Tips & tricks voor het gebruik van jouw droger

Tips & tricks voor het gebruik van jouw droger

Heb je een droger van AEG, maar kom je graag meer te weten over de manier waarop je een droger het beste kunt gebruiken en onderhouden én van welke functies je zoal gebruik kunt maken? Wij geven je graag tips mee, zodat jouw wasgoed perfect wordt gedroogd. Zo blijven de kledingstukken die je vaak draagt eruitzien en aanvoelen als nieuw, elke dag weer. 

Installatie

Onze AEG-drogers zijn ontworpen om vele jaren uitstekend te presteren. Met behulp van innovatieve technologieën die jouw leven gemakkelijker maken. Voor het installeren van de droger is het belangrijk om de achterkant van het apparaat tegen de muur te plaatsen. Ook is het van belang dat er lucht tussen het apparaat en de vloer kan circuleren. Tijdens de installatie van de droger kan het water op twee verschillende manieren worden afgevoerd: via een waterreservoir of via een slang naar de waterafvoer. Welke afvoermanier bij jouw droger past, is afhankelijk van het type droger dat je bezit. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor meer informatie over het installeren van de droger.

Vullen

Ervaar ultieme droogprestaties met de verschillende droogprogramma’s van AEG die elk een uniek resultaat bieden. Het is niet meer nodig om wasgoed uit te zoeken of bang te zijn dat synthetische kleding te heet wordt gedroogd. Gebruik de programmakeuzeknop om een passend droogprogramma te selecteren. Het is van belang om je aan de maximale belading van het programma te houden om zo ruimte over te laten in de trommel.

Tip: Doe niet te veel in de wasdroger. Wanneer je kleding ruimte geeft om te 'ademen', droogt deze sneller.

Droogtegraad instellen

Na het kiezen van het juiste droogprogramma kun je het gewenste droogniveau selecteren of wijzigen om tot het door jou gewenste droogresultaat te komen. Je kunt kiezen tussen de strijkdrooggraad, kastdrooggraad, kastdrooggraad+ of de extra-drooggraad. De verschillende droogniveaus geven aan hoe droog je wasgoed wordt. Met de kastdrooggraad is je wasgoed droog genoeg om zo in de kast te leggen, terwijl je wasgoed bij de strijkdrooggraad nog licht vochtig is, zodat je het gemakkelijk kunt strijken.

Tijdprogramma instellen

De droogprogramma’s voor Katoen, Synthetica en Gemengde stoffen zijn voorzien van de optie Tijd. Hiermee kun je het droogprogramma instellen van minimaal 10 minuten tot maximaal 2 uur. Hiernaast is er een prettige en gemakkelijke mogelijkheid om een startuitstel in te stellen bij alle droogprogramma’s. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor meer informatie over het in-en uitstellen van de programmatijd.

Tips voordat kleding de droger ingaat

Je kunt nu gerust al jouw kledingstukken in de droger stoppen, zonder bang te zijn dat ze krimpen of te heet worden gedroogd. Waar je goed op moet letten is dat katoen en synthetisch wasgoed gescheiden worden. Voor deze stoffen wordt een andere droogtijd gebruikt. Indien je in het bezit bent van een AEG-droger met een Mix XL-programma kunnen katoen en synthetisch wasgoed zonder sorteren eenvoudig samen worden gedroogd. 

Wat houden de verschillende wassymbolen in?

In elk kledingstuk of stuk textiel hangt een waslabel of etiket aan de binnenkant. Dat waslabel geeft informatie over de herkomst van het product, over de materialen en ook over de manier waarop het gewassen of gedroogd kan worden. Maar wat betekenen al die symbolen precies? En moeten we die wel echt zo strikt interpreteren? Tipje van de sluier: nee. De technologieën zijn reeds zo geëvolueerd dat apparaten veel zachter wassen en drogen zonder kleding te beschadigen. Zo mag bijvoorbeeld kleding waarop “enkel handwas” staat, vaak ook gewoon in de wasmachine.

Droogprogramma bepalen

De verschillende droogprogramma’s van AEG bieden stuk voor stuk een perfect droogresultaat. Voor elk type wasgoed is er een passend programma beschikbaar met unieke eigenschappen die aan jouw wensen voldoen. Bijvoorbeeld speciale programma’s voor kwetsbare stoffen, zoals zijde en lingerie. Deze worden met warme lucht en specifieke trommelbewegingen gedroogd. Zo geniet je nog veel langer van je favoriete kledingstukken.

Outdoor-programma

Bovendien beschikken onze drogers over een Donsjassen-programma. Ideaal voor wintersportkleding, of bijvoorbeeld een gewatteerd donzen jack. De nieuwe 3DScan-technologie van AEG zorgt ervoor dat ook de binnenkant van je gevoerde items volledig gedroogd wordt. Deze technologie herkent het vochtgehalte binnenin het wasgoed en past de looptijd hierop aan. Hierdoor behouden je donsjassen hun thermische isolatie tot wel 30% beter vergeleken met het aan de lucht drogen. De tijd en het energieniveau van dit programma worden automatisch ingesteld, dankzij sensorgestuurde technologie. Dit zorgt voor een optimaal resultaat. Zo haal jij het meeste uit je gevoerde kleding.

Kort programma

Je wilt je favoriete kledingstuk dat net uit de wasmachine komt dragen? Geen probleem! Onze drogers beschikken over een kort programma, waarbij je gemakkelijk een aantal items mee kunt drogen. Het is verstandig om de droger niet volledig te vullen om tot een perfect droogresultaat te komen. Deze functie wordt niet aangeraden voor dagelijks gebruik.

ECO-functie

De speciale ECO-functie van AEG zorgt ervoor dat je wasgoed zo zuinig mogelijk gedroogd wordt. Het stroomverbruik wordt op het minimumniveau ingesteld. Deze ECO-functie is standaard ingesteld op alle droogprogramma’s.

Opfrisfunctie

Ruiken je kledingstukken een beetje muf, maar vind je het niet nodig om ze te wassen? Dan is het opfrisprogramma van AEG een goede keuze. Deze functie ontdoet textiel van muffe luchtjes zoals sigarettenrook met koude lucht of stoom, waardoor het weer fris gaan ruiken. Hierdoor kan een wasbeurt achterwege blijven. Makkelijk én het scheelt tijd en energiekosten. De maximumlading van de opfrisfunctie mag niet meer zijn dan 1 kg.

Wolprogramma

Wollen kleren in de droger? Geen probleem. Onze drogers beschikken over het Woolmark-certificaat. Dit betekent dat je er zeker van kunt zijn dat wollen kledingstukken perfect gedroogd worden. Zelfs speciale soorten wol en andere fijne, delicate stoffen die alleen voor de handwas bestemd zijn, kunnen probleemloos gedroogd worden. De droger past zijn trommelbewegingen aan, waardoor ook wollen kledingstukken gegarandeerd niet krimpen. 

Optie Startuitstel

Onze droogprogramma’s zijn voorzien van de gebruiksvriendelijke optie Startuitstel. Hiermee kun je de start van een droogprogramma met minimaal 30 minuten tot maximaal 20 uur uitstellen. Nadat je een droogprogramma hebt geselecteerd, kun je met de toets Startuitstel de tijd instellen waarop je wenst dat het programma van start gaat. Om de tijd te activeren druk je op de toets Start/Pauze. De resterende tijd tot het apparaat in werking treedt wordt op het display weergegeven. 

Optie Kinderslot

De kinderbeveiligingsfunctie voorkomt dat kinderen met het apparaat spelen. Deze functie blokkeert alle toetsen en de programmakeuzeknop. Om de kinderbeveiligingsfunctie te activeren, druk je gelijktijdig op Drogen Plus en Reverse Plus totdat het symbool op het display wordt weergegeven. Met deze toetsen kun je het kinderslot ook weer uitschakelen. Je kunt de functie zowel voor- of nadat je het droogprogramma start activeren.

Zoemer aan-en uitzetten

Onze drogers van AEG zijn standaard voorzien van een zoemer die te horen is wanneer de cyclus is beëindigd of wordt onderbroken. Ook bij de start en het einde van de antikreukfase is de zoemer actief. Indien je dit niet prettig vindt kun je dit met de functie Zoemer ook uitschakelen. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor meer informatie over het in-en uitschakelen van de zoemer.

Belang reiniging en onderhoud

Op deze pagina zullen we stap voor stap behandelen hoe jij op eenvoudige wijze jouw AEG-droger kunt reinigen en onderhouden. Dit is van belang voor het behoud van de beste droogresultaten. Indien het apparaat slecht onderhouden wordt, zal de droger minder goed presteren, meer energie verbruiken en misschien zelfs brandgevaar veroorzaken. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor meer informatie over het reinigen en onderhouden van de droger.

Reiniging filter

Aan het einde van elke droogbeurt zal het lampje 'Filter Reinigen' aangaan om je eraan te herinneren dat het filter gereinigd moet worden. Dit filter vangt pluisjes op die ontstaan wanneer het wasgoed gedroogd wordt. Je reinigt het filter door het uit het apparaat te halen, open te maken, de pluisjes weg te halen en indien nodig met water af te spoelen. Vergeet ook niet om af en toe de ruimte waar je het filter in plaatst te reinigen met een stofzuiger.

Reiniging Condensor

Per droger verschilt het of de condensor uit het apparaat gehaald kan worden, of vastzit in het apparaat. Indien deze uit het apparaat gehaald kan worden, spoel je hem af met water, haal je een vochtige doek door de ruimte waar de condensor zich bevindt en plaats je hem weer terug. Indien de condensor vast gemonteerd is in de droger, kun je het rooster van de condensor reinigen met de borstel van je stofzuiger. Raadpleeg de gebruikershandleiding, voer het typenumer in van jouw apparaat voor meer informatie over het reinigen van de condensor.

Reiniging trommel en sensor

Bij het schoonmaken van de wasdroger reinig je ook de droogtrommel zelf. Hier kunnen namelijk wasmiddel- en wasverzachterresten in blijven zitten. Het wordt aangeraden om eens in de maand met een vochtige doek de sensor in de droogtrommel schoon te maken. Wanneer je de sensor reinigt, past het programma zich beter aan aan de hoeveelheid wasgoed en blijft de droger goed functioneren.

Tips droogresultaten

Na verloop van tijd kunnen de droogresultaten van jouw AEG-droger minder goed worden. Hier kunnen een aantal oorzaken aan ten grondslag liggen. We geven je graag enige tips om dit tegen te gaan, zodat jij zo lang mogelijk kunt genieten van de beste droogresultaten. Om jouw AEG-droger optimaal te laten werken is het van belang hem goed te reinigen en te onderhouden. Onder het kopje ‘Reiniging & Onderhoud’ lees je hier meer over. 

Vermijden wasverzachter

Dankzij onze nieuwe droogtechnologieën is het niet meer nodig om wasverzachter te gebruiken. Onze programma’s creëren namelijk hetzelfde effect als het gebruik van wasverzachter. Verder slaan de stoffen die in wasverzachter zitten neer op de sensoren in de droger, wat storingen kan veroorzaken. Daarnaast droogt je wasgoed beter wanneer er geen wasverzachter gebruikt wordt.

Kreuktips

Er is niets zo vervelend als kreukels in je kleding. Strijken kan een oplossing zijn, maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Onze drogers zijn voorzien van de praktische functie Antikreuk. Dit is een verlengde fase van minimaal 30 minuten na het beëindigen van de droogcyclus. Deze functie voorkomt dat het wasgoed kreukt. Het wasgoed kan tijdens de antikreukfase uit de machine gehaald worden.

Droogtrommeldoekjes

Droogtrommeldoekjes zijn handige polyester doekjes die je samen met je schone was in de droger stopt. In de doekjes zit wasverzachter en parfum, wat ervoor zorgt dat je wasgoed heerlijk geurend en zacht wordt. Verder zorgen de doekjes ervoor dat je wasgoed gemakkelijk te strijken is en dat het niet statisch en gekreukt de droogtrommel uitkomt. 

Connectivity

Ervaar zorg op maat door je droger te verbinden met de My AEG Care-app. Door middel van de app behoud je de volledige controle over je wasgoed. Je kunt het gewenste droogprogramma selecteren en starten vanuit de app. Tijdens de cyclus zal de app de status op het scherm weergeven en een melding geven wanneer het programma klaar is. De My AEG Care-app geeft je ook altijd het beste advies voor de verzorging van je kleding door middel van aanbevelingen in droogprogramma’s.