Onze tips om handdoeken te wassen

Heerlijk, zo’n zachte handdoek om je mee af te drogen na het douchen, tenminste als ze nieuw zijn. Veel mensen merken na een aantal keren wassen dat hun nieuwe handdoeken stijver en stugger worden, terwijl ze zo heerlijk zacht aanvoelden. Om te kunnen blijven genieten van je handdoeken moet je ze ook op een goede manier wassen. Wij geven je een aantal tips zodat jij je handdoeken kan wassen op een manier dat ze altijd zacht en heerlijk fris zullen zijn. 

 

TIP 1: GA VOOR KWALITEIT

Als je nieuwe handdoeken koopt, ga dan niet voor de laagste kwaliteit. Handdoeken van goede kwaliteit hoeven niet heel duur te zijn. Badstof is gemaakt van katoenvezel, deze vezels worden in lussen geweven, waardoor de stof goed in staat is om vocht op te nemen. Handdoeken van goede kwaliteit zijn vaak wat dikker dan normaal en zijn beter in staat om vocht te absorberen. Zo voorkom je dat jij jezelf aan het afdrogen bent met een klamme handdoek. Bovendien zijn deze handdoeken ook wat beter bestand tegen hogere temperaturen en kunnen ze vaker gewassen worden, voordat ze versleten zijn.

Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen

Je zou zeggen dat een wasverzachter je was zachter maakt, bovendien ruikt je wasgoed ook nog eens extra lekker. Toch gaat dit voor handdoeken niet helemaal op. Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken. Dit kan je ook voorkomen met de Ökomix-technologie in de wasmachines van AEG. Deze wasmachines mengen het wasmiddel en de wasverzachter voordat het in aanraking komt met je was.

Tip 3: strijk je handdoeken niet

Net als bij het gebruiken van wasverzachter zou je denken dat het strijken van je handdoeken in zachtere handdoeken resulteert, maar als je handdoeken te heet strijkt dan kunnen de katoenvezels beschadigen. Hierdoor wordt het absorberend vermogen van je handdoek minder, waardoor je sneller met een natte handdoek zit. 

TIP 4: DOE JE HANDDOEKEN IN DE DROGER

Als je handdoeken in de buitenlucht laat drogen of aan het wasrek op zolder, dan worden de handdoeken vaak wat stijver als ze opgedroogd zijn. Kies een droogprogramma dat niet te heet is, zodat de katoenvezels van je handdoek niet beschadigen. Als het programma klaar is moet je de handdoeken direct uit de droger halen voor het meest zachte resultaat.

TIP 5: WAS HANDDOEKEN APART

Handdoeken kunnen harder slijten als je ze bij andere kleding mee wast, bovendien kunnen pluisjes van je handdoeken op je andere kleding terecht komen. Wil je een stapel handdoeken wassen? Doe ze dan apart in de wasmachine.

TIP 6: VOUW JE HANDDOEKEN NIET OP

Meestal moeten alle handdoeken in een kastje of in een lade in de badkamer opgeborgen worden. Door ze op elkaar te stapelen en in de kast te proppen, kunnen de handdoeken niet meer luchten, waardoor ze ook minder zachter worden. Het is beter om de handdoeken, nadat ze uit de droger komen, even los te schudden en losjes op te rollen. Je kunt ook altijd een aantal handdoeken alvast aan het handdoekenrek hangen, zodat je in ieder geval voorzien bent van een aantal lekkere, zachte handdoeken.

Tip 7: Was niet op een hoge temperatuur

Er zijn veel misverstanden rondom wasvoorschriften, bovendien denken veel mensen dat wasgoed niet goed schoon wordt als het niet heet genoeg gewassen wordt. In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur.

Tip 8: was niet te lang en te veel

Uiteindelijk slijten je kleren ook door het wassen. Je ontkomt er niet aan dat je zachte handdoeken wat ruwer aanvoelen en minder goed absorberen. Wil jij je handdoeken wassen en zo toch zo lang mogelijk zacht en fris houden? Ga dan op zoek naar een wasmachine voorzien van sensoren die het gewicht en de vuilgraad van de was kunnen meten. Zodat je wasprogramma nooit te lang duurt en onnodige slijtage voorkomen wordt.

Tip 9: Gebruik niet te veel middeltjes

Omdat wij gek zijn op frisse kleding die lekker ruikt, zijn wij geneigd om een flinke schep waspoeder toe te voegen aan onze was. Maar de zeepresten in de handdoek kunnen er weer voor zorgen dat de handdoek wat ruwer wordt. En pas helemaal op met bepaalde middeltjes als chloor. Niet alleen verbleken je handdoeken hierdoor, ze beschadigen ook nog eens. 

Tip 10: Nieuwe handdoeken wassen

Wanneer je nieuwe handdoeken koopt, staat er op de verpakking of het label vaak dat je ze voor gebruik moet wassen. Als je dit niet doet, zal je merken dat je handdoek niet gelijk goed droogt. Ook kan je nieuwe handdoeken in azijn laten weken. Giet een beetje azijn in een teil met water en doe hier wat azijn bij. Laat de handdoeken hier een paar uur of een nacht inliggen. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe handdoeken beter zullen drogen!

TIP 11: GEBRUIK DE AEG VLEKKENPEN

Zit er een hardnekkge vlek in een van je handdoeken? Gebruik dan de ultasone vlekkenpen van AEG. Behandel de vlek voor het wassen met de ultrasone golven van de vlekkenpen, dit zorgt ervoor dat je wasmachine zelfs de meest hardnekkige vlekken kan verwijderen. Hierdoor is met de hand schrobben verleden tijd en behouden je handdoeken hun kwaliteit en zachtheid. 

Was- en droogaccessoires

Doe de was op jouw manier en zorg voor jouw apparaten met wasmachine accessoires die tijd en moeite besparen. Onze wasmachine accessoires omvatten een groot aanbod. Van een ultrasone vlekkenpen tot wasmachine ontvetter, onze wasmachine accessoires bieden voor ieder wasmachine gerelateerd probleem een oplossing.