren.

Aan de hand van deze instelling wordt bepaald hoe vaak de oven ontkalkt moet worden. Wanneer het tijd is om de stoomoven te ontkalken, zal het apparaat een signaal geven. Het is belangrijk om dit goed in te stellen zodat de opgestapelde kalk tijdig verwijderd wordt en jouw oven optimaal blijft functioneren.

Welk type combi-stoomoven gebruik je?

Heb je een combi-stoomoven met een groot waterreservoir die je er volledig uit kunt halen? Dan heb je een SteamPro model. Bij deze oven kun je de waterlade uit het apparaat nemen om het bij te vullen met water.
Heb je een combi-stoomoven met een klein waterreservoir die je er niet uit kunt halen? Dan heb je een SteamCrisp model. Bij deze oven kun je de waterlade niet volledig uit het apparaat nemen maar dien je het bij te vullen met een kan.
waterreservoir openen AEG SteamPro oven

Waterreservoir vullen - SteamPro oven

Om het waterreservoir van jouw SteamPro oven te vullen duw je zachtjes op de waterlade. Het reservoir komt vanzelf uit het apparaat. Je kunt de waterlade op twee manieren bijvullen. Je kunt het waterreservoir in de oven en vul het bij met een waterkan. ook kun je het reservoir volledig uit de oven halen en deze onder de kraan vullen. Let op dat je de waterlade horizontaal houdt om geen water te morsen. Plaats het reservoir daarna terug in het apparaat.

Na ieder gebruik moet je het waterreservoir leegmaken. Haal de watertank uit de oven en giet het overtollige water weg in de spoelbak.

waterreservoir vullen AEG SteamPro oven

De watertank kan met 950 ml water gevuld worden. Gebruik uitsluitend kraanwater om de lade te vullen, gebruik geen alcohol of andere vloeistoffen. Om te ontkalken kun je ook natuurlijk een ontkalkproduct gebruiken. 

waterreservoir openen AEG Swaterreservoir openen AEG SteamBoost oventeamBoost oven

Waterreservoir vullen - SteamCrisp oven

Om het waterreservoir van jouw SteamCrisp combi-stoomoven te vullen duw je zachtjes op de waterlade. Het reservoir komt vanzelf uit het apparaat. Gebruik een kan om de waterlade te vullen met kraanwater. Giet nooit alcohol of andere vloeistoffen in de lade. Duw het waterreservoir na het vullen terug op zijn plaats.

De watertank kan met 950 ml water gevuld worden. Bij te weinig water geeft de oven een signaal. Wanneer de tank vol is, geeft de oven dit ook aan. Als je toch teveel water hebt toegevoegd, komt dit rechtstreeks in de oven terecht via een overloopsysteem. Dat vormt geen probleem.

Na iedere stoombeurt moet je het waterreservoir leegmaken. De makkelijkste manier hiervoor is om een diepe bakplaat onderin de oven te plaatsen en de reinigingsfunctie 'Legen reservoir' te selecteren op het menu van je oven. Volg de instructies die verschijnen. Droog daarna even de binnenkant van de oven met een doek en laat de deur open tot de oven volledig droog is.

STOOMOVEN REINIGEN VOOR EERSTE GEBRUIK

Voor je jouw oven voor de eerste keer gebruikt, moet je hem reinigen met stoom. Op deze manier is hij volledig schoon wanneer je start met koken.

Hoe reinig je jouw stoomoven?
- Verwijder de accessoires en de inschuifrails om de zijwanden te reinigen.
- Vul de waterlade tot het maximale niveau.
- Kies de stoomreinigingsfunctie in het menu: Reinigen.
- Ga met een zachte spons langs de binnenkant van de oven.
- Verwijder al het resterende water uit de waterlade en laat de ovendeur nog een 1 uur open tot alles droog is.

Shuttle-draaiknop

Bij een oven met shuttlebediening maak je gebruik van een ronde draaiknop om een programma of instelling te kiezen in de plaats van touchbediening te gebruiken. Om een bepaalde instelling of melding te bevestigen, druk je de ronde knop lichtjes in om door te gaan.

Voorgeprogrammeerde stoomoven recepten

Op je apparaat vind je voorgeprogrammeerde stoomoven recepten terug. Deze recepten geven optimale instellingen voor elke bereiding, van aardappelgratin, tot kaaskoekjes en appeltaart. Je kiest simpelweg een gerecht en volgt de bereidingswijze, daarna selecteer je het recept in het menu van jouw oven en die bepaalt automatisch de juiste instellingen (programma, temperatuur …). Deze voorgeprogrammeerde recepten staan gebundeld in een receptenboek die je via onze site kunt downloaden.

Oveninstellingen gids op basis van ingredienten

VarioGuide - instellingen op basis van ingrediënten

De VarioGuide bevat aanbevolen oveninstellingen voor een groot aantal ingrediënten. Je selecteert simpelweg het ingrediënt dat je wilt klaarmaken zoals "zalmfilets", "biefstuk - medium" of "wortelen" en dan verschijnt een voorgestelde temperatuur en bereidingstijd. Soms moet je nog even het gewicht ingeven zoals bij een "hele kip". Op basis daarvan past de oven de instellingen aan voor het beste resultaat.

De VarioGuide is onderverdeeld in verschillende categorieën waaruit je kunt kiezen: vis/zeevruchten, gevogelte, vlees, ovengerechten, pizza/quiche, taart/koekjes, brood/broodjes, groenten, crèmes of bijgerechten.

