Wat betekenen de wassymbolen op mijn kleding?

Wat betekenen de wassymbolen op mijn kleding?

Wat betekenen de wassymbolen op mijn kleding?

wasvoorschriften label

We zijn zuinig op onze kleding, vooral als ze nieuw zijn, maar het lijkt wel of onze kleding na een paar keer wassen er steeds slechter uit gaat te zien. En dat is zonde, zeker als je favoriete kledingstukken daardoor voor eeuwig in de kast blijven liggen. Vaak raadplegen wij de wassymbolen op onze kleding om onze kleren zo lang mogelijk mooi te houden, maar dat is niet altijd de beste manier om je kleding te verzorgen. Veel wasvoorschriften zijn achterhaald en kunnen er juist voor zorgen dat kleding snel vaal wordt of gaat slijten. Wij zetten alle wassymbolen voor jou op een rij en we vertellen je waar je op moet letten bij het wassen van je kleding om ze zolang mogelijk mooi te houden.  

Wat voor soorten wassymbolen zijn er?

Wassymbolen zijn op te delen in vier verschillende categorieën, deze wasvoorschriften hebben vooral te maken met de behandeling van je kleding. De wassymbolen die we vandaag de dag kennen zijn de ISO-pictogrammen die het handelsmerk van Ginetex zijn. Oorspronkelijk waren deze pictogrammen bedoeld om huisvrouwen en aanstaande huisvrouwen te informeren over het behandelen van textielsoorten waar zij nog niet bekend mee waren. Over het algemeen zijn er voorschriften voor het wassen, strijken, stomen en het bleken van je kleding. Je zult niet al je kleding bleken en stomen, maar wassen en strijken is aan de orde van de dag. Wij leggen uit welke verschillende betekenissen de symbolen kunnen hebben.

Lees meer

Wat betekenen de wassymbolen bij het wassen?

 

 • Het wassymbool met de wasvoorschriften om je kleding te wassen kan je herkennen als de vorm van een wasteil met een watergolfje erin.
 • Het waslabel met een kruis er doorheen geeft aan dat je dit kledingstuk beter niet kunt wassen, in dit geval moet je de kleding meestal stomen.
 • Zie je een hand op het symbool staan? Dit waslabel betekent dat jij je kleding het beste met de hand kunt wassen, maar tegenwoordig hebben onze wasmachines speciale wasprogramma’s waarmee je zelfs de meest delicate kleding kunt wassen. Vaak staat op de wasmachine zelf ook aangegeven welk programma je moet gebruiken bij de handwas. Het getal dat op dit waslabel staat geeft aan op welke temperatuur jij deze kleding moet wassen.
 • De temperatuur kan 30, 40, 60 of zelfs 95 graden Celsius zijn. Fijne kleding en delicate stoffen hebben een speciaal programma nodig voor de fijne was.
 • Het waslabel voor de fijne was kan je herkennen aan de strepen onder het symbool. Één streep onder het waslabel geeft aan dat je kleding een speciale behandeling nodig heeft, zeer delicate stoffen hebben op hun waslabel zelfs twee strepen onder het wassymbool, in dit geval moet je deze kleding wassen met een programma voor speciale fijne was. Als het symbool niet onderstreept is dan kan je deze kleding dus gewoon wassen op een normaal programma.

De betekenis van de wassymbolen bij het strijken

Het wasetiket dat de voorschriften voor het strijken weergeeft ziet eruit als een vereenvoudigd weergegeven strijkijzer.

 • Een dik kruis door het symbool heen betekent dat je deze kleding absoluut niet moet strijken.
 • Een strijkijzer heeft in de meeste gevallen drie standen of een temperatuurwiel dat wordt verdeeld in drie stappen. Het wasetiket voor het strijken geeft dan ook precies aan op welke instellingen jij het beste je kleding kan strijken. Één stip op het wasetiket geeft aan dat je de kleding niet te heet mag strijken en het is ook beter om deze kleding niet te stomen. Als je kleding met dit wasetiket te heet strijkt kan je opgedrukte illustraties, de print van je t-shirt of zelfs de stof van je kleding beschadigen.
 • Als er twee stippen op het waslabel staan kan je deze kleding wel stomen en strijken op een hetere temperatuur, maar het is raadzaam om deze kleding niet te strijken op de hoogste temperatuur.
 • Als er drie stippen op het waslabel staan, dan kan je deze kledingstukken gerust op de hoogste temperatuur strijken en stomen. 

Wat betekenen de wassymbolen bij het drogen?

Er zijn slechts een paar wassymbolen die aangeven of kleding in de droger kunnen en hoe je deze kleding moet drogen. Het symbool is een schematische weergave van een droger.

 • Zie je dit teken op je waslabel staan met een kruis er doorheen, dan is het wasvoorschrift dat je deze kleding niet in de droger moet doen.
 • Staat er één stip op het wasetiket dan kan je deze kleding drogen op een licht programma en bij twee stippen kan je deze kleding gewoon normaal drogen in de droger en bij drie stippen kan je ook programma’s gebruiken als ‘snel drogen’ of op hoge temperatuur drogen. Deze wassymbolen zijn in veel gevallen verouderd, want de nieuwe generatie drogers kunnen allerlei soorten kleding en stoffen, zoals bijvoorbeeld wol drogen dankzij het gepatenteerde wolprogramma. Je kunt deze drogers herkennen aan de Woolmark Blue certificering. 

De wassymbolen voor het stomen van kleding

Het wassymbool voor stomen is een cirkel met een letter erin, dit is alleen niet het geval als de kleding niet gestoomd mag worden. Dan is het slechts een cirkel met een kruis er doorheen. De letter in de cirkel van dit wassymbool geeft aan met welke stoffen deze kleding gereinigd mag worden:

 • Een A in de cirkel staat voor chemische reiniging met reinigingsmiddelen, zoals minerale terpentine en perchloor.
 • Een cirkel met een W erin staat voor nat reinigen, wanneer er een kruis door dit symbool staat op het wasetiket van je kleding dan kan je deze kleding alleen stomen. Dit symbool kan ook onderstreept zijn op je wasetiket, dat betekent dat je de mechanische belasting voor je kleding moet beperken.
 • Een cirkel met een P erin betekent dat je deze kleding kan laten stomen met verschillende oplosmiddelen, waaronder perchloorethyleen. Staat er een streep onder dit symbool, dan is het raadzaam om deze kleding te stomen op een lage temperatuur en water aan het stomen toe te voegen.
 • Een cirkel met een F erin houdt in dat je kledingstukken kunt stomen met koolwaterstoffen 

Wassymbolen bij het bleken van kleding?

Kleding wordt niet veel gebleekt, maar toch worden deze wassymbolen wel weergeven op het wasetiket van uw kleding. Het wassymbool voor bleken is een driehoek.

 • Staat er een kruis doorheen, dan kan je deze kleding niet bleken en zal je het gewoon moeten wassen met wasmiddel voor gekleurde of witte was.
 • Een driehoek met diagonale strepen geeft aan dat je dit kledingstuk kunt wassen met zuurstofbleekmiddel. Staan er geen strepen in de driehoek voor het bleken? Dan kan je deze kledingstukken ook bleken met chloor. 

De wasvoorschriften van AEG

Ook al worden de ISO-pictogrammen van Ginetex nog wereldwijd gebruikt door textielproducenten, de wasvoorschriften die zij aanraden zijn ondertussen al flink verouderd. Sinds de jaren ’50 is er een hoop veranderd. Niet alleen zijn wij bekend geworden met de meest uiteenlopende soorten textiel, ook de technologische ontwikkelingen van wasmachines en drogers heeft niet stilgestaan. Zo geeft de AEG Care-app bijvoorbeeld advies over het juiste wasprogramma en wordt met behulp van de AutoDose-technologie de juiste hoeveelheid wasmiddel toegevoegd. Deze technologische ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat veel wasvoorschriften achterhaald zijn. AEG gaat de strijd aan met de verouderde wasvoorschriften en vastgeroeste gewoontes.  Onze vernieuwde wasvoorschriften zorgen ervoor dat jouw kleding langer mooi blijft, je energie bespaart en milieubewuster je kleding kunt wassen

 

Ontdek de wasvoorschriften van AEG.

Lees meer