Altijd de juiste kerntemperatuur met een stoomoven

De ovens van AEG beschikken over een voedingssensor, oftewel een kernthermometer. Met deze thermometer kan jij je gerechten precies bereiden zoals jij het wilt, rare, medium of well done. De meeste ovens van AEG beschikken over SenseCook. Met de SenseCook kernthermometer hoef jij de kerntemperatuur zelf niet aan te geven, want deze ovens zoeken automatisch de juiste kerntemperatuur bij het stuk vlees of vis wat jij wilt bereiden. Zodra de kernthermometer de ingestelde temperatuur bereikt, wordt de oven vanzelf uitgeschakeld. In dit artikel gaan wij in op de de werking van de voedingssensor en wij vertellen je welke kerntemperaturen je nodig hebt voor een stuk vlees naar jouw smaak.

kerntemperatuur meten in de oven

Hoe gebruik je de voedingssensor?

Steek de kernthermometer in het vlees zodat het uiteinde in het midden zit van het te bereiden stuk vlees of vis en sluit de stekker van de voedingssensor aan op de voorkant van de oven. Wanneer je een gerecht wilt bereiden met behulp van de voedingssensor, dien je twee temperaturen in te stellen, namelijk de temperatuur van de oven en de gewenste kerntemperatuur. Afhankelijk van hoe je het gerecht wilt bereiden (rare, medium, well done) kan jij de kerntemperatuur wijzigen.

Zodra de benodigde kerntemperatuur bereikt is, geeft de oven een signaal en schakelt deze zichzelf automatisch uit. Je kan de voedingssensor nu afsluiten en uit je gerecht halen. De voedingssensor kan erg heet zijn, dus haal hem er voorzichtig uit om verbranding te voorkomen. Nadien is je gerecht klaar om te serveren. Wil jij weten welke kerntemperatuur je moet instellen voor jouw stuk vlees, vis of kip? Kijk dan in onze kerntemperatuur tabel hieronder en kies hoe je jouw gerecht wilt bereiden.

 

Kerntemperaturen voor vlees, wild & gevogelte

 

kerntemperaturen vlees tabel

Soort vlees

Kerntemperatuur van gerecht (in  ℃)

 

Rare

Medium

Well done

Rundvlees

     

Biefstuk

45

60

70

Ossenhaas

45

60

70

Gehaktbrood

80

83

86

Varkensvlees

     

Ham, braadstuk

80

84

88

Schenkel, varkensrug

75

78

82

Kalfsvlees

     

Geroosterd kalfsvlees

75

80

85

Kalfsschenkel

85

88

90

Schapenvlees/Lamsvlees

     

Schapenbout

80

85

88

schapenrug

75

80

85

Lamsbout, Geroosterd lam

65

70

75

Wild

     

Hazenrug/Hertenrug

65

70

75

Hazenbout/Haas

70

75

80

Gevogelte

     

Hele Kip ( ook half of filet)

80

83

86

Eend/Kalkoen (heel/half)

75

80

85

Eend (filet)

60

65

70

vis bereiden

Kerntemperaturen voor vis & ovenschotels

Jij zal er misschien niet direct bij stilstaan, maar een goede kerntemperatuur is bij vis en ovenschotels net zo belangrijk als bij vlees. Een lekker stukje vis, moet niet droog zijn of uit elkaar vallen zodra je het mes erin zet. Hetzelfde geldt voor ovenschotels, wanneer de groentes te gaar zijn of juist te rauw dan komt je gerecht niet zo goed uit de verf. Met behulp van de Sensecook kernthermometer kan je ook vis en ovenschotels precies zo bereiden zoals jij het hebben wil. Bekijk hieronder de kerntemperatuur tabel voor vis en ovenschotels.

kerntemperatuur tabel: vis & ovenschotels

 

Kerntemperatuur tabel: Vis & Ovenschotels

Gerecht

Rare

Medium

Well done

Vis

     

Zalm

60

64

68

Forel

60

64

68

Snoekbaars

60

64

68

Ovenschotel (voorgekookt)

     

Broccoli, Venkel, Courgette

85

88

91

Ovenschotel - Hartig

     

Cannelloni, Lasagne, Pasta

85

88

91

Ovenschotel - Zoet

     

Witbrood (met/zonder fruit)

80

85

90

Rijstepap (met/zonder fruit)

80

85

90

Zoete noedels

80

85

90