Sous-vide koken met een stoomoven, Hoe doe je dat?

Je hebt de term ‘sous-vide’ misschien wel eens gelezen in culinaire recepten of gezien bij een chique restaurant. Voor veel mensen klinkt dat als een veel te ingewikkelde manier om eten te bereiden, maar sous-vide koken is helemaal niet moeilijk en de perfecte manier om jouw eten zo veel mogelijk smaak te geven. 

sous-vide koken

Wat is sous-vide koken?

Sous-vide is een franse term en betekent “onder vacuüm”. Sous-vide is dan ook niks anders dan vacuüm koken. Tijdens sous-vide koken verpak je etenswaren vacuüm in een speciale zak die je verwarmt in een waterbad. In dit bad kan je allerlei ingrediënten, zoals vlees, vis, maar ook groenten op een constante temperatuur laten garen. Met een sous-vide bereiding kan je voedsel op een hele precieze wijze koken. Vanwege de lage temperatuur zullen producten niet snel doorgaren, verbranden of taai worden, het is dus niet erg als het koken iets langer duurt. Je kunt tijdens het koken dus gerust met andere dingen aan de slag, zonder dat dit direct gevolgen heeft voor het resultaat van je gerecht. Zo kan het vlees nog even in de oven blijven als je de saus voor je gerecht nog niet klaar hebt, zonder dat het te gaar wordt.  En omdat de producten vacuüm verpakt zijn, blijft het vocht, de marinade, en de voedingsstoffen in de vacuümverpakking zitten. Wat is het resultaat? Jouw eten wordt niet droog, omdat het vocht niet kan ontsnappen en de marinades en smaakstoffen in de verpakking zullen bewaard blijven waardoor jouw recepten de meest volle en perfecte smaak krijgen. Hieronder staan een paar simpele stappen om sous-vide te koken.

Sous-vide koken in vier stappen

Sous-vide koken in 4 stappen

1. verpakken: plaats het voedsel in een vacuümzak die geschikt is voor sous-vide en zorg ervoor dat er geen lucht meer in zit voordat je hem afsluit, zodat de ingrediënten vacuüm worden afgesloten.

Het vacuüm verpakken van je gerecht kan je doen met een vacuümlade of met een vacuümeerapparaat. 

2. Bereiding: In een waterbad, stoomoven of nu ook in de nieuwe SensePro-inductiekookplaat. Sous-vide koken kan op meerdere manieren, in een warmwaterbad, of je plaatst de sous-vide zak in een stoomoven. De SteamPro oven is de enige oven van AEG met een sous-vide functie. Naast sous-vide maaltijden bereiden in de oven kun je nu ook sous-vide koken op inductie met de AEG SensePro. Dankzij de meegeleverde temperatuursensor kun je zelf eenvoudig restaurantwaardige maaltijd bereiden door middel van sous-vide, doordat de temperatuur nauwkeurig wordt gemeten.

3. Stel de temperatuur in: meestal geven recepten wel aan op welke temperatuur een gerecht bereidt moet worden, volg dit nauwkeurig, want juist door eten ver onder het kookpunt te bereiden krijgen sous-vide bereidingen zijn smaak. Als je een te hoge temperatuur instelt, kan het voedsel te gaar worden. En dat is precies wat je kan voorkomen met sous-vide koken.


4. Even wachten: Vanwege de constante temperatuur hoef je niet bang te zijn dat je eten te gaar wordt, omdat de uiteindelijk te bereiken temperatuur al staat ingesteld. Je hoeft dus alleen maar te wachten tot de bereidingstijd verstreken is. één nadeel hiervan is dat de recepten voor sous-vide koken vanwege de lagere temperaturen vaak vragen om een langere bereidingstijd. Dat kan soms wel langer dan een uur zijn, maar met een hogere temperatuur kan je deze tijd ook wat inkorten. Met enige ervaring kan je zelf inschatten op welke temperaturen jij de heerlijkste gerechten op tafel kunt zetten. 

Zorg ervoor dat je de tijd hebt en gebruik de tijd die je moet wachten om bijvoorbeeld een salade te maken.

Nauwkeurige temperatuur, perfecte resultaten

Om gerechten echt smakelijk te maken is koken met precisie bij elke stap cruciaal. Met de geavanceerde sensortechnologie van de AEG SensePro geniet je gegarandeerd van precisie dankzij de assistentie.

De SensePro®-inductiekookplaat is de persoonlijke sous-chef voor restaurantmaaltijden. De kookplaat communiceert met de temperatuursensor. Op deze manier kun je de temperatuur van jouw gerecht precies controleren. Hierdoor kan ook jij professionele resultaten bereiken door middel van kooktechnieken zoals sous-vide en heb je elke maaltijd onder controle dankzij de AEG SensePro.

Ingrediënten voor sous-vide koken

Wat kan je sous-vide koken?

Je kan ongeveer alles sous-vide koken. Vlees, vis en groenten en je kan er ook kruiden of sauzen aan toevoegen om je producten extra smaak te geven. Let er wel op dat de producten vaak van elkaar verschillen, het is erg lastig om groenten en vlees samen vacuüm te verpakken. De gaartijden kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Daarom kan je verschillende producten het beste apart verpakken. Op deze manier kan je verschillende producten tegelijkertijd bereiden. 

voordelen sous-vide koken

De voordelen van sous-vide koken

We hebben het al gehad over de geweldige smaak die je recepten kunt geven met sous-vide koken, maar sous-vide heeft nog een aantal andere voordelen ten opzichte van het traditionele koken.

Geen stress: Omdat het in een lange tijd gaar kan worden en het niet erg is als de producten iets langer in het waterbad liggen, hoef jij je geen zorgen meer te maken over rauwe kip of droog vlees.


Constante kwaliteit: Omdat je de temperatuur zo precies kunt instellen, kan je keer op keer het beste resultaat behalen. Wat voor recepten je ook aan het bereiden bent, alle producten worden gelijkmatig gaar.


Eenvoudig: sous-vide koken is heel eenvoudig. Als je het eenmaal geprobeerd hebt dan gaat er een culinaire wereld voor je open met heerlijke recepten.


Zo zie je maar hoe gemakkelijk sous-vide koken kan zijn. Wees dus niet bang om gebruik te maken van de mogelijkheid om sous vide te koken met een vacuümlade en een stoomoven van AEG. En als je nog niet overtuigd bent van de heerlijke smaak die sous-vide bij u in de keuken teweeg kan brengen, laat je dan overtuigen tijdens een van onze kookworkshops voor de stoomoven en ontdek onze heerlijke recepten voor de stoomoven.