Gnocchi met citroen-saliesaus

Gnocchi met citroen-saliesaus

Gnocchi met citroen-saliesaus

Door ze te stomen blijven de gnocchi licht en luchtig in dit recept dat bruist van de klassieke Italiaanse smaken.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

Gnocchi
500 g aardappelen
160 g bloem
1 eierdooier
1½ tl. zout
1 snufje geraspte nootmuskaat
Maïzena

Saus
½ bosje salie
1 citroen
80 g ui, fijngehakt
40 g boter
Peper en zout
50 ml witte wijn
250 ml room

Bereiding

1. Maak de aardappelen schoon, zet ze op niveau 3, kies het 'Stomen'-programma en stoom ze op 99°C gedurende 60 minuten, afhankelijk van de grootte. Laat ze volledig afkoelen, schil ze en voer ze door een pureeknijper.

2. Maak een deeg met de aardappelen, bloem, eierdooier, zout en nootmuskaat. Verdeel in vijf delen en rol elk stuk in 'koordjes' ter dikte van een duim. Bestrooi het werkvlak licht met bloem zodat het deeg niet gaat kleven.

3. Snij de koordjes in stukken van 2 cm en doe ze in een ovenschaal, bestrooid met wat bloem. Zet de gnocchi op niveau 2, kies het 'Stomen'-programma en stoom op 99°C gedurende 30 minuten.

4. Voor de saus: pluk salieblaadjes van de steeltjes. Hou er 8 opzij voor de afwerking en hak de rest fijn. Rasp en pers de citroen.

5. Sauteer de fijngehakte ui in de boter en kruid naar eigen smaak met peper en zout. Voeg de witte wijn toe en laat 2 minuten pruttelen. Doe er dan de room bij en laat tot twee derde indikken. Doe er de fijngehakte salieblaadjes, geraspte citroenschil en het citroensap bij.

Het geheim van de chef
Gnocchi zijn het best als ze gemaakt zijn van bloemige of zetmeelrijke aardappelen die al wat ouder zijn – de oogst van vorig jaar is ideaal. Bereid ze indien mogelijk de dag vooraf en laat ze een nachtje rusten in de koelkast.

Serveertip
Meng de gestoomde gnocchi met de saus en serveer op voorverwarmde borden. Werk af met salieblaadjes, een beetje geraspte Parmezaanse kaas en peper en zout.

Bereidingstijd
Ca. 50-60 / 30 minuten

Lees meer