Savooiekool gevuld met couscous, rozijnen, amandelen & mangochutney

Dit recept is ontstaan door een samenwerking tussen AEG en Delicious.magazine.

Eten alsof je in een toprestaurant zit, dat wil je toch? Met de AEG SteamPro multifunctionele stoomoven is iedereen een sterrenchef. Uit dit ge-wel-di-ge keukenapparaat komen de knapperigste en kleurrijkste groenten, de zachtste vis en het meest malse vlees. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze savooiekool gevuld met couscous, rozijnen, amandelen & mangochutney?

Ingrediënten

  • 1,5-2 kg savooie- of wittekool 1 grote
  • 75 g geschaafde amandelen
  • 3 el ras el hanout
  • 2 el olijfolie
  • 75 g blanke rozijnen
  • 300 g couscous
  • rasp van 1 citroen
  • 150 ml groentebouillon
  • 15 g verse munt blaadjes geplukt
  • 6 kant-en-klare pappadums

voor de mangochutney*

  • 2 rijpe mango’s geschild en in stukjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 1 chilipeper zaadjes verwijderd, fijngesneden
  • 1 el olijfolie
  • 2 el rode-wijnazijn
  • 2 el bruine basterdsuiker

Bereiding

1. Leg de savooiekool voor je neer en verwijder de grote losse bladeren, bewaar deze voor later. Draai de kool nu om zodat hij op zijn kop ligt. Snijd met een scherp mesje voorzichtig het hart uit de kool en hol een deel van de kool uit voor de vulling, de kool moet intact blijven.

2. Verhit de koekenpan en rooster het amandelschaafsel goudbruin. Voeg nu 2 el olijfolie en de ras el hanout toe. Roer dit tot het lekker gaat geuren en zet het vuur uit.

3. Leg de blaadjes munt op elkaar en rol strak op. Snijd van het rolletje flinterdunne reepjes, ook wel een chiffonade genoemd.

4. Doe de couscous in een kom en meng met de groentebouillon, citroenrasp, de rozijnen en het amandel-kruidenmengsel, breng op smaak met zout en peper. Roer goed door.

5. Vul de kool met het couscousmengsel en dek af met de overgebleven koolbladeren, zodat je de opening niet meer ziet. Leg voorzichtig in een schaal en stoom 40 min. in de oven op 99°C.

6. Verhit een steelpan op laag vuur en voeg de olijfolie toe. Roerbak de ui samen met de knoflook en rode peper glazig, let op dat het niet verkleurt. Voeg de mangoblokjes toe samen met de azijn en basterdsuiker. Laat 30 min. op laag vuur pruttelen. Evt. kun je de chutney pureren, maar je kunt het ook grof laten.

7. Haal na 40 min. de kool uit de oven en leg op een grote schaal. Serveer in zijn geheel; snijd het pronkstuk pas aan tafel aan. Serveer met de mangochutney en pappadums.

* Geen tijd om zelf mangochutney te maken? Koop dit dan kant-en-klaar in een potje.