Wat kunt u allemaal doen met een combi-stoomoven?

AEG heeft een ruime keuze aan multifunctionele stoomovens, voor elke keuken zit er wel een oven in ons assortiment. Onze combi-stoomovens kunnen alles wat een gewone heteluchtoven ook kan, maar de toevoeging van stoom aan uw gerechten geeft een extra dimensie aan het koken. Of u nu een ervaren kok bent of niet, voor iedereen bieden deze ovens uitkomst. We leggen een aantal functies aan u uit en laten zien welke voordelen een combi-stoomoven heeft ten opzichte van een gewone oven of magnetron. Onderaan de pagina vindt u een overzichtelijke tabel met daarin de verschillen tussen onze verschillende combi-stoomovens.Bekijk de AEG stoomovens

Bekijk de AEG stoomovens

Waarom een stoomoven?

De techniek van het stomen is al eeuwen oud, maar de stoomoven lijkt steeds populairder te worden. Toch weet niet iedereen wat de voordelen van een stoomoven zijn ten opzichte van een conventionele oven of combimagnetron. Wij sommen een aantal voordelen voor je op en vertellen je alles over de vele functies en eigenschappen van de stoomoven.    

1. Je kan hele maaltijden tegelijk in de oven doen. Stop zalm, asperges, cherrytomaatjes tegelijktertijd in de oven en na 11 minuten kan je al aan tafel.

2. Een combi-stoomoven is multifunctioneel. Je kan de stoomoven gebruiken om te ontdooien, opwarmen (regenereren), pocheren, grillen, etc. Met een stoomoven heb je dus geen oven of magnetron nodig.

3. Je kunt ruimte besparen in je keuken. Doordat je alles in de stoomoven tegelijk kan bereiden, heb je niet per se meer een grote kookplaat met vijf pitten nodig of andere apparaten.

4. Je hebt minder vaat. Doordat alles tegelijk in de oven gaat heb je ook minder afwas. Je hoeft namelijk niet elk ingrediënt apart te bereiden.

5. Je kan gerechten heel precies bereiden. Met een combi-stoomoven kan je gerechten op een hele precieze temperatuur bereiden, daardoor zal het eten niet aanbranden of te gaar worden.

6. Minder schoonmaken. De stoomovens van AEG beschikken over zelfreinigende programma’s. Zo ben je bijna geen tijd kwijt aan het reinigen van de oven.

7. Je eten heeft meer smaak. Door te stomen blijft de smaak van je voedsel beter behouden, waardoor jij in je eigen keuken kunt koken als een chef.

8. Het is erg gezond. Niet alleen blijft de smaak behouden, ook voedingsstoffen, vitamines en mineralen blijven behouden. Daardoor haal je meer voedingsstoffen uit je gerecht.

Kerntemperatuursensor

Rood, medium of doorbakken? Het kan allemaal door gebruik te maken van de kerntemperatuursensor. Hiermee kiest u exact welke kerntemperatuur uw stuk vlees moet hebben voor een perfecte bereiding. Op basis van het soort vlees geeft de oven al aan welke temperatuur nodig is voor rood, medium of doorbakken. Zo wordt vlees klaar maken nog gemakkelijker.

Stomen en hetelucht

Stomen is gezonder en lekkerder doordat de smaak en textuur behouden blijft. Wilt u meer weten over de voordelen van stomen? Bekijk dan onze pagina over het gebruik van stoom. U kunt 100% stoom gebruiken voor het stomen van groente, vis en rijst. Daarnaast kunt u ook eieren bereiden, opwarmen, ontdooien, pocheren of blancheren. 

Met een combi-stoomoven kunt u naast volledig stomen ook koken met veel, medium en weinig vocht in combinatie met hetelucht. Veel vocht gebruikt u voor het maken van delicate gerechten als flan, pudding, terrines en vis. Met medium vocht maakt u de lekkerste broodjes en stoofvlees klaar en weinig vocht gebruikt u voor het bereiden van vlees en ovenschotels. 

Deeg laten rijzen en brood bakken

Het lekkerste aan vers brood is natuurlijk de krokante korst. Door te bakken met stoom wordt brood luchtiger, rijst het beter en wordt de korst krokanter dan bij bereiding in een gewone oven.  Naast het bakken van brood hebben de ovens ook nog eens een functie om brood te laten rijzen. Stoom verbetert en versnelt de deegbereiding en voorkomt dat het deeg uitdroogt en houdt het elastisch. Het perfecte brood maakt u dus in een van onze combi-stoomovens. Lees ook onze handige baktips voor in de stoomoven. 

Sous-vide bereiding (alleen SteamPro)

Met de sous-vide techniek bereidt u gerechten op een constante, lage temperatuur waardoor smaak en textuur behouden blijven. U doet alle ingrediënten in een vacumeerzak en legt deze vervolgens in de SteamPro-oven. Hierna nog even kort in de pan voor een beetje kleur en het gerecht kan worden geserveerd. AEG maakt sous vide koken voor iedereen gemakkelijk. 

Inmaken en drogen

Met de inmaakfunctie op de combi-stoomoven kunt u, door gebruik te maken van weckpotten, fruit en groente inmaken/wecken. Daarnaast is het ook mogelijk om ze in de oven te drogen op lage temperatuur. 

Functies op de ovens van AEG

Naast alle bovengenoemde functies zitten er nog een aantal handige opties op onze combi-stoomovens:

  • Snelopwarmfunctie

U hoeft nooit meer uw oven voor te verwarmen met de snelopwarmfunctie. U stelt de juiste temperatuur in en de oven bereikt in een mum van tijd de juiste temperatuur.

  • Geheugenfunctie voor vaak gebruikte instellingen*

Met de geheugenfunctie in de ovens van AEG kunt u uw favoriete instellingen opslaan. Wilt u die heerlijke kip van vorige week weer bereiden? U kunt de precieze instellingen terugvinden in uw oven.

  • 75 geïntegreerde recepten*

Geen inspiratie? Geen probleem! De ovens van AEG hebben maar liefst 75 voorgeprogrammeerde recepten.

Bent u benieuwd naar de inbouwapparatuur van AEG? Kijk dan op onze productenpagina voor de stoomoven.

*Afhankelijk van model

De ervaringen van onze workshop deelnemers

Tijdens onze workshops van de AEG Cooking Club kan jij uitgebreid kennis maken met de SteamPro combi-stoomoven van AEG. Overweeg jij om je in te schrijven voor een workshop? Of wil je wat meer informatie over de SteamPro stoomoven? Lees dan eens de ervaringen van de deelnemers van de workshops van AEG en laat uinspireren door hun verhaal. 

Ervaringen van anderen

VERSCHILLEN TUSSEN DE COMBI-STOOMOVENS VAN AEG

Er zijn veel verschillen tussen de ovens van AEG. In de tabel hieronder vindt u een overzicht met alle functies per type stoomoven. Denkt u slechts beperkt stoom te willen gebruiken dan is een SteamBake oven geschikt voor u. Wilt u stomen als een chef-kok, dan is een SteamPro stoomoven het beste type oven voor u. 

Zie hieronder onze vier smaakmakers op een rijtje: