Gevulde koeken

De kandidaten kregen de opdracht een gevulde koek te maken. Het hoefde niet perse de klassieke versie te zijn, ook een variatie erop mocht, als-ie maar gevuld is. Een opdracht die tot grote stress en culinaire blokkades leidde… Dit recept is voor een tamelijk traditionele versie, met een kleine twist door de citrus in de amandelspijs, en een wat brosser koekje. Heus niet moeilijk!

Ingrediënten

(Ca 12-14 stuks)

- 400 g bloem

- 250 g roomboter

- 200 g basterdsuiker

- mespunt zout

- 2 el koud water

- 200 g amandelspijs

- 1 sinaasappel

- 1 citroen

- 2 eieren

- 16 garneeramandelen

Benodigheden

- deegroller

- steker (of glas) van ca 10 cm

- keukenmachine 

Bereidingswijze

•  Maak in de keukenmachine of met de hand een deeg van bloem, boter, suiker, zout en water. Kneed tot samenhangende bal en verdeel in tweeën. Pak elke bal in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.

•  Verwarm de oven voor op 200 C.

•  Meng de amandelspijs met de rasp van een halve sinaasappel en een halve citroen.

•  Kneed het deeg snel door. Rol 1 bal deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ca 3 mm dik. Steek er met een steker of een glas van ca 10 cm 12-14 rondjes uit. Gebruik de restjes deeg om nieuwe rondjes uit te steken.

•  Verdeel de amandelspijs over de helft van de rondjes en laat aan de randen ca 1,5 cm vrij.

•  Klop de eieren los en bestrijk het deeg rondom de amandelspijs met ei met behulp van een kwastje.

•  Leg de andere deegplakjes erop en druk goed aan. Bestrijk met de rest van het ei en leg in het midden van elke koek een halve amandel.

•  Leg de koeken op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 10-12 minuten goudbruin en gaar in de oven.