Sous-vide koken , Hoe doe je dat?

Wat is sous-vide koken?

Je hebt de term ‘sous-vide’ misschien wel eens gelezen in culinaire recepten of gezien bij een chique restaurant. Maar sous-vide koken is helemaal niet moeilijk en de perfecte manier om jouw eten zo veel mogelijk smaak te geven.

Sous-vide is een Franse term en betekent “onder vacuüm”.
Sous-vide is dan ook niks anders dan vacuüm koken. Tijdens sous-vide koken verpak je etenswaren vacuüm in een speciale zak die je verwarmt in een waterbad. In dit bad kan je allerlei ingrediënten, zoals vlees, vis, maar ook groenten op een constante temperatuur laten garen. Met een sous-vide bereiding kan je voedsel op een hele precieze wijze koken. Vanwege de lage temperatuur zullen producten niet snel doorgaren, verbranden of taai worden. Wat is het resultaat? Jouw eten wordt niet droog, omdat het vocht niet kan ontsnappen en de marinades en smaakstoffen in de verpakking zullen bewaard blijven waardoor jouw recepten de meest volle en perfecte smaak krijgen. Hieronder staan een paar simpele stappen om sous-vide te koken.

Sous-vide koken in 4 stappen


1. Verpakken
: Plaats het voedsel in een vacuümzak die geschikt is voor sous-vide en zorg ervoor dat er geen lucht meer in zit zodat je de ingrediënten vacuüm afsluit. Dat kan met een vacuümlade of met een vacuümeermachine. 

2. Bereiding: Sous-vide koken kan op meerdere manieren, in een warmwaterbad of in de stoomoven. De SteamPro oven is de enige oven van AEG met een sous-vide functie. Naast sous-vide maaltijden bereiden in de oven kun je nu ook sous-vide koken op inductie met de AEG SensePro. Dankzij de meegeleverde temperatuursensor kun je zelf eenvoudig restaurantwaardige maaltijd bereiden door middel van sous-vide, doordat de temperatuur nauwkeurig wordt gemeten.

3. Stel de temperatuur in: Meestal geven recepten wel aan op welke temperatuur een gerecht bereid moet worden, volg dit nauwkeurig, want juist door eten ver onder het kookpunt te bereiden krijgen sous-vide bereidingen zijn smaak. 

4. Even wachten: Vanwege de constante temperatuur hoef je niet bang te zijn dat je eten te gaar wordt, omdat de uiteindelijk te bereiken temperatuur al staat ingesteld. Je hoeft dus alleen maar te wachten tot de bereidingstijd verstreken is. Recepten voor sous-vide koken vragen wel om een langere bereidingstijd. Met enige ervaring kan je zelf inschatten op welke temperaturen jij de heerlijkste gerechten op tafel kunt zetten. 

 

Wat zijn de voordelen van sous-vide koken?

We hebben het al gehad over de geweldige smaak die je recepten kunt geven met sous-vide koken, maar sous-vide heeft nog een aantal andere voordelen ten opzichte van het traditionele koken.

Constante kwaliteit: Omdat je de temperatuur zo precies kunt instellen, kan je keer op keer het beste resultaat behalen. Wat voor recepten je ook aan het bereiden bent, alle producten worden gelijkmatig gaar.


Eenvoudig: Sous-vide koken is heel eenvoudig. Als je het eenmaal geprobeerd hebt dan gaat er een culinaire wereld voor je open met heerlijke recepten.

Zo zie je maar hoe gemakkelijk sous-vide koken kan zijn. Wees dus niet bang om gebruik te maken van de mogelijkheid om sous-vide te koken met een vacuümlade en een stoomoven van AEG. 

Nauwkeurige temperatuur, perfecte resultaten

Om gerechten echt smakelijk te maken is koken met precisie bij elke stap cruciaal. Met de geavanceerde sensortechnologie van de AEG SensePro geniet je gegarandeerd van precisie dankzij de assistentie.

De SensePro®-inductiekookplaat is de persoonlijke sous-chef voor restaurantmaaltijden. De kookplaat communiceert met de temperatuursensor. Op deze manier kun je de temperatuur van jouw gerecht precies controleren. Hierdoor kan ook jij professionele resultaten bereiken door middel van kooktechnieken zoals sous-vide en heb je elke maaltijd onder controle dankzij de AEG SensePro.

Geniet langer van eten - AEG vacumeermachine VS4-1-4AG

Snelle luchtafzuiging gecombineerd met een sterke betrouwbare afdichting om ervoor te zorgen dat je voedsel langer kan worden bewaard.

Intuïtief en gebruiksvriendelijk
Automatische vacuümsysteemfunctie. Vacumeer & Seal of creëer handmatig het ideale vacuüm met de puls- en sealfunctie.

Compacte maat
Kleiner dan gewone vacuumsealers waardoor het in elke keuken past en laag geluidsniveau en goede geluidskwaliteit voor een aangename werking.

Voor alle soorten voedsel
Ideaal voor vers voedsel zoals vlees, vis en groenten, maar helpt ook om gekookt voedsel langer te bewaren. Ook geschikt voor sous-vide koken.

Sous-vide zakken

Vacuümmachine-zakken met BPA-vrije meerlaagse constructie voor het bewaren van voedsel en sous-vide koken. Ze helpen de versheid en voedingswaarden langer te behouden.

Voedsel langer vers en smakelijk houden
Zuurstof en vocht worden voor maximale versheid buitengesloten dankzij de 7-laagse constructie die bestand is tegen inprikken en scheuren. Speciaal ontworpen groeven met dubbele ribben verwijderen snel lucht met minimale druk op het voedsel.

Kant-en-klare voorgesneden zakken met handige afscheurperforatielijn
De zak is eenvoudig open te trekken als het voedsel klaar is. Geen schaar nodig.

BPA-Vrij en goedgekeurd door de FDA
Gemaakt van niet-giftige materialen die veilig zijn voor voedsel. Geen chemische lijm gebruikt in zakconstructie.

Universeel
Ontworpen voor gebruik met alle vacuümmachines (zoals onze VS414AG): ideaal voor sous vide koken, en bewaren en behouden van voedsel. Geschikt voor de vriezer, koelkast, koken, sudderen en sous vide koken.

50 x voorgesneden vacuümzakken met het formaat 22 cm x 30 cm

Ook verkrijgbaar in 2 vacuümmachine-rollen met een formaat van 28 cm x 6 m