De was sorteren

De was sorteren

Hoe moet je de was sorteren?

Het meeste werk van de was doen, is misschien wel het sorteren van de was. Als wij de was sorteren zijn wij vaak te precies of juist te onzorgvuldig. Wij vertellen je hoe jij het beste de was kunt sorteren en waar jij op moet letten voordat jij je kleding gaat wassen. 

 

De was sorteren

Waarom moet je de was sorteren? Dat levert namelijk een aantal voordelen op. De wasmachines van AEG hebben specifieke wasprogramma’s die de beste zorg garanderen voor uw verschillende stoffen. Maar als je verschillende kleuren en stoffen mengt, dan verliezen de wasprogramma’s hun nut. Wollen truien kunnen krimpen en witte kleding kan verkleuren door die ene rode trui.

Het is belangrijk om bij delicate stoffen te controleren of ze in de wasmachine mogen, veel wasmachines hebben tegenwoordig ook wasprogramma’s die geschikt zijn voor een handwas, deze kleding kan je dan het beste apart wassen. Heb je nieuwe, gekleurde kleding gekocht, dan is het verstandig om deze eerst apart te wassen of kort te laten weken. De kleur van nieuwe kleding kan gaan uitlopen, als jij deze kleren tussen je andere wasgoed hebt liggen, dan kan dat funest zijn voor je was. Verder is het ook belangrijk om te kijken welke verschillende soorten stoffen jij wilt wassen. Gevoelige stoffen zoals wol en acryl kunnen namelijk hun vorm verliezen.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de temperatuur waarop jij je kleding wilt wassen. Sommige stoffen kunnen goed tegen hoge temperaturen, andere stoffen kunnen door een hoge temperatuur beschadigen, verkleuren of krimpen. Een kookwas is daarentegen alleen goed om af en toe je wasmachine te reinigen. Om al je stoffen en kleding zo lang mogelijk mooi te houden is het dus belangrijk om je was te sorteren, zodat jij al je wasgoed zo efficiënt en zorgvuldig mogelijk schoon kunt krijgen.  

Zwarte was

Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden. Bovendien voorkom je dat je zwarte kleding vaal wordt en kan jij ervoor zorgen dat je zwarte kleding langer mooi blijft. Ook de zwarte was kan je wassen op een lage temperatuur van 30°C of 40°C en er zijn ook speciale wasmiddelen verkrijgbaar voor de zwarte was.

Witte was

Al je witte kleding zou je apart moeten wassen. Bij een witte was kan je lakens, t-shirts, blouses, broeken en nog veel meer kleding in de wasmachine doen, zolang het dus maar wit is. Handdoeken en ondergoed kan je ook in de witte was doen, maar je kan er ook voor kiezen om deze apart te wassen op een hogere temperatuur. Je kan het wasprogramma ‘katoen’ gebruiken en de stoffen wassen op een lage temperatuur van 30°C of 40°C.Gebruik een wasmiddel voor de witte was.

 

Gekleurde was

De gekleurde was wordt vaak verward met de bonte was, maar dit is een misverstand. Bij de gekleurde was, vul je de wasmachine met kleding van één kleur. Felle of donkere kleuren kunnen meer afgeven waardoor deze zich in de rest van je bonte kleding kunnen mengen. Verder kan je deze kleding gewoon hetzelfde wassen als de bonte was.  

Synthetische was

De synthetische was bestaat uit wasgoed van alle synthetische stoffen, zoals acryl, nylon, polyester, etc. Het wasvoorschrift bij deze stoffen is allemaal verschillend, maar een ding is zeker, deze kleding moet je geregeld wassen omdat ze snel vuil kunnen worden. Deze kleding kan je het beste wassen op een lage temperatuur van hooguit 40°C. Wees voorzichtig met het strijken van deze kleding en kijk of de kleding wel geschikt is voor in de droger of zoek uit of je droger een speciaal programma voor synthetische stoffen heeft. 

Fijne was

De fijne was bestaat uit textielsoorten die een delicate verzorging nodig hebben, zoals wol en zijde. Vaak heeft je wasmachine specifieke wasprogramma’s zoals ‘wol’ of ‘fijne was’. De temperatuur wordt tijdens zo’n wascyclus niet hoger dan 40°C en het is beter om de wasmachine ook niet helemaal te vullen tijdens deze programma’s. 

Vuile was

Sterk vervuilde was, zoals sportkleding, werkkleding of kleding van kinderen die onder de vlekken zitten hebben een intensiever programma nodig. In sommige gevallen kan je de kleding het beste voorbehandelen met een vlekverwijderaar en even in laten weken. Gebruik een passend wasmiddel en stel de wasmachine in op een wat hogere temperatuur tot 60°C. Laat fijne stoffen zoals wol en zijde eerst een tijdje weken. 

wasmachine uit de 9000-serie

Laatste controle

Het is belangrijk om alle zakken van kleding te controleren om te voorkomen dat je wasmachine beschadigd of vastloopt door kleine objecten zoals munten en sleutels. Stop wasgoed met loszittende elementen zoals bh-beugels, gordijnhaken en andere onderdelen in een waszak voordat je deze in de wasmachine stopt. Op deze manier draag jij zorg voor je kleding en je wasmachine en kan jij zo lang mogelijk genieten van je mooiste kledingstukken.