1. Snij een van de sjalotten in blokjes en hak de rest fijn. Bestrijk een grote vuurvaste schaal met wat olijfolie en doe er de plakken pompoen en de gehakte sjalotten in.
2. Zet de vis op niveau 2, kies het 'Lage Vochtigheid'-programma en laat garen op 180°C gedurende 15 minuten.
3. Blancheer of stoom de spinazie tot de blaadjes net week worden, laat uitlekken, schrik onder koud water en laat opnieuw uitlekken. Knijp de spinazie uit om nog resterend vocht te verwijderen en hak fijn.
4. Snij de kop van de vissen, maar laat de staartvinnen zitten. Oefen lichte druk uit met je duim en wrijf via de binnenkant over de ruggengraat van de kop naar de staart. Verwijder dan voorzichtig de ruggengraat.
5. Open de sardines, leg ze op het werkvlak met het vel naar beneden en bestrooi met een snufje zout.
6. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en voeg de in blokjes gesneden sjalot en de geperste knoflook toe. Bak even aan en voeg dan de peterselie, pijnboompitten en het broodkruim toe. Kruid met peper en zout, haal van het vuur en meng er de gehakte spinazie en geraspte pecorino doorheen.
7. Verdeel de vulling over de gefileerde sardines en rol voorzichtig op naar de staart toe. Haal de schaal uit de oven, leg de sardinerolletjes op de groenten, met de staarten naar omhoog en laat stomen op dezelfde stand gedurende 5 minuten of tot de vis gaar is.
Het geheim van de chef
Sardines zijn gezond, duurzaam en lekker – wat wil je nog meer? Alleen de bereiding kan soms wat lastig zijn. Maar met dit recept worden je inspanningen dubbel en dik beloond.
Bereidingstijd
Ca. 15 + 5 minuten