Charlotte van aardbeienbavarois

Zoals altijd bestaat de finale uit 3 onderdelen, waarvan het maken van een dessert er eentje is: een bavarois van aardbei die in een sterrenzaak niet zou misstaan. Onderstaande is een wat royalere versie, met een klassieke aardbeienbavarois letterlijk en figuurlijk in het middelpunt.

Ingrediënten voor 6-8 personen:

•  8 blaadjes gelatine

•  650 g aardbeien

•  120 g witte basterdsuiker

•  2 eiwitten

•  6 el sinaasappellikeur

•  4 takjes dragon

•  100 g frambozenkoekjes (De Strooper)

Benodigdheden:

Hoge taartvorm van 18-20 cm doorsnee.

Bereidingswijze:

1. Week de gelatine in koud water.

2. Pureer 450 g aardbeien met 50 g van de suiker.

3. Verwarm 3 el van de sinaasappellikeur in een steelpannetje.

4. Haal van het vuur en los hier de gelatine in op. Roer door de aardbeienpuree en laat dikker worden in de koelkast. Dit noemen ze ‘hangen’. Controleer regelmatig of het mengsel al opstijft.

5. Klop de eiwitten stijf met 25 g van de suiker.

6. Klop de slagroom lobbig met de rest van de suiker.

7. Spatel eerst het eiwit en dan de slagroom snel door de aardbeienpuree.

8. Doe het mengsel in een met water omgespoelde vorm en laat 3 uur opstijven in de koelkast.

9. Stort de bavarois op een schaal en zet de koekjes er tegenaan.

10 Halveer de overgebleven aardbeien en meng ze met de dragon en de rest van de sinaasappellikeur. Leg de aardbeien op de charlotte.