Tips om te koken met stoom

Als je gaat stomen is het goed om met een aantal zaken rekening te houden:

- Start met een 'koele' oven (max 70°C) wanneer je gaat stomen.
- Tijdens het stomen laat je best de ovendeur dicht. Wanneer je de deur opent, ontsnapt er namelijk stoom en warmte waardoor het kookproces wat langer zal duren. Daarnaast kan er condensatie ontstaan tussen de glazen platen van de deur wanneer je tijdens het stomen de deur opent.
- Een AEG combi-stoomoven maakt gebruik van lage druk waardoor de stoomtijden iets langer duren dan bij een oven die hoge druk gebruikt.

Verschillende stoomfuncties

Zowel de SteamBoost als de SteamPro oven hebben verschillende stoomfuncties, een 100% stoomprogramma ("Stoom"/"Stomen") waarbij alleen stoom gebruikt wordt en meerdere standen waarbij stoom en hete lucht gecombineerd worden (bij deze functies verschilt het vochtgehalte: 25%, 50% of 75% vocht). Hieronder lichten we de verschillende stoomfuncties meer in detail toe.

100% stoomprogramma

Het 100% stoomprogramma is erg veelzijdig. Gebruik het programma voor zowel verse als ingevroren ingrediënten. Je kunt groente, vlees, vis, deegwaren, rijst, griesmeel en eieren bereiden, opwarmen, ontdooien, pocheren of blancheren. Dankzij de grote ovenruimte kun je een volledig menu in een keer bereiden, let er wel op dat de bereidingstijden bijna hetzelfde zijn.

Om dit programma te gebruiken vul je de waterlade tot het maximale niveau. Doe de ingrediënten in de juiste ovenschalen en plaats ze op de ovenroosters. Zorg voor ruimte tussen de oven- of stoomschalen zodat de stoom rond de gerechten kan circuleren.

Let op: Wees voorzichtig met het openen van de ovendeur als het programma is geactiveerd. Er kan stoom vrijkomen.

Stoom toevoegen aan brood

Combi-stoomprogramma's

Naast een programma om 100% te stomen, heeft de combi-stoomoven ook meerdere programma's waarbij stoom en hete lucht gecombineerd worden. Deze programma's vind je in het menu onder "Koken met vocht".

Zet de oven op "Weinig vocht" / "Combi Stomen" voor het bereiden van brood, braadstukken, gebak of ovenschotels. Dit programma combineert hete lucht met 25% vocht. De maximale temperatuur hierbij is 230°C.

De optie "Medium vocht" / "Combi Plus Stomen" kun je gebruiken voor grote stukken vlees, gevogelte, ovengerechten en ovenschotels (bv. lasagne). Met dit programma combineer je 50% vocht met hete lucht. Je kunt de oven maximum 200°C laten worden bij dit programma.

Bij de SteamPro oven heb je nog een derde programma dat stoom en hete lucht combineert: "Veel vocht". Met dit programma voeg je 75% vocht toe. Geschikt om delicate gerechten zoals pudding patés, en vis te bereiden. De maximale temperatuur bij dit programma bedraagt 130°C.

favoriete oven functie instellen

Favoriete functies

Heb je een gerecht waar je regelmatig gebruik van maakt? Dan kun je de programma's die je het meest gebruikt opslaan als favoriet. Zo kun je jouw meest gekozen programma’s of instellingen makkelijk en snel activeren zonder de tijd of temperatuur opnieuw in te stellen. De instellingen zijn beschikbaar in het menu onder "Favoriet". Je kunt in totaal 20 programma's opslaan. De naam kun je zelf kiezen of achteraf wijzigen. Een reeds aangemaakt favoriete programma kun je achteraf makkelijk vervangen door een ander programma.

Let op: ovens met een shuttle-draaiknop als bediening beschikken niet over deze functie.

Snelopwarmfunctie

Je kunt jouw oven nog sneller laten voorverwarmen door de functie "Snel Opwarmen" te activeren. Raak de "°C 3sec"-toets 3 seconden aan om de functie in of uit te schakelen.

Let op: leg geen voedsel in de oven wanneer de functie "Snel opwarmen" is ingeschakeld.

uitgestelde start

Uitgestelde start

Nadat je een programma hebt ingesteld op de oven, kun je de eindtijd aanpassen aan de hand van de pijltjes. De volgende melding verschijnt: “De oven is geprogrammeerd en start om: …”. De starttijd wordt bepaald op basis van de gekozen eindtijd en de duur van het programma. Je kunt de eindtijd aanpassen bij alle programma’s, recepten en de Varioguide.

Op die manier creëer je als het ware een uitgestelde start. Zo kun je ’s morgens bijvoorbeeld een diepgevroren lasagne in de oven zetten en de eindtijd instellen op het moment dat je ’s avonds thuiskomt. Of je kunt al een maaltijd bereiden, in de oven plaatsen en een programma instellen, terwijl je ondertussen iets anders gaat doen. Zo kun je ervoor zorgen dat je gerecht klaar is op het moment dat je aan tafel wilt gaan.

Stoomoven ontkalken

Om de zoveel tijd vraagt de stoomoven zelf om de ontkalker te gebruiken.

Onze stoomovenontkalker werkt hard om kalkaanslag op milde wijze te verwijderen. De ontkalker zal zowel de ruimte als het interne systeem van je stoomoven ontdoen van kalkaanslag en ongewenste resten. Regelmatig gebruik zorgt voor een efficiënte werking van je stoomoven.

Hoe gebruik ik de ontkalker?

Doe de inhoud van het hele flesje (250 ml) in het waterreservoir van je stoomoven. Vul aan met schoon water en start het ontkalkingsprogramma zoals de oven aangeeft. Raadpleeg steeds de handleiding van je stoomoven om correct gebruik te garanderen.